Hjertet sier Spania, hjernen sier Tyskland

Men for en gangs skyld kan hjertet vinne, mener ekspertene. Hva tror du?

(Dagbladet.no): På søndag skal det endelig avgjøres: Hvem har det beste landslaget i Europa?


Før finalen er kampen vid åpen.

• Spania har imponert med blendende angrepsfotball, og har brutt barriere etter barriere på veien fram til Wien.


De har EMs ledende toppscorer, de har stort sett hatt en av Europas desidert beste midtbanespillere på benken, og de har ryddet unna både seiersmaskinen Italia og stjerneskuddet Russland.

• Tyskland har haltet seg gjennom et par av kampene i finalespillet, men har samtidig vært sylskarpe og iskalde når det virkelig gjelder.


De har Lukas Podolskis fantastiske skuddfot, de har Michael Ballacks like fantastiske skuddfot og vinnervilje, og nå har Miroslav Klose fått hull på byllen også. Og Tyskland vinner jo som oftest til slutt.

Så på forhånd er det nærmest umulig å tippe.

Men vi prøvde likevel. Vi ba fem eksperter stikke hodet fram, og stilte de vanskelige spørsmålene:

PROFILER: De to midtbanestrategene Xavi og Michael Ballack får nøkkelroller når EM-dramaet kulminerer i finale på søndag. Men ekspertene snakker mer om Cesc Fabregas. Foto: AFP/SCANPIX
PROFILER: De to midtbanestrategene Xavi og Michael Ballack får nøkkelroller når EM-dramaet kulminerer i finale på søndag. Men ekspertene snakker mer om Cesc Fabregas. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer


1. Hvem vinner EM-finalen?

2. Hvorfor?

3. Hvilken spiller kan avgjøre på søndag?

Og ekspertene svarte de, selv om ingen egentlig hadde lyst til å spå en vinner:

Ola By Rise, assisterende landslagssjef

1. Det er helt åpent, men jeg heller mot Spania.

2. Spania på sitt beste er bedre enn Tyskland, men tyskerne som turneringslag kan aldri avskrives. Jeg håper og tror likevel litt på Spania, men dette blir nesten ren tipping.


3.
Cesc Fabregas kan bli den store spilleren, også som innbytter. Spania blir mer gjennombruddshissige med ham på banen. Samtidig synes jeg det er virkelig synd at ikke David Villa kan spille. Jeg tror også keeperne kan bli avgjørende. Lehmann er en rutinert keeper, som fort kan hente seg inn etter et par svake kamper. Casillas har også vært imponerende, selv om det ikke har vært så mye fokus på det.

Hjertet sier Spania, hjernen sier Tyskland

Ståle Solbakken, trener FC København

1. Spania.

2. Litt med hjertet også, jeg synes det er vanskelig å holde med tyskerne. Spania har vært gode, spesielt mot Russland to ganger og har et høyere høyeste nivå enn tyskerne. Tyskerne har hatt et par gråværskamper, men jeg tror de hever seg når de ikke trenger å føre kampen - det kan fort skje på søndag.

3. En spiller jeg synes er undervurdert er Silva på venstrekanten, han kan bli avgjørende i finalen.

Arne Scheie, NRK-legende (som tippet Spania-Tyskland i finalen før mesterskapet)

1. Håper mye, og tror litt på Spania.

2. Spania har scoret flest mål og imponert mest, men det betyr ikke nødvendigvis at de vinner. Tyskland har kommet gjennom et par veldig dårlige kamper, men reiser seg alltid - for meg er det helt åpent. Men Spania fortjener å vinnne etter en suveren runde i gruppespillet, og de har en bedre stall.

3. Jeg er ikke imponert over Lehmann hos Tyskland, jeg mener han kunne tatt begge de to målene til Tyrkia i semifinalen. Og så ville jeg velge Fabregas, hvis han får spille. Han var fantastisk i går. Men når det er snakk om Spania for meg, handler det om laget.

Solveig Gulbrandsen, landslagsspiller for Norge

1. Tyskland.

2. Fordi det gjerne er sånn. Jeg håper litt på Spania, men Tyskland vinner alltid til slutt, det har jeg opplevd selv også.

3. Michael Ballack kan bli avgjørende, både som målscorer, og som kaptein.

Arild Stavrum, TV 2-ekspert og Skeid-trener

1. Tyskland.

2. Spania har vært marginalt bedre, men tyskerne har evnen til å avgjøre. Om jeg må tippe, så velger jeg dem.

3. Miroslav Klose. Han har kanskje ikke vært helt på topp hele EM, men det kan være en fordel foran en finale. Han kan tippe det Tysklands vei.

Roar Stokke, TV 3-kommentator

1. Huff, det er jo vidåpent. Spania står litt nærmere hjertet.

2. Dette blir spansk teknikk mot tysk grundighet. Tyskerne er som alltid utrolig vanskelige å bryte ned, og har i tillegg fremstått mer positivt etter Klinsmann-tida. Men Spania brøt en mental barriere i en maktdemonstrasjon mot Italia, det var nok første gang alle de unge på midtbanen har briljert i samme kamp. Jeg tror Spania står foran en storhetstid på landslagsnivå. Men de møter jo Europas største gledesdrepere, med en evne til å gjøre alt som trengs for å vinne.

3. Cesc Fabregas. Har man en slik juvel på laget, da skal han få lov til å spille. Hans kreative pasningsfot og eminente hovmesterblikk kan vende finalen til Spanias fordel. Han driver med en litt annen idrett noen ganger - en åpenbaring som ingen kan unngå å la seg begeistre av.

• Hvem tipper du vinner på søndag?

HJERTET FOR SPANIA: Ståle Solbakken trekker fram den spanske kantspilleren Silva som en joker.
ENGASJERT SOM ALLTID: Arne Scheie må nesten tvinges til å velge, men når alt kommer til alt har han latt seg imponere av Spania.
KJENNER TYSK KYNISME GODT: Solveig Gulbrandsen har selv fått føle på kroppen hvordan det er å tape for Tyskland til slutt.
HVEM JUBLER SIST? Luis Aragonés og Joachim Löw møtes til taktisk dyst i EM-finalen på søndag.
USIKKER: Åge Hareides makker Ola By Rise tror keeperne kan spille en avgjørende rolle i finalen.