PÅ GODT OG VONDT: Engelske fotballfans er kjent for å være blant de mest høylytte. Men det er ikke alt de synger som er like politisk korrekt. Nå vil Hodgson ha slutt på sanger med politisk budskap rettet mot Irland før de gjester Dublin. Foto: Patrick Hertzog og Marco Bertorello (innfelt) / AFP
PÅ GODT OG VONDT: Engelske fotballfans er kjent for å være blant de mest høylytte. Men det er ikke alt de synger som er like politisk korrekt. Nå vil Hodgson ha slutt på sanger med politisk budskap rettet mot Irland før de gjester Dublin. Foto: Patrick Hertzog og Marco Bertorello (innfelt) / AFPVis mer

Hodgson frykter supportersang før betent nabooppgjør

- Finnes ingen måte å rettferdiggjøre sangene på.

(Dagbladet): Møtet mellom Irland og England i Dublin i juni er ikke en hvilken som helst vennskapskamp.

Etter skandalen på Landsowne Road i Dublin i 1995, hvor nazister startet et opprør underveis i kampen og 20 personer ble skadet, tok det drøyt 18 år før de møttes igjen.

Kampen i 1995 ble avbrutt og aldri fullført som en følge av bråket. Irland og England møttes igjen på Wembley i 2013, hvor det var igjen tilløp til politiske rop og sanger, men kampen ble loset trygt i havn og ingen ble arrestert i etterkant.

Andre gang på 20 år I juni møtes de igjen, og for første gang siden 1995 skjer det i Irland og Dublin.

Irske Independent skriver at politiet allerede har høynet beredskapen med tanke på møtet i juni. Samme avis skriver at noen engelske fans sang med politisk budskap retning den irske republikanske árme (IRA) og det irske folk under mandagens treningskamp mot Italia.

Nå rykker engelskmennenes landslagssjef Roy Hodgson ut for å komme potensielle opptøyer i forkant.

- Jeg er veldig glad for at vi får all den støtten som kommer fra supporterne, men det finnes ingen måte jeg kan være glad for og rettferdiggjøre politiske sanger med slike budskap, er managerens klare melding, ifølge Sky Sports.

- Vi kan bare håpe at det på et eller annet vis blir riktig før vi reiser til Irland, fordi det er det siste vi ønsker, fortsetter Hodgson.

- Repertoaret er begrenset Independent skriver at enkelte av Englands supportere sang lignende sanger med politisk budskap om IRA og Irland da de i november slo rivalen Skottland.

Før den kampen skrev Hodgson et åpent brev til supporterne hvor han insisterte på å la være å synge sanger med religiøst eller politisk budskap som skottene kunne bli fornærmet av.

Fotballsupporternes forbund i England er også klar over utfordringene. De skryter av majoriteten av nasjonens fans som skaper en unik stemning, særlig på bortekamper. Men samtidig ønsker de politiske og religiøse sanger med et fornærmende budskap bort.

- Englands fans er blant de beste og mest høylytte i hele verden, og de synger ikke bare når laget vinner. Men repertoaret er begrenset, og vi har få fotballsanger. Noen er patriotiske, og av dem er noen kontroversielle og fornærmende, men vi har for få om fotball, og det er fotball alt egentlig skal handle om, sier en talsperson for dem til Independent.

Talspersonen påpeker også at rasistiske og diskriminerende sanger er ulovlig og forbudt, men anti-IRA-sanger og rop relatert til andre verdenskrig ikke faller inn i de kategoriene.

Det gjør det vanskelig for politiet og myndighetene å gripe inn og arrestere dem som er involvert da de ikke har hjemmel i loven til å gjøre det basert på fornærmende og svært provoserende supportersanger.

Kampen mellom Irland og England spilles den 7. juni på Aviva Stadium i Dublin.