Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høgmo bruker Jarstein som eksempel på tålmodighet - det er viktigere at han bruker Hertha-keeperen i mål

Keeperuttaket til Estland - Norge er en såkalt «no brainer». Men Rune Almenning Jarstein er blitt så klok at han ikke lager noe nummer av det.

FØRSTEVALG?: Norge-keeper Rune Almenning Jarstein kan få sjansen fra start mot Estland torsdag.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FØRSTEVALG?: Norge-keeper Rune Almenning Jarstein kan få sjansen fra start mot Estland torsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TALLINN (Dagbladet): - Jeg er klar for å stå i mål, man har alltid et ønske om å spille, sier Rune Almenning Jarstein. Det han kunne sagt var: Selvfølgelig er det min tur!

Men han gjør ikke det, ikke nå. Fordi han har lært. Og fordi han er blitt voksen. Eller trygg som det også heter, på egne ferdigheter. En situasjon vokst fram gjennom det siste halvåret.

- Du vokser med tillit, sier Rune Almenning Jarstein.

Det er suksessen i Hertha Berlin et tydelig bevis på. For etter å ha vært på vei til Celtic i fjor sommer er han nå en av Tyskland beste keepere med forlenget kontrakt på tre og et halvt år.

Alt fordi han var tålmodig og ventet på sin tur og mulighet.

Rune Almenning Jarstein er et av temaene i Per-Mathias Høgmos foredrag. Handler det om tålmodighet handler det om Jarstein. For få har ventet lenger på å lykkes enn Hertha Berlins supre sisteskanse.

For Rune Almenning Jarstein tok det 31 år å bli den keeperen mange trodde han skulle være allerede som 24-åring.

- Alder har selvfølgelig en del å si, sier han. - Alder gir erfaring. Og så gjør jeg sikkert smartere ting nå enn før. Sånt kommer også med selvtillit.

Sist Rune Almenning Jarstein hadde Per-Mathias Høgmos tillit var i 1-1 kampen mot Russland 31. mai 2014 (ligalandslagets kamp mot Emiratene i Stavanger teller ikke i denne sammenhengen). Torsdag kveld får han det igjen. For sjelden, selv om Høgmo sier keepersituasjonen aldri har vært bedre i norsk fotball, har et comeback vært mer forutsigbart.

Det er ikke mulig å unnlate Rune Almenning Jarstein denne gangen.

- Jeg fortjener sjansen, sier han. - Og så er det opp til meg å ta den. For det er ingen selvfølgelig sammenheng mellom å være god på klubblaget og å få plassen på landslaget.

- Skal jeg stå i mål for Norge må jeg være god for Norge også.

Per-Mathias Høgmo, som selvfølgelig ikke vil røpe laget, sier Rune Almenning Jarstein har gode aksjer når det gjelder keeperplassen torsdag kveld. Det er et understatement. Hertha Berlins målvakt har sikkert allerede fått beskjed om at tida er inne for comeback. Og det gjør en langt roligere og stadig mer reflektert keeper en smule oppstemt.

- Jeg gleder meg veldig, sier han.

- Det gir meg veldig mye å spille for Norge.

Da Høgmos forrige førstevalg i mål, Ørjan Håskjold Nyland, gikk til Ingolstadt da mange trodde Rune Almenning Jarstein var på vei til Celtic, var det mange som mente sistnevnte aldri ville få Norge-sjansen igjen. For det første skulle Håskjold Nyland, som var "lovet" annenhver kamp i Bundesliga, ta tysk fotball med storm. For det andre var Almenning Jarstein et tredjevalg i Hertha Berlin, i beste fall på vei til en liga ikke veldig mye bedre enn Tippeligaen. Men i Ingolstadt gikk det ikke som tenkt, Håskjold Nyland ble bare reserve for en god keeper, og i Berlin gikk det heller ikke som tenkt, den gode keeperen, Thomas Kraft, ble nemlig skadet.

Og så fikk Rune Almenning Jarstein sjansen.

Og den tok han.

- Ny keepertrener har hjulpet, sier han. - Og to fysiske trenere som har fått meg til å gjøre ting annerledes. Jeg har alltid trent mye. Men nå trener jeg riktig også. Og det har ført til at jeg har tatt steg og utviklet meg.

- Alt dette til sammen har bygd selvtillit.

Hele Norges coronakart