Hjerteskjærende video:
- Det blir min siste opptreden

Tidligere landslagsspiller Fernando Ricksen (42) lider av alvorlig sykdom.

SE TV: Tidligere Rangers-spiller Fernando Ricksen lider av ALS. Nå inviterer han fansen til et siste møte. Video: Twitter / Ricksen my friend/pauline Vis mer

Fernando Ricksen spilte blant annet seks sesonger i skotske Rangers fra 2000 til 2006. Høyrevingen fikk 12 landskamper for Nederland, og spilte også i klubber som Fortuna Sittard, AZ og Zenit - før han la opp i 2013.

30. oktober samme år avslørte Ricksen at han var alvorlig syk. Det var under en boklansering, hvor han sleit med å finne ordene, at han plutselig slapp bomba. Ricksen har tidligere slitt med alkoholmisbruk, og flere trodde han hadde drukket under boklanseringen, som ble sendt direkte i hjemlandet.

Sannheten var en helt annen. Han hadde blitt diagnostisert med ALS (amyotrofisk lateralsklerose), en sykdom som i tiltakende omfang ødelegger de motoriske nervecellene i ryggmarg, hjernestamme og motoriske del av hjernebarken.

Ricksen hadde fått beskjed om at han hadde 18 måneder igjen å leve.

Nesten seks år seinere har 42-åringen gjort legenes spådom til skamme, men nå forteller han at han vil ha sin aller siste offentlige opptreden 28. juni.

Livstruende syk

En video som ble lagt ut i sosiale medier denne uka, viser en radmager Ricksen som ligger i sykehussenga med en dataskjerm foran seg. Han snakker ikke selv, men lar datamaskinen ta seg av praten for ham:

- Hei, jeg skal ha en spesiell kveld den 28. Siden det begynner å bli veldig vanskelig for meg, vil dette være min siste kveld. Kom og gjør dette til en minnerik kveld. Forhåpentligvis ser jeg deg snart. Fernando.

Se videoen øverst i saken.

Ordet «hjerteskjærende» går igjen hos mange av dem som har kommentert videoen.

ALVORLIG SYK: Tidligere Rangers-spiller Fernando Ricksen ber fansen møte opp for et siste møte offentlig. Bildet viser ham i forbindelse med en kamp i 2015. Foto: NTB Scanpix
ALVORLIG SYK: Tidligere Rangers-spiller Fernando Ricksen ber fansen møte opp for et siste møte offentlig. Bildet viser ham i forbindelse med en kamp i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

42-åringen vil avholde tilstelningen «An Evening With Fernando Ricksen» på et hotell i Glasgow, hvor han blant andre har med seg tidligere lagkamerat Marvin Andrews.

Ricksen kan ikke lenger prate eller gå. Han kan knapt bevege seg. 42-åringen kommer til å tilbringe sine siste dager i sykehussenga.

- Alle gråt

I et større intervju med engelske The Guardian snakket Ricksen i mars ut om hvordan det er å leve med sykdommen.

- Jeg bare fortsetter, det er ikke noe spesielt. De som tar seg av meg gjør hele jobben. Jeg bare sitter og forteller dem hva de skal gjøre, sier Ricksen, som ikke syns synd på seg selv.

- Jeg er sint på sykdommen. Sint over at jeg er avhengig av andre folk. Jeg kan ikke gjøre noe alene lenger. Jeg er frustrert, sier Ricksen.

SOM AKTIV: Fernando Ricksen (t.v.) i en duell som Rangers-spiller. Foto: Steven Governo/AP/NTB Scanpix
SOM AKTIV: Fernando Ricksen (t.v.) i en duell som Rangers-spiller. Foto: Steven Governo/AP/NTB Scanpix Vis mer

42-åringen har en russisk kone, Veronika, som han møtte da han spilte i Zenit, samt ei seks år gammel datter som heter Isabella. Veronika har fortalt The Guardian om hvordan det var da Ricksen besøkte sykehuset for første gang, og siden har vært innlagt.

- Isabella trodde at Fernando kom hjem med oss, så da noen kom for å hente oss, sa hun: «Hvorfor skal vi dra og ikke pappa?» Alle tre gråt. Nå, hver dag vi er hjemme, spør hun fortsatt om når han kommer tilbake, og det er det vanskeligste for meg, sier Veronika.

Datteren forstår ikke så mye av situasjonen, og moren ønsker ikke å fortelle for mye. Isabella tror faren er annerledes - at han er gammel.

- Så jeg ønsker ikke å gjøre henne urolig og forklare for mye hva som skjer. Hun forstår at han ikke kan snakket, at han ikke kan gå. Men jeg tror ikke hun innser at han vil dø, sier Veronika.

Ricksen lever på lånt tid. I 2016 startet han Fernando Ricksen Foundation, for å samle inn penger til å bekjempe ALS.

SLAKTES: Haitam Aleesami får to på børsen for innsatsen mot Færøyene. Slik reagerte han på dommen. Video/reporter: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

- Vi var tette

Erik «Panser» Hagen spilte i Zenit St. Petersburg fra 2005 til 2008. Ricksen var først på lån i den russiske klubben i 2006, før han signerte for dem i 2007.

Hagen forteller at han hadde god kontakt med nederlenderen da begge spilte i Zenit.

- Den var egentlig veldig god. Det var ikke så mange spillere fra Vest-Europa da jeg var der, så det var naturlig at vi hang sammen. Det var ofte jeg, Fernando og en kroat som hang sammen. Vi var ganske tette i Zenit, sier Hagen til Dagbladet.

LAGKAMERATER: Erik Hagen spilte sammen med Fernando Ricksen. Foto Heiko Junge / SCANPIX
LAGKAMERATER: Erik Hagen spilte sammen med Fernando Ricksen. Foto Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Ricksen var blant annet kjent for å ha et stort temperament, og kunne finne på sprell både på og utenfor banen.

- Han hadde fryktelig temperament. Han var en god ballvinner, veldig aggressiv. Han var en ledertype på den måten. Han passet godt inn i Rangers da han var der. I Zenit var det behov for litt mer ballbehandling, sier Hagen.

Hagen beskriver Ricksen som uforutsigbar.

- Du visste aldri hva du fikk. Det var mye for å si det slik. Han var utrolig samlende. Han var en fest å være rundt. Han var en veldig ålreit og raus person, sier Hagen, som ikke har hatt noe kontakt med Ricksen i ettertid.