-Hodet ville, men beina ville ikke

Orienteringsdamene klarte ikke VM-medalje.

IKKE FORT NOK:  Tone Wigemyr kjempet hele veien, men beina holdt ikke farten til VM-medalje i den finske furuskogen. Foto: Jens O. Kløvrud/Dagbladet
IKKE FORT NOK: Tone Wigemyr kjempet hele veien, men beina holdt ikke farten til VM-medalje i den finske furuskogen. Foto: Jens O. Kløvrud/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VUOKATTI (Dagbladet): De norske orienteringsdamene holdt ikke medaljefarten mellom de høyreiste finske furustammene da sveitsiske Simone Niggli løp hjem sitt 22. VM-gull.

Brå åpning - så bom
Mari Fasting på åttende og Tone Wigemyr på niende er ikke bra nok for norsk orientering.

- Den første runden gikk bra. Jeg hadde fin flyt og presset godt, sa Fasting før hun forklarte den svake avslutningen på den tunge 13,9 kilometer lange løypa.

- På sisterunden gikk jeg på en bom og ble i tillegg dyktig sliten, sa en skuffet Fasting.

Tone Wigemyr var fornøyd med gjennomføringen, men måtte innse at beina ikke ville løpe fortere.

Hodet ville mer enn beina
- Det var en nydelig terreng. Hodet ville, men beina ville ikke, sa Tone som ikke gjorde de store feilene underveis.

- Det gikk nok et drøyt minutt rett før runding på stadion, men alt i alt må jeg være godt fornøyd med gjennomføringen.

Det finske hjemmepublikummet som kranset arenaen, måtte tåle at deres egen kjæledegge, Minna Kauppi, havnet utenfor pallen. Bak Simone Niggle fulgte nemlig det svenske stjerneskuddet Tove Alexandersson og Lena Eliasson.

Stor finsk happening
Mesterskapet i traktene rundt Finlands største idrettssenter, Vuokatti, er rett og slett en stor idrettsbegivenhet for saunalandet.

Da Morten Boström sikret vertsnasjonen sprintgullet i går, tok det av på stadion i Sotkamo der 7000 tilskuerne satt benket for å følge sprintkonkurransen via storskjerm der de kunne følge løpernes veivalg via GPS-tracking.

De fleste selvsagt orienteringsløpere, men denne familien er stor i Finland og for idrettslandet Finland er verdensmestere som Minna Kauppi og i går Morten Boström store helter - på linje med de store vinternavnene.

Norge kan lære
Den klassiske langdistansen i dag var dratt langt til skogs, men på jordet med utsyn mot de høyreiste furustammene og storskjermen som ga livdekning fra post til post, satt over 5000 tilskuere i sine klappstoler.

SKUFFET:  Mari Fasting gjorde en god start, men misset mot slutten og falt ut av kampen om medlaje. Foto: Jens O. Kløvrud/Dagbladet.
SKUFFET: Mari Fasting gjorde en god start, men misset mot slutten og falt ut av kampen om medlaje. Foto: Jens O. Kløvrud/Dagbladet. Vis mer

Her borte bryr o-løperne seg ikke bare om sine egne mosjonsløp. De har et engasjert og patriotisk forhold til sine toppløpere. Supportergjengen har forstått at landslagsløpere med VM-medaljer er viktig for hele orienteringsidretten.

Her har Norge noe å lære på veien mot det hårete målet mot 2020 - da skal en prosent av Norges befolkning være o-løpere.
Klarer vi det, kan vi måle oss med finsk o-sisu.

NB: Herrene startet sin 19,8 kilometer VM-langdistanse 14.45.

VANT:  Sveitsiske Simone Niggli tok sitt 22. VM-gull. Foto: Roni Rekomaa/Scanpix/Reuters.
VANT: Sveitsiske Simone Niggli tok sitt 22. VM-gull. Foto: Roni Rekomaa/Scanpix/Reuters. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer