Hockey-Norge på høyde med Canada og Tsjekkia

Utviklingen av hockeygymnasene får mye av æren for at Norge rykket opp med både U18-, U20- og A-landslaget forrige sesong.

-  Alle tre lagene hadde stang-inn i B-VM forrige sesong, og spiller nå i A. U18-laget skal spille VM i Sverige, U20-laget i Canada og A-landslaget i Latvia, sier ishockeyforbundets sportssjef Jon Haukeland til Dagbladet.

Åtte nasjoner har både U18-, U20- og herrelandslaget i A-VM.

-  For oss er dette en oppmuntring, men det betyr ikke at vi gjør alt riktig. Utviklingen av hockeygymnasene gjør at mange spillere får den treningsmengden de trenger for å kunne utvikle seg i den nødvendige farten, sier han.

- Aldri skjedd før

De sju andre nasjonene med tre herrelag i A-VM er USA, Canada, Tsjekkia, Russland, Finland, Sverige og Slovakia.

-  Opprykk med både U18-, U20- og A-landslaget samtidig, har aldri skjedd før. Framgangen har også vakt en viss oppsikt internasjonalt. Vi mener vi har grunn til å kalle oss en hockeynasjon, sier Haukeland.

Foreløpig har Norge tre private hockeygymnas: NTG Bærum på Bekkestua, NTG Lillehammer og Wang Toppidrett i Oslo. Videre er det hockeylinje på to offentlige skoler: I Hamar og Sarpsborg.

Mellomspill

FRISK:  Sesongåpningen i Tyskland har vært meget bra for Tore Vikingstad. Nå er han skadefri og klar for VM-spill med Norge. Foto: Scanpix.
FRISK: Sesongåpningen i Tyskland har vært meget bra for Tore Vikingstad. Nå er han skadefri og klar for VM-spill med Norge. Foto: Scanpix. Vis mer

Trippelopprykket gjør at vinteren blir ekstra tøff for alle de tre landslagene på herresida.

I U18-VM i Sverige (Halmstad) er Norge i innledningspulje med Canada, Sverige, Slovakia og Finland. I U20-VM i Canada (Vancouver) er USA, Canada, Finland og Sveits gruppemotstandere. I A-VM i Latvia er Norge i pulje med USA, Canada og Danmark.

-  Det første målet vårt i Latvia er å komme til mellomspillet og bli blant de 12 beste, sier landslagstrener Roy Johansen .

HOCKEY-NASJON: Norge er like godt representert i de store turneringene som verdens største hockeynasjoner.