- Hodet har kranglet

Halvor Egner Granerud (26) har slitt med en mental sperre. Etter samtaler med ekspert kan skihopperen ha funnet løsningen. I dag lyktes han.

TIL TOPPS: Halvor Egner Granerud. Foto: Geir Olsen / NTB
TIL TOPPS: Halvor Egner Granerud. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF (Dagbladet): Halvor Egner Granerud vant kvalifiseringen til det første rennet i Hoppuka i kveld. Nordmannen hoppet 133,5 meter i Schattenbergbakken i Oberstdorf og vant foran hoppukefavoritten Dawid Kubacki. Granerud var 8,9 poeng foran polakken, mens sloveneren Timi Zajc ble nummer tre.

- Det var veldig bra. Kroppen kjentes fin ut. Jeg fikk glutenfri spagetti til lunsj. Det er sjelden vare, og kanskje hjalp det, sier 26-åringen, som har glutenallergi.

Han fikk en drømmestart på Den tysk-østerrikske hoppuka, men strengt talt er det morgendagen som teller. Seier i kvaliken har mest å si for selvtilliten. Det viser at du behersker bakken.

I SVEVET: Halvor Egner Granerud hoppet 133,5 meter. Foto: NTB
I SVEVET: Halvor Egner Granerud hoppet 133,5 meter. Foto: NTB Vis mer

Asker-hopperen er beste nordmann i verdenscupen med fjerdeplass. Men han har hatt problemer med å få til to gode hopp i konkurranse.

Han har selv beskrevet dette som en mental sperre. Derfor har han hatt gode samtaler med mental trener, Anders Meland, på Olympiatoppen. Dette er noe Granerud var åpen om på Instagram før jul.

- Å streve med en mental blokkering er svært forskjellig fra en dårlig sittestilling, fortalte han.

Til Dagbladet sier topphopperen:

- Inn mot konkurransehopp har jeg knotet det litt til for meg selv. Jeg har fått høyere og høyere skuldrer for hvert treningshopp som har gått bra. Så har jeg kommet inn i rennet. Kroppen har kjentes annerledes ut, og jeg har ikke klart å gjøre det jeg skal.

Han påpeker:

- Jeg har hoppet betydelig dårligere i renn enn på trening. Jeg har snakket med Anders Meland om dette, og det har fungert bra.

SELVTILLIT: Halvor Egner Granerud viste at han klarer å løse bakken i Oberstdorf. Foto: Geir Olsen / NTB
SELVTILLIT: Halvor Egner Granerud viste at han klarer å løse bakken i Oberstdorf. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Hva var tanken bak at du ville være åpen om dette på Instagram?

- Jeg liker ikke å late som om ting er annerledes enn hva de er. Jeg er ikke veldig tilhenger av et filter på sosiale medier, og så ikke på dette som en svakhet å legge ut. Jeg ville fortelle at nå føltes ting litt kjipt. Det er mange som har større problemer med mental helse enn at de ikke klarer å få ut de beste hoppene sine, påpeker Granerud.

- Av og til krangler du med ditt eget hode. Hvis jeg kan hjelpe én person ved at jeg er åpen, så er det verdt det.

Selv om han vant kvalifiseringen, er han fortsatt en utfordrer til å vinne Hoppuka.

Kubacki og sloveneren Anze Lanisek er favoritter. Lanisek ble nummer 12 i kvalifiseringen, der nordmennene gjorde seg positivt bemerket. Alle kvalifiserte seg.

Johann André Forfang ble nummer fire og Daniel-André Tande nummer ni. Seier, og tre hoppere blant topp ni, er på alle måter godkjent.

STRÅLENDE FORNØYD: Landslagstrener Alexander Stöckl. Foto: Geir Olsen / NTB
STRÅLENDE FORNØYD: Landslagstrener Alexander Stöckl. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- En veldig positiv kvalifisering, sier trener Alexander Stöckl til Dagbladet.

- En meget sterk dag for hopplandslaget, erklærer sportssjef Clas Brede Bråthen, og ser hele dagen under ett.

- Anne Odine Strøm ble nummer to i det første rennet av fire i jentenes nyttårsturnering i Villach. Halvor Egner Granerud ble best i kvalifiseringen i Oberstdorf og Benjamin Østvold vant kontinentalcup i Engelberg for andre dag på rad.

Hoppukerennet i Oberstdorf starter klokka 16.30 torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer