RO: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har hatt en stille periode og tilbrakgt mye tid i naturen. Nå er han i ferd med å ta ut troppen til privatkampene mot de tre EM-klare nasjonene Portugal, Island og Belgia. Høgmo også synes det er morsomt at Jørn Andersen angivelig har fått jobben som landslagssjef for Nord-Korea.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RO: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har hatt en stille periode og tilbrakgt mye tid i naturen. Nå er han i ferd med å ta ut troppen til privatkampene mot de tre EM-klare nasjonene Portugal, Island og Belgia. Høgmo også synes det er morsomt at Jørn Andersen angivelig har fått jobben som landslagssjef for Nord-Korea. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Høgmo: - Ingen skal være redd for å si at man står utenfor arbeidslivet

Hyller åpenhet om sykdom.

Per-Mathias Høgmo har selv opplevd hvordan det er å gjøre sykdom «synlig».

- Ingen skal være redd for å si at man står utenfor arbeidslivet på en eller annen måte, mener landslagssjefen.

Han møter NTB til en prat i idylliske områder rundt Sognsvann for å snakke om privatkampene mot Portugal, Island og Belgia i månedsskiftet mai/juni.

- Jeg delte den erfaringen da jeg jobbet meg veldig sliten. I den grad jeg kan bidra til å ufarliggjøre det (å være syk), er det noe som kjennes godt, sier Høgmo om det å være forbilde for folk som sliter med sykdom og plager.

Roser stortingspolitiker Han er ikke alene om å oppleve at sykdom blir allemannseie. Tidligere i mai sto tidligere fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen fram med sin sykdomshistorie, hvor eksstatsråden brått ble pleiepasient.

- Hun er en kjenning av meg. Jeg tenker at det er veldig positivt at folk er åpne om sykdom. Det er helt ufarlig å være det. Tvert imot er altfor mange redd for å si at man er utenfor arbeidslivet på en eller annen måte, og det trenger man ikke. For det handler om hvordan vi til en hver tid kan finne løsninger for å bli friske eller komme ut av arbeidsledighet, sier Høgmo i solskinnet.

I 2006 var en utbrent Høgmo sykmeldt i ni uker da han var Rosenborg-trener.

- Uavhengig av hvilken rolle du måtte ha i samfunnet, er det akkurat de samme mekanismene som slår inn når noe rammer deg. Du har akkurat de samme behovene for støtte. Du trenger også de samme mekanismene for å finne kraften som skal til for å løfte deg ut av det, sier Høgmo til NTB.

Ikke glem mennesket Den tidligere Tromsø-treneren benytter anledningen til å hylle den nordiske samfunnsmodellen.

- Jeg tenker at det handler om fortsatt å hjelpe hverandre. Vi har en sterk tradisjon for fellesskap i den norske kulturen. Stadig flere ser til hva som har vært og er suksessfaktorene i den nordiske modellen. Da må vi ikke glemme hva som har vært nøkkelen, nemlig at vi har vært gode til å ta vare på hverandre og føle et fellesskap, sier Høgmo.

- Det er en utfordring, ikke minst i den bransjen som jeg er i, hvor du på den ene siden skal konkurrere om det ypperste i den største sporten i verden, og på den andre siden skal du håndtere hele sosialiseringen og bredden. Det er stor spennvidde, hvor det ligger latent noen spenninger.

Han kommer med en liten advarsel.

- Det handler om å finne en god balanse mellom jobb, fritid, familie og venner. Hva er egentlig å være et helt menneske? Det må man være bevisst på. Jeg synes av og til at mennesket kan bli litt borte i dag, hvor altfor mye måles i kroner og øre og effektivitet.

Ikke landslagssjef 24/7 Høgmo sier at det for ham er viktig å ikke alltid være landslagssjef, men også å være familiemann.

- Jeg er blitt flinkere. Det er en av de gode erfaringene med å bli eldre. Du har vært med på opp- og nedturer. Det å stå opp hver morgen og glede seg, sier Høgmo.

Og illustrerer det hele med å kikke seg rundt der vi sitter på en liten bergknaus i landlige omgivelser:

- Nå sitter vi rundt Sognsvann og det blomstrer rundt oss, det er kommet en fantastisk grønnfarge og fuglene kvitrer. Se alle de glade menneskene. Vi må se det som vi har rundt oss. Jeg er blitt veldig god til å være til stede der jeg er, og det er viktig. For er du landslagssjef 24/7, så blir du en dårlig landslagssjef, sier Høgmo.

Og han kommer med et godt råd:

- Man må ta tak i det man kan gjøre noe med. Det nytter ikke å bekymre seg over det man ikke får gjort noe med. Se og grip mulighetene, mener landslagssjefen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.