Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hjertet til fotballstjerna stoppet i åtte minutter: - Jeg hadde ikke puls. Jeg var død

Snakker ut for første gang.

FORTELLER: David Ginola letter for første gang på sløret om hjerteinfarktet som nesten kostet ham livet i vår. Foto: AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU / NTB Scanpix
FORTELLER: David Ginola letter for første gang på sløret om hjerteinfarktet som nesten kostet ham livet i vår. Foto: AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er mange slepne teknikere som har vært innom Premier League de siste 25 årene, og en av de aller beste er den franske balleleganten David Ginola.

Kantspilleren, som nå har rukket å bli 49 år gammel, herjet med forsvarsspillere for både Newcastle, Tottenham, Aston Villa og Everton, før han la skoene på hylla i 2002.

Men livet til ballvirtuosen var i ferd med å få en brå slutt da han i mai i år plutselig kollapset under en veldedighetskamp.

Nå snakker han for første gang ut om den skjellsettende opplevelsen til The Sun.

Død i åtte minutter

Han forteller at han i kjent stil lekte seg under kampen som ble arrangert av en venn av ham. Han slo tunneller og scoret mål, men dette har blitt ham gjenfortalt.

Selv husker han nemlig ingenting for drøyt 25 minutter ut i oppgjøret gikk alt i svart.

På vei tilbake til midtbanen etter en scoring fikk han plutselig voldsomme smerter i brystet og gikk rett i bakken. Hjertet hans hadde stoppet.

Fortvilede tilskuere innså raskt at det var noe alvorlig galt, og forsøkte desperat å holde blodstrømmen til hjernen hans igang. Selv skildrer han de dramatiske minuttene slik:

- Hjertet mitt stoppet i minst åtte minutter. Jeg hadde ikke puls. Jeg var død. Så kom luftambulansen og de koblet meg til en hjertestarter.

Gråt og jubel

Han forteller at ambulansepersonalet sendte tre støt gjennom kroppen hans uten at det hjalp, og at de var i ferd med å miste håpet. Men så:

- Etter det fjerde forsøket startet hjertet mitt igjen. Ambulansearbeideren snudde seg til vennene mine og sa at jeg hadde puls igjen. Alle begynte å juble og gråte.

Deretter gikk ferden til sykehuset i Monaco hvor kirurgene måtte gjennomføre en omfattende bypass-operasjon for å rense blodårene til hjertet. Disse var alvorlig tettet som følge av en genetisk defekt og usunn livsstil.

Likevel var legene bekymret for om han noen gang skulle bli seg selv igjen etter å ha vært «død» så lenge. Familien ble advart om at det kunne være snakk om omfattende hjerneskader, men heldigvis for alle involverte gikk det bra.

- Da jeg våknet opp spurte kirurgen meg om jeg visste hvor jeg var. Han ba meg så se ned på brystet mitt som var åpnet opp, og jeg spurte forskrekket hva som hadde skjedd. Det var da han skjønte at jeg var ok.

- Heldig

Ifølge Gilles Dreyfus, legen som opererte franskmannen, er Ginola heldig som slapp unna såpass lett som han gjorde. Operasjonen varte i fem timer.

- Han er i bedring, er våken og ved bevissthet. Han opplevde en feil i hjerterytmen, sa legen ifølge NTB.

Dreyfys sa, ifølge Guardian, at den øyeblikkelige hjelpen den tidligere landslagsspilleren fikk var helt avgjørende for at han overlevde.

- Han døde nesten, men nå kan han snart leve et normalt liv, sa Dreyfus.

Fiendskap

Ginola rakk å få med seg 195 kamper i Premier League, men ble stående med beskjedne 17 landskamper - mye på grunn av et baklengsmål mot Bulgaria og en personlig konflikt med daværende landslagssjef Gerard Houllier.

En feilpasning fra Ginola endte hos en bulgarsk spiller som satte igang et kontringsangrep som igjen ledet til scoring. Bulgaria vant kampen 2-1 og tok med det Frankrikes plass i VM i 1994.

Houllier la all skyld for baklengsmålet på Ginola, og dette var startskuddet for et langt fiendskap mellom de to.

Ginola saksøkte blant annet Houllier i 2011 for å ha å omtalt ham i fornærmende ordelag i en bok, men tapte senere saken.

Han har også forsøkt å stille som til valg som FIFA-president, men fikk aldri tilstrekkelig støtte, og trakk sitt kandidatur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!