Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høgmo angrer ingenting - det eneste han tenker på er lagets utvikling

Per-Mathias Høgmo vil gjøre Norge mer direkte. Jobben begynner her i Estland.

DET BEGYNNER NÅ: Dette er det første bildet på resten av Per-Mathias Høgmos tid som norsk landslagtrener. Det starter her, i Etslands hovedstad Tallinn. Der obben med å få Norge tilbake på beina etter Ungarn-fadesen begynner med kamp mot Etsland kl. 18.00 skjærtorsdag. Og mantraet for 2016 er overgangsspill og hurtigere fotball i lengderetningen.Geir Ellefsen, senior sikkerhetsrådgiver i NFF, (tv). Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
DET BEGYNNER NÅ: Dette er det første bildet på resten av Per-Mathias Høgmos tid som norsk landslagtrener. Det starter her, i Etslands hovedstad Tallinn. Der obben med å få Norge tilbake på beina etter Ungarn-fadesen begynner med kamp mot Etsland kl. 18.00 skjærtorsdag. Og mantraet for 2016 er overgangsspill og hurtigere fotball i lengderetningen.Geir Ellefsen, senior sikkerhetsrådgiver i NFF, (tv). Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TALLINN (Dagbladet.no): Det så ikke sånn ut mot Ungarn i november, men fotballandslaget har tatt steg når det gjelder offensiv samhandling. Det er et lite skritt på veien videre. Men i jobben med å bli tryggere med ballen i laget ble vi også litt for passive i ballbesittelsen.

Og der har du Per-Mathias Høgmos neste utviklingssteg.

- Ved brudd er vi noen ganger mer opptatt av å holde i ballen, enn å ta bruddet, sier Norges landslagstrener.

- I den fasen av spillet må vi bli flinkere og tydeligere.

For få treninger Det er kaldt i Tallinn. Og snø. Med andre ord ikke et sted for de som mener fotball for nordmenn er best når publikum samtidig kan jobbe med pigmentet. Men sånn er det i den internasjonale kalenderen.

Ønsker du framgang må du spille når UEFA og FIFA frigir datoer for landslagsspill.

Deler av den norske landslagstroppen dro østover i dag tidlig. Klokka 19.00 mandag kveld skal alle være samlet i den estiske hovedstaden. Og i morgen (tirsdag) begynner den første av alt for få treninger og øvingsdager mot VM-kvalifiseringen som starter på Ullevaal Stadion søndag 4. september.

Mot verdensmesterne Tyskland.

Tøff matching - Vi skal matche oss tøft, sier Høgmo. - Vi har valgt samme strategi som da vi møtte Frankrike (0-4 B), Russland  (1-1 H) og England (0-1 B). Og læringen vi fikk i de kampene er viktig å ta med seg. Portugal (B), Island (H) og Belgia (B) før EM blir gode gjennomkjøringer.

Ideen om 4-4-2 formasjonen med innoverkanter, det største bruddet med fortida, skal fortsette inn i VM-kvallfiseringen. Forbedringspotensialet, og fokuset, ligger på hva laget skal gjøre i de helt avgjørende sekundene etter gunstige ballerobringer både høyt og lavt i banen.

- Vi må forbedre kontringspillet, sier Høgmo.

- Vi må bli mer direkte.

Fikk kjeft Per-Mathias Høgmo og Norge fikk mye kjeft etter play off-fiaskoen i november. Grunnlaget for kritikken ligger der selvfølgelig fortsatt. For ingenting er gjort siden elendigheten i Budapest. Og derfor begynner fotballandslaget litt på nytt.

Man kan være uenig med Per-Mathias Høgmo. Og det er greit. Men man kan ikke be gubben sutre og be om stadig nye forklaringer på snøen som falt i fjor. Og en ting man ikke kan beskylde ham for, selv om retorikken noen ganger løper løpsk i mannens inderlige ønske om å bli såpass mye bedre hver dag at summen til slutt tar Norge dit vi alle drømmer om, er viljen til å prøve, søke og snu alle steiner.

- Vi må være opptatt av det som skjer her og nå, sier Norges landslagstrener.

- Det kan vi i hvert fall påvirke og få gjort noe med.

Underforstått; vi må slutte å sutre. Toget er gått. Vi får ikke snudd det. Vi skal ikke til Frankrike og EM. Men vi skal prøve å komme til VM. Og jobben begynner mot Estland på skjærtorsdag.

- Det er alltid ting man kan gjøre bedre, sier Per-Mathias Høgmo. - Og det prøver vi på. Nå skal vi altså jobbe med å bli mer direkte etter ballerboringer. Og mye peker i riktig retning for norsk fotball og dette unge laget.

- Det eneste vi kan gjøre er å bygge det videre.

Hele Norges coronakart