Hodgson har fått ultimatum. Setter Englands EM-sjanse i fare i kveld: - Arrogant gambling

England er ennå ikke kvalifisert for sluttspillet, men hviler likevel halve laget mot Slovakia i kveld. Nå får manager Roy Hodgson kritikk.

GAMBLER: Roy Hodgson hviler kaptein Wayne Rooney og fem andre nøkkelspillere i kveld. Foto: NTB Scanpix
GAMBLER: Roy Hodgson hviler kaptein Wayne Rooney og fem andre nøkkelspillere i kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kveld avgjøres gruppe B i EM, som England leder før kveldens møte med Slovakia. Roy Hodgsons menn står med fire poeng, mens Slovakia og Wales har tre poeng hver. Russland har hittil kapret ett poeng.

England kan ikke bli sist i gruppa, men om de taper mot Slovakia, samtidig som Wales slår Russland eller Russland slår Wales og får bedre målforskjell enn England, vil fotballgiganten havne på 3. plass i gruppa.

I beste fall får da engelskmennene en langt tøffere vei videre i EM med en gruppevinner som motstander i åttedelsfinalen i stedet for en gruppetreer. I verste fall kan England ryke ut i gruppespillet om alt går i mot dem.

FÅR SJANSEN: Daniel Sturridge og Jamie Vardy snudde kampen mot Wales. Begge får starte mot Slovakia i kveld. Ifølge BBC gjør Roy Hodgson hele seks endringer på laget. Foto:  EPA/MOHAMED MESSARA   EDITORIAL USE ONLY
FÅR SJANSEN: Daniel Sturridge og Jamie Vardy snudde kampen mot Wales. Begge får starte mot Slovakia i kveld. Ifølge BBC gjør Roy Hodgson hele seks endringer på laget. Foto:  EPA/MOHAMED MESSARA EDITORIAL USE ONLY Vis mer

Det er lite sannsynlig, men dette scenariet kan sende England ut etter gruppespillet: Om Wayne Rooney og co taper mot Slovakia, Polen og Nord-Irland tar poeng i gruppe C, Tsjekkia slår Tyrkia i gruppe D, Irland knuser Italia i gruppe E og Portugal slår Ungarn og Island slår Østerrike i gruppe F, vil alle gruppetreerne bortsett fra Albania i gruppe A ha like mange eller flere poeng enn England.

Da er det målforskjellen som avgjør. Fire av seks gruppetreere går videre.

Hviler halve laget

Selv om sjansen er svært liten og Irland må slå Italia med flere mål, er ikke England sikret avansement. Derfor får Roy Hodgson nå kritikk for å eksperimentere med laget i kveldens oppgjør mot Slovakia.

Ifølge BBC og en rekke andre engelske medier hviler Hodgson hele seks av de elleve som startet i 2-1-seieren over Wales i forrige kamp. Så vel kaptein Rooney som Harry Kane, Dele Alli, Raheem Sterling, Kyle Walker og Danny Rose forventes å bli hvilt i kveld.

Inn kommer Daniel Sturridge, Jamie Vardy, Jordan Henderson, Jack Wilshere, Nathaniel Clyne og Ryan Bertrand. De to førstnevnte kom begge inn fra benken og scoret mot Wales, men så mange utskiftninger medfører likevel stor skepsis i England foran kveldens kamp.

I engelske medier er det bred konsensus om at Hodgson gambler med dette laguttaket. Ikke nødvendigvis fordi faren for å ryke ut i gruppespillet er spesielt stor, men fordi England kan miste gruppeseieren og følgelig få en langt tøffere motstander i åttedelsfinalen.

Her hedres Rooney i garderoben etter rekordmålet

Hardt presset Hodgson får kritikk

HVILES: Dele Alli og Wayne Rooney starter begge på benken i kveld, ifølge BBC. Foto: NTB Scanpix
HVILES: Dele Alli og Wayne Rooney starter begge på benken i kveld, ifølge BBC. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den anerkjente engelske fotballskribenten Henry Winter er blant skeptikerne og uttrykker det i en kommentar i The Times.

- Hodgson gambler med laguttaket denne gang. Om det ikke blir seier, vil han få høre det. Å bytte ut seks spillere mot Slovakia, er å ta en risiko. Det er veldig dristig. Det er arrogant gambling, skriver Winter.

Presset på Hodgson er enormt. Prestasjonene i EM i Frankrike vil avgjøre om den tidligere Viking-treneren får fortsette som engelsk landslagssjef også etter mesterskapet.

Hodgson har fått et ultimatum: Skal han få fortsette i jobben, må han levere suksess i Frankrike.

Det bekrefter styreformann i FA, Greg Dyke, til BBC.

- Hvis han leder England til semifinale, er det åpenbart en suksess. Hvis vi spiller bra, men ryker uheldigvis ut på straffer, vil diskusjonen fortsette. Men Hodgsons framtid avhenger av prestasjonene i EM, forklarer Dyke.

Hodgson hevder overfor BBC at han lar seg stresse av presset og at det ikke påvirker hans avgjørelser. Presset er en naturlig del av treneryrket, påpeker 68-åringen.

England - Slovakia og Wales - Russland er kveldens EM-kamper. Begge oppgjørene starter kl. 21.00 og sendes på henholdsvis NRK og NRK 3.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer