KAPTEIN: Norges Anders Bastiansen koser seg i hockey-VM. Her under kampen mot Slovakia. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
KAPTEIN: Norges Anders Bastiansen koser seg i hockey-VM. Her under kampen mot Slovakia. Foto: Fredrik Varfjell / NTB ScanpixVis mer

- Hockey-VM er litt som en guttetur

Mener Norges kaptein.

Anders Bastiansen (33) stortrives som kaptein for det norske ishockeylandslaget. Turene med hockeygutta inspirerer ham til å fortsette i flere år.

Løperen kom inn i troppen en uke før VM etter lang sesong og SM-sluttspill med Färjestad. I Ole-Kristian Tollefsens skadefravær er det Bastiansen som leder Norge med «C» på brystet.

- Det er jo en ære å få være kaptein. Og ekstra gøy når laget er som det er nå. Det er veldig bra stemning. Litt som en guttegjeng på tur, sa Bastiansen da han møtte NTB på spillerhotellet Renaissance i Minsk tidligere i uka.

Da var han ikke bekymret over at Norge mangler profiler som for eksempel Tollefsen. Det norske laget har overrasket uten «stjernene» før - og kan gjøre det igjen.

- Når noen er borte, kommer det alltid noen andre inn og fyller rollene. Det er klart det er synd for dem som er skadd og ikke får være med, men skader kommer det alltid til å være, sier kapteinen.

Kritiserer kritikerne Et kjennetegn for Roy Johansens mannskap har lenge vært et sterkt kollektiv med spillere som jobber for hverandre. Det gjelder også nå, og for Bastiansen innebærer ikke kapteinsrollen noe særlig stort ansvar.

- Jeg endrer meg ikke selv om jeg er kaptein. Jeg har stort sett alltid sagt hva jeg mener. Det er ikke én som bestemmer noen ting. Vi tar avgjørelsene som et lag, sier han solidarisk.

Samtidig står han gjerne opp og forsvarer et lag som ble avskrevet og nevnt som nedrykkskandidat før årets mesterskap.

- Egentlig skjønner jeg ikke hvorfor man skal skrive så negativt. Vi er en liten hockeynasjon, og jeg synes vi har prestert over hva man kan forvente sammenlignet med andre nasjoner. Mediene har rett til å være negative, men jeg ser ikke helt grunnen. Jeg synes det hadde vært bedre om man hadde hyllet litt i stedet, særlig dem som har stilt opp i mange år, sier Bastiansen og fortsetter:

- Det går an å vinkle ting litt mer positivt. Jeg vet ikke om folk bare er interessert i å lese det negative, men jeg tror også de er interessert i å lese om Mats Trygg som har spilt 16-18 år på landslaget. Det er en ganske stor prestasjon.

Uavklart framtid Lørdag står kvartfinalebillett på spill når Norge møter Frankrike i Tsjizjovka Arena. Hviledagene torsdag og fredag har forhåpentlig gitt spillerne energi nok til å sikre en ny seier.

Etter VM skal Anders Bastiansen vurdere framtiden. Han fikk ikke forlenget kontrakt med Färjestad, men har noen år igjen på toppnivå.

- Det gikk veldig fort fra siste finale (i Sverige) til man skulle dra hit. Jeg må også ha litt familieråd. Det er ikke bare jeg som skal bestemme hvor ferden skal gå, sier han til NTB.

- Er det aktuelt å vende hjem til Norge?

- Ingenting er uaktuelt før jeg har bestemt meg. Nå skal jeg spille VM og fokuserer på det. Det er ikke sånn at jeg må finne det ut i dag, sier mannen som ble norgesmester med Frisk Asker i 2002.

Uansett virker det som landslaget får dra nytte av Bastiansen en stund til.

- Så lenge jeg føler at jeg er bra nok og ikke har altfor vondt i kroppen, er jeg mer enn gjerne med. Jeg trives veldig bra her. Det er som en guttetur, og det får deg til å føle deg litt yngre.

(NTB)

• Norge spiller mot Frankrike i VM kl. 11.45 i morgen.