Hodeløs Jarstein ga gamlesjefen tre poeng i avskjeden

- Min feil at vi taper, sier Viking-keeperen etter Olsen-dytten.

||| (Dagbladet): Viking - Rosenborg 1-2.

I forkant av møtet med gamleklubben Rosenborg, snakket Rune Almenning Jarstein om hvordan farsrollen har gjort ham mer voksen både på og utenfor banen.

Viking-keeperen har også framstått som tryggere mellom stengene etter overgangen i vinteren, noe som har fått flere forståsegpåere til å stille spørsmål ved nødvendigheten ved Rosenborgs avgjørelse om å hente inn Daniel Örlund.

Mer enn to minutter på overtid var det imidlertid tilbake til gamle synder for temperamentsfulle Jarstein. Situasjonen var avklart, og kampen var i ferd med å ebbe ut med 1-1 da Viking-keeperen lot seg hisse opp over Trond Olsen. Hans tidligere lagkamerat fikk to stive armer i brystet, noe assistentdommeren oppfattet bak ryggen på dommer Roy Helge Olsen, som var opptatt med å følge spillet 50 meter lengre opp i banen.

I og med at ballen fortsatt var i spill, hadde kamplederen ikke noe annet valg enn å dømme straffespark da forseelsen skjedde innenfor 16-meteren. Det var en mulighet Steffen Iversen ikke lot gå fra seg, og dermed skjenket veteranspissen Erik Hamrén en viktig borteseier i svenskens siste kamp på sidelinja før han blir svensk landslagssjef på heltid.

- Vi mistet poengene på en umoden opptreden fra Rune. Jeg så ikke selve situasjonen, men fikk den referert. Det er ingen tvil om at han avgjør kampen, sier Viking-trener Åge Hareide, ifølge NTB.

Jarstein innser at sjefen åpenbart har et poeng når han gir ham all skyld for at Viking tapte sin første hjemmekamp på nesten ett år.

HODELØST: Med ballen i spill 50 meter unna mistet Rune Almenning Jarstein fullstendig hodet og dyttet Trond Olsen overende i feltet tre minutter på overtid. Dermed var straffespark uunngåelig.Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
HODELØST: Med ballen i spill 50 meter unna mistet Rune Almenning Jarstein fullstendig hodet og dyttet Trond Olsen overende i feltet tre minutter på overtid. Dermed var straffespark uunngåelig.Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix Vis mer

- Det er min feil at vi taper. Det er bare å legge seg flat, sier Jarstein til TV 2 Sporten. Selve situasjonen husker han lite av - noe som ikke akkurat er betryggende ord fra en norsk landslagskeeper.

- Måtte dømme straffe
Trond Olsen mener at han skulle hatt straffespark uavhengig av dytten fra Jarstein. Like i forkant av tumultene, ble Olsen tilsynelatende holdt igjen av en Viking-forsvarer på tur igjennom.

- Jeg mener det er straffe på den første. Viking-spilleren holder meg igjen i skulderen. Han river meg ned. Så reiser jeg meg .opp igjen. Børre (Steenslid) kjefter på meg, og så dytter Rune Jarstein meg ned, forteller Trond Olsen etter dramaet på Viking stadion.

- Jeg satt bare i ro. Jeg regnet med at dommeren så hva som skjedde. Jeg mener dommeren gjør jobben sin, sier Olsen til Dagbladet.

Dommer Roy Helge Olsen hadde en aktiv dag på kontoret i kveld.

- Ballen er i spill. Jeg ser at Jarstein dytter Trond Olsen. Det er frispark - og det er innenfor. Da må jeg dømme straffespark. Jeg anser det som usportslig opptreden - og da er det gult, sier Olsen til pressen etter kampslutt.

Sterke statistikker
Et hjemmesterkt Viking mot et Rosenborg-lag som har glemt hva det vil si å tape på fremmed gress, var et utgangspunkt som skulle tilsi poengdeling da siddisene var vertsskap for trønderne på Stavanger-besøk.

Åge Hareides menn hadde ikke tapt på Viking Stadion på 14 kamper. Forrige nederlag kom 1. juni i fjor da Vålerenga vant 3-0.

