BELGIA-KLAR: Det kribler i beina til Daniel Hoelgaard denne uken. FDJ-rytteren ser frem til sin første belgiske klassikeråpning på proffnivå. (FOTO: FDJ/Nicolas Götz)
BELGIA-KLAR: Det kribler i beina til Daniel Hoelgaard denne uken. FDJ-rytteren ser frem til sin første belgiske klassikeråpning på proffnivå. (FOTO: FDJ/Nicolas Götz)Vis mer

Hoelgaard vil bevare «killer-instinktet» i klassikerne

FDJ-rytteren klar for debut i Kuurne-Brussel-Kuurne.

(procycling.no): Følelsen av at man «ikke er i Kansas lenger», merker neoproffene ganske så snart de sykler ritt i Belgia. Det er som oftest vått, kaldt og brutalt på de slyngete veiene i Flanders Fields. Men for den Sandnes-baserte FDJ-rytteren Daniel Hoelgaard, har værgudene i det minste prøvd å gjøre overgangen litt mykere. 

I oppkjøringen til sin første belgiske klassikeråpning denne helgen har 22-åringen trosset vær, vind og sunn fornuft - alt for å få unnagjort treningstimene inn mot søndagens brosteinsrittet Kuurne-Brussel-Kuurne. 

- Når man sykler i tre grader og sludd, er det faktisk vanskelig å vite om man har «godfølelsen». Men det funker kanskje bra som oppkjøring til klassikerne, sier Hoelgaard spøkefullt til procycling.no.  

Forhåpentligvis blir det bedre vær. De neste dagene venter nemlig lange, harde økter ute på veien sammen med Delko-Marseille-rytter Fredrik Strand Galta. Hvis været tillater, skal turene strekke seg opp mot seks timer. Det er hard kost som gjelder før man inntar de flamske klassikerne, som ifølge Hoelgaard selv er sykkelsportens hellige grunn.

- Jeg vokste opp i tiden med Boonen og Hushovd. Jeg likte Boonen, han var jo dritkul. Men jeg måtte jo se opp til Hushovd også. Det var han jeg alltid håpte skulle vinne og det var alltid stort å se han sykle i klassikerne. Egentlig var det litt surt at han aldri vant en av de store, husker Hoelgaard.

- Det er disse rittene man alltid sikter mot. Da jeg begynte med syklingen, tenkte jeg ofte på at jeg en gang skulle få starte i de store klassikerne. Kuurne er ikke det samme som Flandern eller Roubaix. Men det er mange likheter mellom klassikerne og søndag blir sånn sett en viktig test for meg, sier FDJ-talentet.

Endrer opplegget
Neoproffen Hoelgaard startet sesongen med en franske troika i form av Grand Prix Marseillaise, Étoile de Bessèges og La Méditerranéenne. I sistnevnte ritt bidro han til en seier til spurteren Arnaud Démare og tidenes første lagtempotriumf for FDJ.  

- Jeg hadde litt sykdom før Marseillaise og formen var ikke veldig bra. Det gikk greit, jeg syntes ikke at nivået var skremmende høyt. I Bességes var det litt rotete. Men laget var ganske ferskt. I Med gikk det bedre og jeg følte meg bra, sier Hoelgaard.  

- Lagtempoen gikk veldig bra. Det var teknisk og kort løype, der det var ugunstig å fullføre med åtte mann. Så både jeg og (Odd Christian) Eiking, og (Ignatas) Konovalovas fikk som oppgave å ta føringer i lange, strake partier innledningsvis. Vi gjorde et opptrekk for resten og det endte meg seier. Det var gøy.

Før klassikeråpningen føler han formen har bedret seg. Hoelgaard har samlet overskudd, absorbert vintertreningen skikkelig og beina kribler etter å komme i gang med brosteinsrittene. Planen var opprinnelig å gjøre begge rittene denne helgen. Men med øye for onsdagens Le Samyn - et belgisk endagsritt pepret med brostein og bakker - har nordmannen valgt å droppe lørdagens Omloop Het Nieuwsblad. 

- Det er veldig bra for min del og noe jeg ønsket selv. Jeg skal få gå for mine egne sjanser i Samyn. Derfor vil jeg være friskest mulig til det rittet, sier Hoelgaard.      

- Det er også viktig å beholde «killer-instinktet» vedlike. Det kan forsvinne litt hvis man kjører for mye hjelperytter. Derfor dropper jeg gjerne et større ritt, hvis jeg får sjansen i et mindre et. 

FDJ for Démare
Mer tilpasset kjøresterke spurtere har Kuurne-Brussel-Kuurne færre berg enn Omloop Het Nieuwsblad. Det er likevel en tøff parcours, med stigningene Côte de Trieu, Oude Kwaremont og Kluisberg penslet inn midtveis. Den siste av totalt elleve hellingen, Nokereberg, kommer 50 kilometer fra mål.  

Det primære målet for FDJ blir å beskytte Arnaud Démare, samtidig som man holder mulighetene åpne med ryttere som Mathieu Ladagnous og Johan Le Bon. I en kaotisk klassiker-kontekst er Hoelgaard innstilt på rollen som domestique for sine franske ledere.  

- Alt kan egentlig skje i disse rittene. Så det er vanskelig å vite hva man får gjort. Jeg håper å gjøre oppgavene jeg blir tildelt. Det kan være å dra feltet mot slutten eller å gå i brudd, sier Kuurne-debutanten.  

- Démare har iallfall følt veldig bra, han så utrolig god ut allerede på treningsleirene, og jeg skal gjøre det jeg kan for at han skal få et godt resultat, sier FDJ-rytteren lojalt.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

HELTENE: Hushovd og Boonen var forbildene til Hoelgaard. Nå skal han selv sykle på brosteinen i Belgia.  EPA/IAN LANGSDON
HELTENE: Hushovd og Boonen var forbildene til Hoelgaard. Nå skal han selv sykle på brosteinen i Belgia. EPA/IAN LANGSDON Vis mer