HØRER HJEMME I PREMIER LEAGUE: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo mener Cardiffs Mats Møller Dæhli har vist at han holder Premier League-nivå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
HØRER HJEMME I PREMIER LEAGUE: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo mener Cardiffs Mats Møller Dæhli har vist at han holder Premier League-nivå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Høgmo advarer spillerne mot «avvikende» spillestil

- Det er stor forskjell på Premier League og Championship.

(Dagbladet): Landslagssjef Per-Mathias Høgmo tok i dag ut troppen som skal spille treningskamper borte mot Frankrike og hjemme mot Russland i slutten av mai.

Blant de som er inne i troppen - eller i nærheten av å bli tatt med - finnes flere spillere som har vært med på et nedrykk denne sesongen.

Brede Hangeland, Alexander Tettey og Mats Møller Dæhli er alle i troppen. De spiller for henholdsvis Fulham, Norwich og Cardiff - de tre klubbene som rykket ned fra Premier League.

Høgmo sier følgende om Championship - nest øverste nivå i England:

- Det er tøff, fysisk liga, det er det ingen tvil om. Det er en meget krevende liga å spille i. Så har det litt å gjøre med hvilken type fotball man spiller sammenliknet med hvilken type kompetanse vi ønsker å utvikle i vår måte å spille fotball på, som er veldig spillende.

Spillestil er viktig For landslagssjefen sier - om ikke rett ut, så i alle fall mellom linjene - at det kan bli en utfordring å holde plassen på landslaget om man spiller en fotball basert på lange baller og kriging i det daglige.

- Det er viktig at det ikke blir for store avvik mellom hvordan fotball du spiller i klubben og på landslaget. For en midtstopper er det for eksempel forskjell på å spille i en liga der du blir utfordret langs bakken hele veien og om du blir utfordret på mye lange baller, dueller og luftstyrke. Så dette er noe vi følger med på hele veien, sier Høgmo.

Og legger til:

- Derfor tenker jeg at det er en fordel at de spiller på høyest mulig nivå, og det er stor forskjell på Premier League og Championship, det er det ingen tvil om.

Han synes likevel ikke det er hans rolle å fortelle spillerne hvilke veivalg de skal gjøre i klubbkarrieren.

- I den grad det er ønskelig, er jeg en samtalepartner for dem. Men det er ikke opp til meg å legge føringer på klubbvalg, det gjør jeg ikke, sier han til Dagbladet. 

- Hører hjemme i PL Høgmo understreker at han ikke stiller krav om hvor spillerne må spille for å bli tatt ut på landslaget.

- Jeg sier bare at når det gjelder for eksempel Brede, Tettey og Mats, så synes jeg alle de tre har vist at de hører hjemme i Premier League. De er i stand til å prestere på høyt nivå, sier Høgmo.

Han tror også flere norske spillere kan være modne for Premier League eller tilsvarende nivå.

- Før man kommer dit, ser man jo for eksempel at for Ruben Yttergård Jensen er det en god arena å spille i Kaiserslautern i 2. Bundesliga. Han har fått en stor stjerne i klubben, og de kjempet om opprykk. Tippeligaen er også en bra arena for å utvikle spillere, sier Høgmo.