Verdensrekorden i ishockey:

Hockeysensasjon: Detaljen som gjør rekorden mer unik

- Det er større belastning for spillerne ...

REKORDKAMP: Storhamar vant 2-1 mot Sparta etter en rekordlang kamp i natt. Foto: Fredrik Olastuen / NTB scanpix
REKORDKAMP: Storhamar vant 2-1 mot Sparta etter en rekordlang kamp i natt. Foto: Fredrik Olastuen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ishockeyfans på Hamar ble i natt vitne til et lite hockeymirakel der Storhamar og Sparta brukte elleve perioder på å avgjøre kampen.

Storhamar vant til slutt 2-1 etter 217 minutter og 14 sekunder - noe som skal være verdensrekord og den lengste kampen i historien.

Den gamle rekorden ble satt i NHL for 81 år siden.

Og det er spesielt en detalj som er med på å bygge opp om den norske rekorden fra i natt.

I dagens NHL praktiseres såkalte «powerbreak», reklamepauser utenom de vanlige pausene (bare i TV-kamper). Dette praktiseres ikke i norsk hockey, og dermed er det færre avbrekk for de norske spillerne.

- Ja, det er et sentralt poeng som jeg mener gjør nattas prestasjon mer unik. Det er større belastning for spillerne, men sånn er det. Det har vært mange lange kamper i NHL også i nyere tid, og at spillerne i natt ender med en verdensrekord uten powerbreak forteller alt, sier Storhamar-manager Thore Saxrud til Dagbladet.

1936-HELT:  Modere «Mud» Bruneteau scoret for Detroit Red Wings i 1936. Foto: The Windsor Daily Star / Wiki Commons
1936-HELT:  Modere «Mud» Bruneteau scoret for Detroit Red Wings i 1936. Foto: The Windsor Daily Star / Wiki Commons Vis mer

I overtidsspillet i både NHL-playoff og norsk sluttspill er det fem mot fem spillere på isen helt til et av lagene scorer. Det er perioder på 20 minutter - men i praksis får NHL-spillerne mer hvile på grunn av «powerbreak».

Dette var rekorden

Datoen var 24. mars 1936 og Detroit Red Wings reiste til Canada for å møte Montreal Maroons i Montreal.

Dette var lagenes første møte i semifinalene i Stanley Cup (best av fem). Modere «Mud» Bruneteau ble matchvinner og satte inn 1-0. Da var det spilt i 176 minutter og 30 sekunder og avgjørelsen kom i den sjette perioden med overtid.

Så hvem var Modere «Mud» Bruneteau?

Bruneteau ble født i 1914 i Manitoba i Canada og hadde bare vært i Detroit Red Wings i to uker før den berømte rekordkampen.

Canadieren var bare 21 år da han skrev NHL-historie og vingen ble værende i Detroit-klubben fram til 1946, før han la opp to år seinere. Etter karrieren var han ishockeytrener og han døde i Houston i Texas i 1982. Da var han 67 år og hadde fått påvist kreft.

Alkohol og vekttap

Ishockeyen har utviklet seg enormt de siste drøye 80 åra - både når det gjelder utstyr og profesjonalitet. NHL.com har plukket ut noen småhistorier fra kampen i 1936.

  • Red Wings-målvakt Normie Smith holdt buret rent gjennom alle de 176 minuttene - og Smith skal ha mistet 4,5 kg med kroppsvekt i løpet av kampen. Smith gjorde sterke 89 redninger og kroppen fikk dermed kjørt seg gjennom nesten tre timer på isen.
  • I løpet av flere pauser i kampen drakk spillerne te eller kaffe, med litt ekstra brandy i. I tillegg lå spillerne på ryggen med beina opp for å bedre blodsirkulasjonen. Kampens to dommere, Ad Smith og Bill Stewart, stoppet etter hvert å ta av seg skøytene i pausene, i frykt for at de ikke skulle klare å få skøytene på igjen.
  • Sportsredaktør i Montreal Herald, Elmer Ferguson, beskrev vinnermålet i avisa fra 25. mars 1936: «Det så ut til å bli en ny målløs periode. Så plutselig, et skudd fra en slank spiller som knapt hadde vært synlig. Han svingte kølla og den lille, svarte plata (pucken) føk i nettet. Og så, Modere Bruneteau, kontoristen fra Winnipeg, stupte inn i berømmelse som spilleren som avgjorde den lengste kampen i profesjonell hockey». Slik ble det altså til i natt...

For øvrig: Det var Grane (fra Sandvika) som vant den norske hovedserien i 1936. Serien besto av åtte lag.

Jensen ble helt

I går var det Joakim Jensen som ble den store Storhamar-helten med sin 2-1-scoring. Det måtte elleve perioder til før Jensen satte pucken i mål og punktum for kampen, åtte timer og 35 minutter etter at den startet søndag kveld. Da hadde de spilt 217 minutter og 14 sekunder.

Erik De La Rose ga hjemmelaget ledelsen åtte minutter ut i midtperioden, men Henrik Knold utlignet for Sparta i tredje perioden.

Storhamar leder nå 3-2 i kamper og kan selv avgjøre alt i Sarpsborg i morgen kveld klokka 19. NISO varslet mandag at de ønsker å se på mulighetene for å endre sluttspillreglene der det spilles uendelig med overtidsminutter helt til et lag har scoret. Storhamar-manager Saxrud mener ikke dagens regler byr på problemer.

- Dette (rekordkampen) er noe som kan skje én gang i livet. Jeg ser ikke noe poeng med å endre reglene, sier Saxrud.

De tre lengstvarende kampene i NHL:

  • 176 minutter: 24. mars 1936 – Detroit Red Wings 1, Montreal Maroons 0
  • 164 minutter: 3. April 1933 – Toronto Maple Leafs 1, Boston Bruins 0
  • 152 minutter: 4. mai 2000 – Philadelphia Flyers 2, Pittsburgh Penguins 1

PS: Hockeygutta fra 1936 hadde heller ingen powerbreaks og reklamepauser.

Fakta:

NM-sluttspillet ishockey menn søndag, kvartfinaler 5. kamp (best av 7):

Frisk Asker – Vålerenga 5-2 (1-0, 1-1, 3-1), sammenlagt 3-2.

Lørenskog – Lillehammer 2-3 (1-1, 1-1, 0-1), sammenlagt 3-2.

Storhamar – Sparta Sarpsborg 2-1 e.f. (0-0, 1-0, 0-1, 0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0), sammenlagt 3-2.

Stavanger er videre etter 4-0 sammenlagt mot Stjernen.

Gjenstående kamper: 14/3, evt. 16/3.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer