Høgmo: - Vi gikk oss bort etter mye suksess

Forklarte ventetida.

Norge - Ungarn, på TVNorge torsdag klokka 20.45

ULLEVAAL (Dagbladet): Landslagstrener Per-Mathias Høgmo stilte i ettermiddag opp på pressekonferanse før EM-playoffen mot Ungarn i morgen. Det var en offensiv Høgmo som gleder seg til det som skal skje.

- Vi har hatt noen flotte treninger. Standarden øker hver gang. Flere spiller på et høyt nivå i klubbene. Det tar de med seg inn i samlingene, sa han.

Norge møter Ungarn over to kamper. Returoppgjøret går i Budapest søndag kveld. I potten ligger billett til EM-sluttspillet i Frankrike neste år.

- Vi har et brennende ønske om å komme til sluttspillet. Det ønsket har levd gjennom hele kvaliken. Vi merker også på interessen at det er et veldig stort ønske om at vi skal klare det, sa Høgmo.

16 år Sist Norge var i et mesterskap var for 16 år siden. På spørsmål om hvorfor det har blitt slik, svarte landslagstreneren:

- Vi gikk oss litt bort etter mye suksess. Vi glemte å følge med internasjonal fotball som har gått ekstremt fort. På spillermøtet i dag viste vi utviklingen i Premier League de siste seks-sju åra. Det er 80 prosent økning i høyhastighetsløp.

- De siste åra har norsk fotball satt fokus på spillerutvikling og mange prestasjonsbarometer. Det ser vi igjen nå, det langsiktige arbeidet. Det trenger ikke å være 16 år mellom hver gang vi er i et sluttspill.

Tre mesterskap Suksessen Høgmo viste til er to VM-sluttspill på 90-tallet og EM-sluttspillet i 2000. Det er disse tre mesterskapene Norge har deltatt i etter krigen.

Nå står bare Ungarn i veien for at vi skal klare det igjen.

- Vi møter et lag som er fysisk sterkt. De har noen erfarne spillere. Vi forventer et forberedt lag til Ullevaal. Dette blir ikke avgjort før søndag kveld, sa Høgmo.

Generasjonsskifte - Hva er den største forskjellen på gruppa i dag og gruppa du tok over?

LYDHØR FORSAMLING:  Per-Mathias Høgmo snakket i 15 minutter.
LYDHØR FORSAMLING: Per-Mathias Høgmo snakket i 15 minutter. Vis mer

- Vi tok over et lag som hadde startet et generasjonsskifte. John Arne (Riise) var nettopp blitt borte. Brede (Hangeland) ga seg. Vi startet med å bygge et nytt lag. Det var en prøve- og feilefase. Det var nødvendig å gå gjennom.

- Nå er spillerne blitt litt eldre, og fått mer erfaring. Vi har etter hvert fått spilt sammen et lag som også har en bedre hverdag. Alle spillerne har god kamptrening. Det er en gruppe som har veldig lyst til å vinne, erklærte landslagssjefen.

- Norge favoritt Halvannen time etter Høgmo holdt Ungarns landslagssjef, Bernd Storck, pressekonferanse.

- For meg er Norge den absolutte favoritten. De spiller fysisk fotball. Vi kommer til å bli presset fra første minutt, sa Storck.

- Men vi har også et godt lag, og har forberedt oss bra de ti siste dagene. Vi har ingenting å tape. Jeg håper vi får se en god kamp i morgen.

PÅ PRESSEKONFERANSE:  Stefan Johansen, Per-Mathias Høgmo og landslagets kommunikasjonssjef Svein Graff.
PÅ PRESSEKONFERANSE: Stefan Johansen, Per-Mathias Høgmo og landslagets kommunikasjonssjef Svein Graff. Vis mer