Høgmo: - Vi skaper altfor få målsjanser

Under 7 000 møtte opp til siste kamp i VM-kvalifiseringen.

JUBLET: Per-Ciljan Skjelbred spilte gjennom Daniel Braaten, som pirket inn 1-1. Etterpå jublet de sammen. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
JUBLET: Per-Ciljan Skjelbred spilte gjennom Daniel Braaten, som pirket inn 1-1. Etterpå jublet de sammen. Foto: Sjur Stølen / DagbladetVis mer

• Norge - Island 1-1 (1-1)

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge åpnet friskt, og skapte det vesle som var av halvfarligheter de første tolv minuttene. Island hadde knapt ballen, og det så i det hele tatt ut som samhandling, innovativitet og sprettball-teorien endelig skulle få blomstre for fullt.

Så fikk islendingene sin første sjanse. Den tok de vare på.

Kolbeinn Sigthorsson gikk på et smart løp, noe Gylfi Sigurdsson oppfattet. Sistnevnte tredde en pasning gjennom til Sigthorsson, som fikk tid og rom aleine med Rune Almenning Jarstein. Spissen hadde små problemer med å sette sin fjerde scoring i VM-kvaliken. I forkant prøvde Brede Hangeland å sette Sigthorsson i offside, men den ble opphevet av en Tore Reginiussen som ikke lå på linje.

 PLAYOFFJUBEL:  De islandske spillerne jubler etter at playoff-plassen er sikret. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
PLAYOFFJUBEL: De islandske spillerne jubler etter at playoff-plassen er sikret. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Vi er gode i 1. omgang fram til Island scorer, så har vi en dårlig periode fram til 1-1, sa Per-Mathias Høgmo til TV 2 etter kampen.

Braaten-magi Nevnte Regiunussen gikk overende innenfor Islands 16-meter etter 27 minutter, men fikk - helt korrekt - ikke straffespark, av den italienske dommeren.

Etter en halvtimes spill kom utlikningen. Daniel Braaten fikk ballen feilvendt på midtbanen, og flikket den på ett touch til Tarik Elyounoussi, før han dundret i vei på et løp mot Island-målet. Elyounoussi spilte til Per Ciljan Skjelbred, som igjen fant Braaten innenfor 16-meteren. Sistnevnte kriget med seg ballen, før han fikk plassert den forbi Hannes Thor Halldorsson. Pent og effektivt angrepsspill av Norge!

Med fire minutter igjen til pause fikk Elyounoussi ballen foran mål, etter en pasning fra bursdagsbarnet Ola Kamara. Hoffenheim-spilleren flikket kula over én forsvarer mens han holdt en annen unna med kroppen. Avslutningen blei det derimot ikke noe særlig sus over.

Lagene gikk demed til pause på stillingen 1-1, etter en helt grei førsteomgang fra Per-Mathias Høgmos menn.

Kamara skadet Den første sjansen i andreomgang var det bursdagsbarnet Ola Kamara som fikk. En tilsynelatende ufarlig klarering fra Tore Reginiussen endte opp som et gjennomspill til Strømsgodset-spissen da Ragnar Sigurdsson rotet det til. Kamara satte fart mot Island-målet, men en litt for lang berøring gjorde at han ikke fikk avsluttet.

 DEPP:  De norske spillerne depper etter at Island har tatt ledelsen. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
DEPP: De norske spillerne depper etter at Island har tatt ledelsen. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer

Like etter sa Sigurdsson takk for sist da han plantet en albue i siden på Kamara. Bursdagsbarnet måtte dermed forlate banen med skade, og inn kom Valon Berisha.

Stadionuret viste 57 minutter da hele Norges backfirer ropte på offside. Det fikk det ikke, og Eidur Gudjohnsen fikk en halv banehalvdel for seg selv. Vel inne foran mål banket han til, men Rune Almenning Jarstein vartet opp med en god redning. Det ble også det siste Gudjohnsen gjorde, for minuttet seinere ble han erstattet av Alfred Finnbogason.

- Vi har en del småfint spill, men vi skaper for lite, konkluderer Brede Hangeland til TV 2.

Liggende dribling En drøy time var spilt da Birkir Bjarnason viste prov på både flaks og tekniske ferdigheter. Ute til venstre mottok han en flott pasning fra Johann Gudmundsson. Førsteberøringen var fin nok, den, men så gikk Gudmundsson rett på trynet på den sleipe Ullevaal-matta.

Likevel maktet han på mystisk vis å drible seg forbi både Tarik Elyounoussi og Per-Ciljan Skjelbred - halvveis liggende! Skuddet som fulgte var det trykk i, men vinkelen ble for spiss til at islendingen klarte å overliste sine gamle lagkamerat Jarstein.

 MYE Å JOBBE MED:  Landslagssjef Per-Mathias Høgmo så flere mangler i det offensive spillet.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MYE Å JOBBE MED: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo så flere mangler i det offensive spillet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Målscorer Braaten takket for seg med et drøyt kvarter igjen av ordinær spilletid. Inn kom Mohammed Abdellaoue.

Lite underholdning Etter 77 minutter fikk bortesupporterne en gladmelding fra Sveits: Slovenia hadde havnet under mot vertene. Med det resultatet var gjestene fra sagaøya klare for playoff uansett resultat i Norge.

- Vi har mye ball i 2. omgang, men skaper for få målsjanser. Det er for lite bevegelser i boks. Spesielt da Island la seg lavt ble vi for fantasiløse, sier landslagssjefen.

Og når vi er inne på bortesupporterne, kan det jo nevnes at de utgjorde nesten halvparten av de 6 796 tilskuerne som hadde tatt veien til Ullevaal stadion denne tirsdagskvelden.

I det hele tatt skjedde det svært lite det siste kvarteret på Ullevaal. Frode Johnsen fornyet sin rekord som Norges eldste landslagsspiller da han erstatet Per Ciljan Skjelbred, og Birkir Bjarnason hadde en halvfarlig avslutning fra 18 meter. Bortsett fra dét, var det mye islandske trommer på tribunen, men lite samba på gressmatta.

Det endte 1-1, og Norge endte dermed på fjerdeplass av seks lag i VM-kvalifiseringens gruppe E.

- Vi tar et lite steg videre med tanke på et ok resultat i kveld, vi ser konturen av ting, men det er mye å jobbe med her, oppsummerer Høgmo.

 SCORET:  Daniel Braaten sto for Norges mål.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SCORET: Daniel Braaten sto for Norges mål. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer