Hockey-VM uten Norge?

- Jeg kan ikke garantere VM-plass hvis Norge ikke er vertsnasjon, sier generalsekretær Jan Åke Edvinsson i det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) til Dagbladet.

Norge er ikke sportslig kvalifisert for mesterskapet i mai neste år, men har friplass som arrangørland. Forutsetningene for å delta faller bort hvis A-VM må flyttes grunnet forbudet mot bryggerireklame.

- Må Norge si fra seg mesterskapet, går A-VM til et allerede kvalifisert land. Da må IIHF ta stilling til Norges deltakelse. Det er ikke det internasjonale ishockeyforbundets skyld hvis Norge degraderes til B-VM, sier Edvinsson.

Kjempetap

Generalsekretær Rune Hauger i Norges Ishockeyforbund har forståelse for IIHFs argumentasjon, men håper at Helse- og sosialdepartementet dispenserer fra reglene.

- Loven gir åpning for dispensasjon, og det er utrolig hvis vi ikke får det, sier Hauger.
Han mener ishockeyforbundet utsettes for økonomisk beinkrok hvis mesterskapet flyttes.

- Vi taper utleggene til forberedelser og et forventet overskudd. Men det verste blir eventuelle søksmål fra avtalepartnerne våre - arenaer, hoteller og firmaer som skal jobbe under A-VM. Her kan vi fort tape mange millioner kroner, sier Rune Hauger.

Lover
ingenting

Selv om ishockeyforbundet er i tidsnød, vil ikke Helse- og sosialdepartementet love noen rask behandling av dispensasjonssøknaden.

- Søknaden er temmelig uklar. Det går ikke fram hva slags unntak fra regelen det søkes om. Det opplyses heller ikke hva slags produkt bryggeriet Warsteiner skal reklamere for.
Dette må avklares før saken kan behandles, sier departementets rådgiver Inger Gran.