MATCHVINNER: Steffen Iversen tok godt vare på muligheten fra straffemerket og sørget for at Rosenborg vant i Erik Hamréns avskjed med norsk fotball.Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
MATCHVINNER: Steffen Iversen tok godt vare på muligheten fra straffemerket og sørget for at Rosenborg vant i Erik Hamréns avskjed med norsk fotball.Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix Vis mer

Laget til Erik Hamrén hadde på sin side ikke reist poengløse hjem til Trondheim siden 26. oktober 2008 da de røk på 2-4 mot Lillestrøm på Åråsen. Siden den gang har Rosenborg spilt 21 bortekamper i Tippeligaen. Etter kveldens seier var rekka forlenget til 22.

Demidov-utvisning
Uavgjort så det også lenge ut til å bli inntil Jarstein mistet hodet i kokende sluttminutter.

Selv poengdeling hadde Viking minst grunn til å være fornøyde med, ettersom de spilte over en time i overtall etter en serie seine Vadim Demidov-taklinger til slutt kulminerte i to gule kort, som i sum blir ett rødt og marsjordre.

Da hadde hjemmelaget allerede opparbeidet seg et forsprang i målprotokollen, og hadde i så måte en alle tiders mulighet til å påføre Rosenborg noe så sjelden som et bortetap.

Drøyt halvveis ut i den første omgangen fikk Viking innkast høyt i banen. Håkon Skogseid tok med seg André Danielsen og inviterte til veggspill. Det var en tankegang lagkameraten var med på og satte Skogseid opp i god innleggsposisjon.

Høyrebackens fot var fininnstilt og med et hardt, skrudd innlegg fant han pannebrasken til Patrik Ingelsten, som raget høyest i duellen med Kris Stadsgaard. Ballen seilte forbi en sjanseløs Daniel Örlund, og Rosenborgs sisteskanse mått plukke den første ballen ut av eget nett etter imponerende 554 minutter uten baklengsmål.

Lustig-utligning
Men så var det denne «attityden» i Rosenborg-mannskapet, selve nøkkelordet for Erik Hamrés regjeringsperiode Trondheim. De regjerende seriemesterene ser seg aldri slått, uansett hvor mørkt det ser ut, og de skulle også kjempe til seg en utligning før pause.

TOK LEDELSEN: Patrik Ingelsten ga Viking-ledelsen med et godt hodestøt halvveis ut i første omgang.Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
TOK LEDELSEN: Patrik Ingelsten ga Viking-ledelsen med et godt hodestøt halvveis ut i første omgang.Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix Vis mer

39 minutter var spilt da Mikael Dorsin slo inn foran mål med adresse Steffen Iversen. Som den fotballkloke herremannen han er, skjønte RBK-spissen at han ikke hadde mulighet til å få i vei en truende avslutning. I stedet stusset han ballen videre mot bakre stolpe hvor Mikael Lustig hadde fått kroppen foran Birkir Bjarnason.

Den svenske høyrebacken fikk knottene på ballen og styrte ballen forbi Jarstein.

Det var den siste scoringen i løpet av ordinær tid, men Steffen Iversens straffescoring på overtid sikret tre viktige poeng i gullkampen.

- Hodet hevet
Tromsøs sterke seier mot Vålerenga la nemlig et betydelig press på Rosenborg, som med poengdeling i Stavanger ville ha vært fem poeng bak TIL.

Erik Hamrén overlater med andre ord roret på ei Rosenborg-skute på stø gullkurs til Nils Arne Eggen.

- For meg var det helt fantastisk å avslutte med en seier på denne måten. Vi viser hvilken moral og attityde som bor i dette laget. En slik avslutning var den best mulige for meg, understreker Hamrén, ifølge NTB.

UTLIGNET: Mikael Lustig sørget for at Rosenborg gikk til pause på stillingen 1-1.Foto: Digitalsport
UTLIGNET: Mikael Lustig sørget for at Rosenborg gikk til pause på stillingen 1-1.Foto: Digitalsport Vis mer

På de 43 siste seriekampene Hamrén hadde ansvaret (hele 2009-sesongen og 13 serierunder ut i 2010-sesongen), tapte Rosenborg kun én kamp — mot Starti den 27. serierunden i fjor etter at seriegullet var i boks.

- Nå kan jeg forlate klubben med hodet hevet, sier Hamrén.