- Hodeskader tas på alvor i Norge

VIF-lege mener presset på spillerne er større i andre land.

TYDELIG GROGGY. Tysklands Cristoph Kramer fortsatte å spille etter en alvorlig smell i hodet under VM-finalen mot Argentina i Brasil. Foto: REUTERS.
TYDELIG GROGGY. Tysklands Cristoph Kramer fortsatte å spille etter en alvorlig smell i hodet under VM-finalen mot Argentina i Brasil. Foto: REUTERS.Vis mer

- Forholdene i Norge, når det gjelder hodeskader i fotball har forbedret seg mye de siste årene.
I motsetning til i enkelte andre land. Der er presset på spillerne mye tøffere, mener VIF-lege Erik Rosenlund.

- At Christoph Kramer ikke ble tatt av banen umiddelbart i VM-finalen, som Dagbladet referer til i dag, er eksempelet på hvordan det absolutt ikke skal gjøres, sier Rosenlund.

Kramer fikk seg en ordentlig trøkk. Tyskeren sjanglet rundt og var tydelig desorientert.  Han spurte blant annet dommeren om dette virkelig var VM-finalen.

- Har ansvaret - Lagets lege har ansvaret for spillernes helse. Det ble ikke ivaretatt slik det burde overfor Kramer som var tydelig groggy etter hodesmellen. Han skulle ikke spilt et sekund mer etter den smellen og burde gått rett i hvile, mener Rosenlund.

- Sier jeg til trener Kjetil Rekdal at en spiller bør stå over, så sier Rekdal, at da skal han finne en annen. I andre land kan lagets trener finne på å ringe legen og forlange at en spiller skal stille til kamp, sier Rosenlund.

 Uten tidsperspektiv - Hodeskader skal tas alvorlig. Jeg praktiserer ikke med tidsprespektiv. Det er helt opp til enhvert tilfelle. Føler en person seg svimmel, eller utilpass på annen måte, blir vedkommende liggende hjemme. Min jobb er å passe på spilernes helse, sier Erik Rosenlund til Dagbladet.

Bedre forskning VIF-legen mener det nå forskes på en bedre måte også i andre idretter.
I USA er det omfattende forskning og rapporter i amerikansk fotball.
Her klinker spillerne hodene sammen, riktig nok med hjelm, men det blir noen store smeller ut av det.
Det har skjedd en holdningsendring, der spillerne tas av banen ved mistanke om en hjernerystelse.
Det skal unngås så langt det lar seg gjøre, at spillere når de blir eldre, skal lide for hyppige hodeskader i karrieren, forteller Rosenlund.
Det foretas også kurs i behandling av blant annet hodeskader i regi av NFF her i Norge, sier VIF-legen.

Gamle metoder Det er slutt på gamle metoder som å telle antall fingre, eller på spørsmål om hva stillingen er.

- Ja, heldigvis tilhører det historie, om man kunne telle tre fingre. Og det er ikke alle som vet hva stillingen i en kamp er, uansett smell eller ikke, sier Rosenlund.

- Er det mistanke om hjernerystelse, skal spilleren ut umiddelbart. Ta det sikre framfor det usikre, sier Rosenlund.