Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hockeygutta har skrevet tidenes beste svenskevits

I dag samles alle svenske hockeyarbeidere på valium. De trenger det etter VM-tapet for Norge.

KRISE: For Sverige er det ikke en bagatell å tape i ishockey, og spesielt ikke mot Norge.Foto: SCANPIX/AP/Petr David Josek
KRISE: For Sverige er det ikke en bagatell å tape i ishockey, og spesielt ikke mot Norge.Foto: SCANPIX/AP/Petr David Josek Vis mer

Oslo — søndag 1. mai

PETTER NORTHUG ER en ting - han er de vant til selv om han provoserer dem til akutt kolikk hver eneste gang han rykker, stikker og parkerer dem i skisporet.

Det samme kan du si om Marit Bjørgens totale dominans på jentesida.

Men å tape for Norge i ishockey-VM fikser ikke svenskene.

Det skal ikke skje.

Basta.

MEN DET SKJEDDE i Slovakia i går kveld. Etter 4-4 — der Norge snudde 1-3 og var best i de to siste periodene — slo vi dem på straffer. Og det beste av alt var at det ikke var flaks. Norges var best. Og fortjente den historiske triumfen.

DE NORSKE HOCKEYGUTTA kunne vært breiale og pissa på svenskene i går kveld. Isteden feiret de triumfen med fatning og verdighet. Det står det også voldsom respekt av. Og da jeg hørte karer som Lars Haugen (keeper) Morten Ask (omskolert back og målgjører) og Roy Johansen (tidenes beste norske hockeytrener) snakke om veien til den første VM-seieren over Sverige, skjønte jeg hvorfor gutta var så rolige.

Norge trengte ikke å pisse på svenskene denne kvelden.

Tre Kronor hadde allerede gjort i buksa lenge før Lars Haugen stoppet straffeslagene fra Loui Eriksson og Patrik Berglund.

HVOR VONDT DET gjør i Sverige? Veldig vondt. En nesten uhelbredelig smerte. De mener jo å ha vaksinert seg mot sånt, svenskene. For det var ikke bare det at de tapte for et bedre (norsk) lag denne lørdagskvelden - de tapte for et Norge som knapt hadde backer, som stilte uten førstevalget i mål (Pål Grotnes) og som ikke har med sine to største stjerner og beste spillere (Patrick Thoresen og Mats Zuccarello Aasen) til VM.

Det er nederlag det.

HADDE DEN NORSKE gleden vært en hundredel av den svenske sorgen og skammen ville Idretts-Norge gått på vannet i dag. Men sånn er det ikke. I det store nasjonale bildet er ikke en VM-seier over Sverige i nærheten av en VM-seier over Brasil. Og det er synd, for prestasjonen slovakiske Kosice står ikke noe tilbake for den snart 13 år gamle triumfen i Marseille. Kan hende den er større også.

DET VAR MANGE helter denne lørdagskvelden i Kosice. Og alle fortjener all den rosen de kan få. Norge har fått noen nye idrettshelter.

MINE STØRSTE MENN var keeper Lars Haugen som beholdt fatningen og redningsprosenten godt over 90 i sin første VM-kamp, Lars Erik Spets som kastet seg og tok tre (eller fire?) skudd i kroppen da Norge åpnet sudden death med en mann mindre, og ikke minst landslagstrener Roy Johansen.

Som visste det var mulig.

Som sa det var mulig.

Og som forklarte spillerne hvordan det skulle gjøres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media