EM-kvalifisering: Norge-Romania

Hjernevask på 90 grader skal fjerne flekkene fra forsvarsspillet

Resultater og gode prestasjoner i nær fortid skaper alltid selvtillit, husk 2018. Dårlige minner gjør det stikk motsatte.

SÅNN SKAL DET GJØRES: Lars Lagerbäck har alle svarene. Han vet hvordan forsvarsspill skal spilles. Men mot bedre motstanderene enn i 2018 har ikke ideene virket som ønsket. Det må rettes opp før Romania på Ullevaal fredag kveld.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SÅNN SKAL DET GJØRES: Lars Lagerbäck har alle svarene. Han vet hvordan forsvarsspill skal spilles. Men mot bedre motstanderene enn i 2018 har ikke ideene virket som ønsket. Det må rettes opp før Romania på Ullevaal fredag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Før EM-åpningen mot Spania i mars sa Lars Lagerbäck han ville bli utrolig overrasket om Norges defensiv var like sårbar som mot Tyskland i september 2017 (0-6). Det var den selv om resultatet ble veldig mye penere.

Før fredagens skjebnekamp sier Norges landslagstrener at han vil bli "uerhörd förvånad" om kollapsen mot Sverige gjentar seg mot Romania.

DA LARS LAGERBÄCK overtok for Per-Mathias Høgmo vinteren 2017 brukte han året til å implementere sine ideer, omorganisere havaristen, få laget på kjøl og bygge et defensivt fundament i det norske laget.

Måten å gjøre det på er den han selv gjerne velger å omtale som hjernevask – repetisjoner, repetisjoner og atter repetisjoner.

Det meste handlet om å gjøre Norge til et ekstremt vanskelig lag å spille mot.

I et spill der sannsynligheten for å score mål allerede er veldig liten, skulle sannsynligheten for å score mål mot Norge gjøres enda mindre.

LANDSLAGSÅR TO, DEN første reelle testen på veien mot kvalifiseringen til Euro 2020 – Nations League-høsten 2018 – ble brukt til å bygge selvtillit gjennom åtte seirer, en uavgjort og ett tap. Norge scoret 16 mål, og i seks av kampene holdt laget nullen.

I alle sammen, selv den vi tapte i Sofia, slapp motstanderne knapt til målsjanser.

I 2018, SELV om tre av nasjonene vi slo i mars og juni skulle til VM-i Russland – Australia, Island og Panama – spilte Norge mot motstandere på eget eller litt dårligere nivå. I 2019 gjør vi det ikke. I EM-kvalifiseringens gruppe F møter Norge tre motstandere innenfor topp 25 på FIFA-rankingen.

Den forskjellen er enorm.

BORTE MOT SPANIA slapp Lars Lagerbäcks hjernevaskede, strukturerte og godt organiserte mannskap spanjolene til 14 målsjanser. De fleste av dem helt enorme. Hadde Spania hatt en målscorer vill de slått oss 6–1. Minst. Og mot Sverige på Ullevaal tre dager seinere – da 2–0 ble til 2–3 før Ola Kamara headet inn en corner til 3–3 fem minutter på overtid, slapp vi til et nytt tosifret antall målsjanser.

Norge var ikke lenger Norge.

Norge var sprunget lekk.

DET SOM SKJEDDE på Mestalla i Valencia er på sett og vis feid under teppet fordi Spania er så mye bedre enn oss, og at det er sånt som kan skje. I min bok var det et forventet signal om at det som funker på nivå tre nødvendigvis ikke funker blant de beste. Men Sverige skulle vi håndtere selv om de spilte kvartfinale i VM og er nummer 14 på FIFA-rankingen, vi spilte tross alt på Ullevaal der laget ennå ikke har tapt under Lars Lagerbäck.

Og så skjedde det igjen.

Norge sprang lekk.

Lars Lagerbäcks hjernevaskede mannskap var igjen like forsvarsløse som mot Spania.

DA LAGET KOM en halvtime for seint til tirsdagens trening på Ullevaal var det hovedårsaken. Gjennomgangen av skrekkbildene fra den siste halvtimen mot Sverige. Jeg husker godt forundringen i Lars Lagerbäcks ansikt den kvelden i mars – "hur i helvete kunne det bli så här" – da han skulle forklare hvorfor det skjedde.

Der og da hadde han selvfølgelig ingen gode svar.

Det må han ha nå.

I 2018 HADDE Norge sola, vinden, flyten, organiseringa, strukturen og motstanderne i ryggen. Så langt i 2019 har vi fått vårt eget forsvarsspill midt i trynet. Den gode selvtilliten Nations League bygde er i ferd med å bli erstattet av en smule tvil. Vi er på et annet nivå, nå. Alt er en del vanskeligere. Kan hende en ny omgang repetisjoner får tingene til å falle på plass, at mer hjernevask er det som skal til.

Sannsynligheten for at Lars Lagerbäck har brukt uka å gjenta sitt mantra er ett hundre prosent.

Sannsynligheten for at det virker mot Romania er fredagens største spenningsmoment.