Hjerteskjærende melding

Spania og Tyskland spilte 1-1. Det betyr at spenningen lever til siste slutt i gruppe E. Men søndagen i Qatar-VM startet med en hjerteskjærende melding fra Spanias trener, Luis Enrique.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SPESIELL DAG: Luis Enrique mistet datteren for fire år siden. Foto: NTB
SPESIELL DAG: Luis Enrique mistet datteren for fire år siden. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Spania - Tyskland 1-1 (0-0)

DOHA (Dagbladet): Enriques datter, Xana, skulle ha fylt 13 år i dag. Men for fire år siden døde hun av kreft.

I timene før Tyskland-kampen la den spanske treneren ut en melding på Instagram:

- I dag er en spesiell dag. Ikke bare fordi vi spiller mot Tyskland, men også fordi datteren min, Xana, skulle ha fylt 13 år i dag. Min kjære, uansett hvor du er, vi elsker deg, sa han i den hjerteskjærende meldingen.

GIKK BORT: Spanias trener, Luis Enrique, hyller sin avdøde datter. Foto: NTB
GIKK BORT: Spanias trener, Luis Enrique, hyller sin avdøde datter. Foto: NTB Vis mer

Det var med blandede følelser han kom ut på sidelinja på Al Bayt Stadium utenfor Doha.

Sportslig har gruppa utviklet seg til et drama, spesielt for storheten Tyskland.

Die Mannschaft fikk en elendig start på VM og tapte 2-1 for Japan tirsdag. Søndag kveld ventet Spania, og oppgaven var ikke noe enklere.

Álvaro Morata sendte Spania i ledelsen etter 62 minutter. Men sju minutter før slutt utliknet superinnbytter Niclas Füllkrug til 1-1.

- Hurra, vi lever fortsatt! skriver storavisa Bild i papirutgaven mandag.

JUBEL: Storavisa Bild feirer 1-1-resultatet mandag. - Hurra, vi lever fortsatt, lyder tittelen på førstesida.
JUBEL: Storavisa Bild feirer 1-1-resultatet mandag. - Hurra, vi lever fortsatt, lyder tittelen på førstesida. Vis mer

Tysklands tidligere trener - fotballegenden Jürgen Klinsmann - er imidlertid ikke altfor optimistisk og heller kaldt vann over tyskerne:

- Jeg blir overrasket hvis Tyskland utfordrer til VM-tittelen. Det vil være stort hvis de kommer til semifinalen. Men jeg tror kampen om VM-tittelen er forbeholdt andre lag. Tyskland har ikke holdt nullen på åtte kamper i år, sier han til BBC.

Laget må vinne mot Costa Rica torsdag. Samtidig er de avhengig av at Japan ikke slår Spania.

Gruppa ser nå slik ut. De to beste lagene går videre. Ved poenglikhet gjelder målforskjell.

  • Spania - fire poeng, pluss sju mål.
  • Japan - tre poeng, verken pluss- eller minusmål.
  • Costa Rica - tre poeng, minus seks mål.
  • Tyskland - ett poeng, minus ett mål.

Tyskland fikk et mål annullert i første omgang. Real Madrid-spiller Antonio Rüdiger headet ballen i mål etter frispark fra Joshua Kimmich. VAR gikk inn umiddelbart og vurderte situasjonen. Konklusjonen var at Rüdiger var noen få centimeter i offside.

Den imponerende TV-grafikken etterpå viste at avgjørelsen var korrekt. Og denne gang fungerte VAR perfekt. Fra sjekk til avgjørelse tok det bare sekunder.

1-0: Álvaro Morata sendte Spania i ledelsen. Foto: NTB
1-0: Álvaro Morata sendte Spania i ledelsen. Foto: NTB Vis mer

Først etter 62 minutter skulle det bli scoring på Al Bayt Stadium.

Et spansk angrep gikk for fort for det tyske forsvaret. Jordi Alba fant innbytter Álvaro Morata, som styrte ballen inn bak Manuel Neuer.

Nå var Tyskland skikkelig ute å kjøre.

- Spania sjokkerer oss, skrev storavisa Bild underveis i kampen.

Men så dukket Niclas Füllkrug og banket inn 1-1.

GRATULERTE HVERANDRE: Niclas Füllkrug (i midten) og de tyske spillerne var mest fornøyd etter kampen. Foto: NTB
GRATULERTE HVERANDRE: Niclas Füllkrug (i midten) og de tyske spillerne var mest fornøyd etter kampen. Foto: NTB Vis mer

- Vi kunne ha scoret tidligere, men dessverre ble målet annullert, sier Tysklands midtbanespiller, İlkay Gündoğan

- Vi hadde veldig gode sjanser. Og hvis du ser på sjansene, var vi litt bedre. Men resultatet var rettferdig til slutt - mot et tøft lag fra Spania. Nå handler det om den siste kampen i gruppespillet.

VM - GRUPPE E

Spania21108-14
Japan21012-23
Costa Rica21011-73
Tyskland20112-31

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer