Hoftuns selvmål

Det var Erik Hoftun som ledet an i opprøret mot daværende trener Ola By Rise i 2004. Det opprøret var også begynnelsen på slutten for Rosenborgs storhetstid.

SLUTTEN: Erik Hoftun i kampen mot PSV Eindhoven (endte 1-2), dagen før Ola By Rise fikk sparken. «21.10.04 var datoen Rosenborg-filosofien, slik vi kjente den, døde. Det var dagen Ola By Rise måtte forlate klubben som trener,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Tom E. Østhus
SLUTTEN: Erik Hoftun i kampen mot PSV Eindhoven (endte 1-2), dagen før Ola By Rise fikk sparken. «21.10.04 var datoen Rosenborg-filosofien, slik vi kjente den, døde. Det var dagen Ola By Rise måtte forlate klubben som trener,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Tom E. Østhus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alle suksessrike fotballklubber har et konkurransefortrinn. I de fleste tilfellene dreier det seg om penger, at man kan kjøpe det ypperste av ledere, trenere og spillere. Noen få lag har noe annet. En filosofi som er materialisert i organisasjon og spillestil.

Klubbene jeg først tenker på er Ajax og Rosenborg. Ajax vant seks seriemesterskap mellom 1965 og 1973, og vant Europacupen tre år på rad på starten av 70-tallet. Rosenborg vant Tippeligaen tretten sesonger på rad, fra 1992 til 2004, og kvalifiserte seg til Champions League hvert år fra 1995 til 2003.

Altså, stabilt svært gode prestasjoner over tid.

Selvsagt skaper suksess også et konkurransefortrinn i form av høyere publikums-, sponsor-, Champions League- og TV-inntekter. Men for disse klubbene var aldri pengene det essensielle.

Rinus Michels tok over Ajax som trener i 1965. Han snudde raskt hele klubben på hodet. Her er noen av endringene han gjorde:

Spillestil: Han innførte og videreutviklet totalfotballen. Alle spillere skulle kunne spille alle posisjonene på banen, og alle spillerne skulle hele tiden være i angrep eller i forsvar. I praksis betyr det at alle lagets spillere skal kunne overta alle de andres roller til enhver tid, noe som krevde god samhandling. Sist, men kanskje viktigst, var det viktig å ha ballen i laget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer