Høgmo: - Norge milevis bak på talentspeiding

Setter ord på trenerfiaskoen.

MÅ SE SEG I SPEILET: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo vil ikke felle en generell dom over den miserable norske trenerinnsatsen utenfor Skandinavia, men han er klar på at det er mye å jobbe med. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
MÅ SE SEG I SPEILET: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo vil ikke felle en generell dom over den miserable norske trenerinnsatsen utenfor Skandinavia, men han er klar på at det er mye å jobbe med. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Fire norske trenere har prøvd seg i England. Ingen av dem har klart å holde på jobben et helt år, og sistemann ut - eller rettere sagt hjem - er Ole Gunnar Solskjær.

- Vi må utvikle trenerkompetansen til et høyere nivå. Det gjelder hele næringskjeden - fra barne- og ungdomsfotball og tvers igjennom, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo til Dagbladet.

- Jeg er opptatt av at det vi driver med er en profesjon. I Portugal har trenere tre års universitetsutdannelse før de får lisens. De har flere hundre trenere ute av landet sitt. Jeg tror vi må styrke utdanningen vår i enda sterkere grad, og at vi må ha enda tettere samarbeid med universiteter og andre miljøer for å utvikle profesjonen, mener Høgmo.

- Må vurdere seg selv Han vil ikke felle en entydig dom over de fire norske trenerne Egil Drillo Olsen, Ståle Solbakken, Henning Berg og Ole Gunnar Solskjær, og hva deres felles utenlandsnedtur gjør med ryktet til norske trenere.

- Det er snakk om enkeltindivider som drar ut og gjør en jobb, og da må hver enkelt vurdere seg selv ut fra den jobben de har gjort: Hva er de fornøyd med, og hva ville de gjort annerledes? sier Høgmo.

- Men det er klart - vi må erkjenne at de som har prøvd seg i England, ikke har hatt suksess.

- Er norske trenere for lite tilpasningsdyktige?

- Jeg vil ikke si det, men jeg tenker at om det er ett område hvor vi har et forbedringspotensial i norsk fotball, så er det på spillerlogistikk, svarer Høgmo.

«Milevis bak» på talentspeiding Han mer enn antyder at dersom en utenlandsk klubbeier skal hente en trener med god oversikt over alle sidene av spillermarkedet, så bør han droppe de norske kandidatene:

- Ser du på antall speidere i norsk fotball, kontra de klubbene vi konkurrerer med, så er vi milevis bak. Jeg ansatte den første speideren i Rosenborg i 2005, og hva er hans jobb? Jo, det er den viktigste medspilleren for meg som trener med hensyn til å ha oversikt over hvilke spillere som skal til for at jeg skal lykkes. I arbeidet med min doktorgrad nå leser jeg alt som er publisert av Alex Ferguson, Jose Mourinho, Rafael Benitez... You name it. Og det alle diskuterer mest i bøkene sine, er spillere. Hvilke typer de henter, hvilken kompetanse de har - det er gjennomgående, fastslår Høgmo.

Foreslår speiderskole Han fortsetter:

- I Norge snakker vi altfor generelt om spillere som om alle er i en sekk. Men det er enkeltspillerens kompetanse som avgjør om du til syvende og sist lykkes som trener. Da må du være flink til å plukke de riktige spillerne. Kulturelt sett ligger vi i Norge langt bak på det feltet. Jeg mener vi burde hatt en egen skole som utdanner talentspeidere, sier Høgmo.

- For hva ser du etter når du ser en 17-åring? Hva ser du etter hos en 15-åring, kontra hos en 23-åring? Hvilke mentale ferdigheter jakter du, hvilke tekniske ferdigheter, hvilke fysiske ressurser, hvilken rollekompetanse? sier landslagssjefen, som har et klart mål for spillerutviklingen:

- Vi må få enkeltspilleren til å bli enda bedre, og da må vi trene bedre på å utvikle den enkelte rollen. Vi har vært altfor generell, og må bli mye mer spesifikke og rå. Det er jo derfor vi er opptatt av å etablere egne utviklingsprosjekter for keepere, midtstoppere og spisser. Vi må få opp spisskompetansen.