Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hockey-gutta skal til OL

Og i morgen skal Shampo begynne kampen.

I dag starter kampen om OL-plassene i Torino 2006. Hockeylandslagene på kvinne- og herresida er først ute med kvalifiseringskamper. Jentene møter Sveits i Bejing, gutta spiller mot Kina i Stavanger.

- Hockeylag skaper noe ekstra, og hører med i OL-troppen. Vi både ønsker og har tatt høyde for norsk deltakelse i hockeyturneringen i Torino, sier toppidrettssjef i Olympiatoppen, Jarle Aambø til Dagbladet.

På høy tid

Hockeyjentene har fortsatt til gode å delta i en OL-turnering. Laget har vært èn plass unna to ganger, og står for tur. For gutta er det også på høy tid med OL-spill igjen. Sist laget deltok i OL-turneringen, var på Lillehammer i 1994.

Seks seirer unna

Hockeygutta er seks seirer fra å komme til Torino-OL, jentene bare tre. Første oppgave for iskrigerne til Roy Johansen er å vinne kvalifiseringen i Stavanger, hvor Kina (i kveld), Serbia & Montenegro (i morgen) og Ungarn (søndag) er motstandere.

Den avgjørende kvalifiseringsrunden spilles i Sveits i februar. Hvis alt går som normalt, blir Danmark, Japan og Sveits motstandere i kampen om èn OL-plass.

- Vi skal definitivt vinne turneringen i Stavanger. I den andre kvalifiseringsrunden bør vi klare både Danmark og Japan. Sveits blir bøygen, sier ishockeypresident Bjørn Ruud.

Ni lag klare

12 herrelag deltar i OL-turneringen i 2006. Norge er ranket som nummer 21, men tent på å komme tilbake i det celebre selskap.

- Det er på tide å spille en OL-turnering igjen. Foreløpig er ni land klare for Torino: Canada, Sverige, Tsjekkia, Slovakia, Finland, USA, Russland, Tyskland (de åtte beste på rankingen) pluss arrangørlandet Italia. Kvalifiserer vi oss, vil det være en sportslig opptur, sier Bjørn Ruud.

- Utfordring

Også økonomisk vil en OL-plass bety adskillig. Både med tanke på det hjemlige markedet, og i form av bidrag fra Olympiatoppen og Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF).

- Kvalifiserer vi oss for OL, vil det være positivt også økonomisk. Hvis både kvinne- og herrelaget skal til Torino, vil Olympiatoppen få en utfordring, sier ishockeyforbundets generalsekretær Terje Jørgensen.

- Helt åpent

Kvinneturneringen i Torino-OL vil bestå av åtte lag, hvorav fem er klare (Canada, USA, Finland, Sverige og vertslandet Italia). Etter dagens kvalifiseringsstart mot Sveits møter jentene Kina i morgen og Frankrike søndag. Kravet for OL-deltakelse er å vinne pulja.

- Hvem av de fire lagene som tar OL-plassen, er helt åpent. Vi stiller med et veldig ungt lag, og ser på Kina som den vanskeligste motstanderen, sier ishockeypresident Bjørn Ruud.

Pluss_minus 100

Ifølge toppidrettssjef Jarle Aambø, er årets budsjett i Olympiatoppen cirka 60 millioner kroner.

- Mye av det går til daglig arbeid med prosjekter. For 2005 søker vi om 70 millioner til toppidretten. Ambisjonene ligger på samme nivå foran tidligere OL, både når det gjelder deltakere, prestasjoner og satsing. Realistisk sett vil Torino-troppen være på pluss_minus 100 deltakere, sier toppidrettssjef Jarle Aambø.

KLAR FOR KAMP: Anders Myrvold og Espen Knutsen skal sørge for at Norge passerer første hinder på vei mot OL-deltakelse i Torino.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media