EN DRØM:  Om norsk medalje under fotball-VM i Russland 2018. Foto: Lars Myhren Holand
EN DRØM: Om norsk medalje under fotball-VM i Russland 2018. Foto: Lars Myhren HolandVis mer

Høgmo drømmer om medalje i fotball-VM om fire år

Nøkkelen ligger hos en 19-åring.


PRAHA (Dagbladet): Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har en stor drøm. At hans Norge, med Mats Møller Dæhli (19) i en helt sentral rolle, tar medalje i VM 2018.

Unge Dæhli selv ristet lett på hodet da han etter praktkampen mot Tsjekkia på onsdag ble spurt om hvordan han trodde det norske landslaget ville vokse inn mot VM i Russland i 2018:

Han syntes det var litt tidlig å snakke om en kvalifisering og et sluttspill så langt fram i tid.

Tok OL-gull Men Dæhli har en landslagssjef som ikke er redd for å sette seg store mål. Per-Mathias Høgmo har flere ganger sagt at selv om den første ambisjonen er å ta Norge til EM i 2016, så er det under VM 2018 at han ønsker å ha formet det optimale landslaget.

Og det er ikke nok bare å komme seg til VM for mannen som tok over et nedbrutt kvinnelandslag i 1997 - og raskt satte OL-gull i 2000 som mål. Samme tilnærming har han nå. Og hvem kan klandre ham? Reisa han gjorde med damene, endte jo som kjent nettopp i olympisk triumf.

- Medalje i Russland Dagbladet vet at kvartfinale i VM 2018 har vært luftet internt i landslaget som en mulig overordnet målsetting for «Prosjekt Høgmo», men det var da vi snakket med sjefen sjøl på flyplassen i Praha i går at han nevnte medaljedrømmen for første gang.

- Spillerne våre må være rå: Hvis vi skal lykkes med å komme til sluttspill i Frankrike og ta medalje i Russland, må vi gjøre noe som er mye bedre enn det vi allerede har gjort. Og det jobber vi med hver eneste dag, sier landslagssjefen til Dagbladet.

- Må øke kapasiteten Uttalelsen kom i forbindelse med en prat om kometen Mats Møller Dæhli - som kvelden i forveien herjet med Tsjekkia på Eden Arena, i sin første landskamp fra start.

- Hvilke oppgaver gir du Mats nå framover?

- Det er med Mats som det er for alle andre. Vi jobber med individuelle utviklingsmål som spillerne må ha i hodet hver dag, sier Høgmo til Dagbladet, og fortsetter:

- For Mats gjelder det for eksempel at han defensivt kommer så nær motstanderen at han kan ta i ham. Det er én detalj. En annen er at han må videreutvikle kapasiteten sin, og bli vant til å spille flere tøffe kamper etter hvert. Det er viktig å skynde seg langsomt, sier Høgmo, noe han har gjentatt flere ganger:

FOTBALLDANSEREN: Mats Møller Dæhli var både banens yngste og banens beste mot Tsjekkia onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
FOTBALLDANSEREN: Mats Møller Dæhli var både banens yngste og banens beste mot Tsjekkia onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Dæhli har startet bare et fåtall seniorkamper for Molde, Cardiff og landslaget. Men han må bare fortsette å være tålmodig, formaner både Høgmo og klubbmanager Ole Gunnar Solskjær.

- Så han må skynde seg langsomt med tanke på laguttak, men det må han også med tanke på kapasiteten. Han ble sliten noen minutter ut i andre omgang mot Tsjekkia. Det er helt naturlig, sier landslagssjefen.

- Folk trives Fra før har han bedt Dæhli bli enda flinkere til å finne den rette avstanden til motstanderne når han selv har ballen i beina, for på den måten lettere å kunne finte seg forbi. Mot Tsjekkia så Høgmo at Dæhli lytter til innspillene han får.

I tillegg har han imponert mange med sin væremåte uten ballen i beina: Han klapper og dirigerer medspillerne, og han sprer humør med sin entusiasme på spillerhotellet.

- Det er mange signaler nå om at folk trives på landslaget. Og det er veldig bra med tanke på framtida, sier Høgmo.