HIT, MEN IKKE LENGER: Bjørn Helge Riise var i godt humør på den siste treningen foran gårsdagens finale, men over 120 minutter mot Atletico Madrid ble han holdt på benken hele tida. Foto:  EPA/MARCUS BRANDT
HIT, MEN IKKE LENGER: Bjørn Helge Riise var i godt humør på den siste treningen foran gårsdagens finale, men over 120 minutter mot Atletico Madrid ble han holdt på benken hele tida. Foto: EPA/MARCUS BRANDTVis mer

Hodgson skiftet mening om Riise

Ville ikke bytte ham inn likevel.

||| Atletico Madrid - Fulham 1-1, 2-1 etter ekstraomganger.

HAMBURG (Dagbladet): Bare et kvarter var spilt da Bjørn Helge Riise for første, men ikke siste gang, gikk i gang med oppvarming langs sidelinja.

Og slik finalen utartet seg, med ekstraomganger og mange slitne bein på begge lag, kunne det vært en perfekt kamp for løpsmaskinen Riise å komme inn i.

Men klarsignalet fra manager Roy Hodgson kom aldri - selv om det var fryktelig nær.

- Jeg fikk beskjed to, tre ganger om å gjøre meg klar, sier Riise til Dagbladet.

- Men det er mange ting som skjer i en kamp som får treneren til å skifte mening. Jeg er litt skuffet over å ikke komme inn og bidra, for det føltes som jeg hadde noe å bidra med. Jeg har spilt ganske mye Europa League, og vært med på å få laget til finale. Jeg er veldig fornøyd med min første sesong.

Vraket da det dro seg til
Statistikken viser at Riise startet seks av seks kamper i gruppespillet mot Basel, CSKA Sofia og Roma. Men så fort Fulham tok seg til sluttspillet havnet han på benken, og der har han stort sett sittet siden.

I den første semifinalen mot Hamburg fikk han ikke en gang være på benken - og sånn sett var det i hvert fall et lite framskritt å få ta del i kampforberedelsene til gårsdagens finale.

FIKK MYE TILLIT I EUROPA LEAGUE: Bjørn Helge Riise startet alle seks kamper i gruppespillet, og her feirer han scoring med Zoltan Gera og Bobby Zamora. Men da alvoret tok til havnet Riise på benken. Foto: EPA/GERRY PENNY
FIKK MYE TILLIT I EUROPA LEAGUE: Bjørn Helge Riise startet alle seks kamper i gruppespillet, og her feirer han scoring med Zoltan Gera og Bobby Zamora. Men da alvoret tok til havnet Riise på benken. Foto: EPA/GERRY PENNY Vis mer

- Alle mener de fortjener å spille. Det satt tre spillere på tribunen her, så jeg skal være fornøyd med at jeg kom med på benken, sier han.

Med 55 000 mennesker på Nordbank Arena, som skapte en fantastisk stemning på tribunen, ble det uansett en stor opplevelse for Riise.

Neste år er han sulten på langt flere av dem.

- Jeg har startet fire, fem kamper i Premier League denne sesongen, og visste at det første året ville gå med til læring og komme opp på nivået. Når jeg kommer tilbake etter ferien vet jeg enda mer hva jeg går til, sier Riise.

Og svarer kontant på spørsmålet om det blir mer spilletid i Premier League neste sesong.

- Det skal jeg garantere at det blir!

Har sine favoritter
Men Roy Hodgson er kjent som en manager som gjør få utskiftninger på laget, som gjør det vanskeligere for nykommere å danke ut de etablerte.

- Han har sine favoritter?

GARANTERER MER AV DETTE: Neste sesong skal Bjørn Helge Riise få langt flere kamper i Premier League enn de 12 han fikk denne sesongen, hvorav fem var fra start. Foto: REUTERS/Paul Hackett
GARANTERER MER AV DETTE: Neste sesong skal Bjørn Helge Riise få langt flere kamper i Premier League enn de 12 han fikk denne sesongen, hvorav fem var fra start. Foto: REUTERS/Paul Hackett Vis mer

- Det har han, men det er min oppgave å bevise at jeg er bedre enn dem han først har i tankene. Jeg skal komme tilbake bedre forberedt, sier Riise til Dagbladet.

Noen konkrete beskjeder om hva han må forbedre har han ikke fått.

- Nei, det har vært veldig mye positivt. Ikke så mye negativt, egentlig. Så det er litt irriterende sånn sett, men som du sier, han har sine... tja, favoritter. Når jeg kommer tilbake etter ferie skal jeg være enda bedre, og vise at jeg er mer enn god nok til å spille i Premier League, sier han.

Beste minnet: Møtet med storebror
- Hvordan vil du oppsummere sesongen din?

- Det har vært veldig lærerikt. Men nå gleder jeg meg til ferie, jeg har spilt fotball sammenhengende i 18-19 måneder. Kroppen er sliten, sier han.

- Og hva er sesongens beste minne?

- 1-1 mot Roma, da jeg spilte mot John Arne hjemme.

- Du tok rotta på ham?

- Jeg gjorde det. Det du skrive, kommanderer Bjørn Helge Riise med et smil.

HØYDEPUNKTET: Å møte storebror John Arne og Roma på hjemmebane i Europa League er Bjørn Helges beste minne for sesongen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
HØYDEPUNKTET: Å møte storebror John Arne og Roma på hjemmebane i Europa League er Bjørn Helges beste minne for sesongen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer