EKSTERN HJELP: Orica-GreenEDGEs Simon Clarke bestemte seg for å hjelpe Team Sky Richie Porte på Giroens 10. etappe. Det kostet sistnevnte dyrt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com).
EKSTERN HJELP: Orica-GreenEDGEs Simon Clarke bestemte seg for å hjelpe Team Sky Richie Porte på Giroens 10. etappe. Det kostet sistnevnte dyrt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com).Vis mer

Hjulbytte kan koste han Giro-seier

Richie Porte straffes etter hjelp fra landsmann.

(procycling.no): Richie Porte (Team Sky) ilegges tidsstraff på to minutter av rittjuryen etter at han mottok et ulovlig hjulskifte fra Simon Clarke (Orica-GreenEdge) mot slutten av Giro d´Italias 10. etappe fra Civitanova Marche til Forlì tirsdag.  

Porte punkterte sju kilometer fra mål og tapte 47 sekunder til sine to argeste rivaler, Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) og Fabio Aru (Astana). Til tross for et raskt utført hjulskifte av Clarke, og ytterligere assistanse fra fire Sky-ryttere og enda en Orica-GreenEdge-rytter, Michael Matthews - klarte ikke Porte å komme seg opp til feltet igjen.  

Porte startet etappen på tredjeplass sammenlagt, men tidstapet og straffen betyr at den australske 30-åringen faller til 12.plass, der han ligger hele 3.09 bak en rosakledd Contador.  

Det ulovlige hjulbyttet ble ikke fanget opp av TV-kameraene og juryen ble heller ikke varslet om hendelsen av de andre lagene. Ifølge rittdirektør Mauro Vegni ble kommisærene gjort oppmerksomme da bilder dukket opp Internett like etter målgang.  

Porte: - Australsk kameratskap

Det er artikkel 12.1.040/8.2 i UCIs regelverk som forhindrer ikke-reglementert assistanse mellom lagene innenfor siste 20 kilometer på Grand Tour-etapper. Porte og Clarke ilegges også en bot på 200 sveitserfranc.  

Før Porte fikk vite sin straff takket han landsmannen Clarke på Instagram. I tillegg til et bilde av hendelsen skrev Sky-rytteren følgende:  

- Hvis ikke det der er australsk kameratskap, så vet ikke jeg. Punkterte og clarkey ga meg sitt forhjul, skrev Porte.  

Skuffet Sky-sjef

En skuffet Dave Brailsford, manager hos Team Sky, kommenterte rittjuryens beslutning overfor cyclingnews.com tirsdag kveld.   - Dette viser at man kan enten følge lovens bokstav eller lovens ånd, sier Brailsford retorisk.  

- De fleste aksepterer dette som et av de meste interessante, instinktive fairplay-øyeblikkene vi har sett innenfor sport på lang tid, spesielt i vår sport som har vært preget av mye urettferdighet, sier Brailsford som utdyper videre på lagets hjemmeside.  

- Det er åpenbart skuffende at en sportslig gest i øyeblikkets hete resulterer i en så streng straff. Ingen var ute etter å få noen urettferdig fordel. Dette har imidlertid bare styrket vår besluttsomhet og vilje til å kjempe videre. Richie og hele laget er klare. Det er lenge igjen, sier Brailsford.    

Støtte i feltet

Via Twitter har mange rytterne i Giro-feltet kommet med støtteerklæringer til Porte og mishagsytringer om juryens beslutning.  

- Fairplay blir straffet, det er opprørende, skriver Etixx-QuickSteps Gianni Meersman.  

- Er det ikke fairplay å sørge for at @giroditalia blir avgjort på styrke, og ikke uflaks? skriver IAM-rytter Stef Clement.  

- Til støtte for @richie­_porte bør alle i feltet bytte hjul på startstreken, og vise at vi rytter har mye innflytelse som enhet, skriver Giant-Alpecins Caleb Fairly.