Skal gjenreise Fredrikstad

Høgmo får skryt av milliardær

- Vi kunne ikke fått en bedre trener.

NY FREDRIKSTAD-TRENER: Per-Mathias Høgmo har fått jobben med å få Fredrikstad ut av skyggenes dal. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NY FREDRIKSTAD-TRENER: Per-Mathias Høgmo har fått jobben med å få Fredrikstad ut av skyggenes dal. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fjor høst måtte Per-Mathias Høgmo (58) luske med halen mellom beina ut av lokalene til Norges Fotballforbund. Tre år som landslagssjef var over. Nå er han i ferd med å sette fyr på fotballinteressen i Fredrikstad.

- Vi kunne ikke fått en bedre trener, sier klubbens rike onkel, milliardæren Terje Høili (73).

Det er til Fredriksstad Blad at Høili lar ordene falle. Høgmo ble presentert på en pressekonferanse på Fredrikstad stadion 1. desember. Sesongen endte katastrofalt med nedrykk til 2. divisjon. Nå skal Høgmo gjenreise den gamle storheten med ni seriemesterskap og elleve cupgull.

Optimisme

- Først og fremst har han betydd optimisme. Fredrikstad er en spesiell by. Der andre byer har en tendens til å bli apatiske når det går dårlig, så stiger interessen i Fredrikstad, sier Joacim Heier til Dagbladet.

VELGJØRER: Terje Høili. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VELGJØRER: Terje Høili. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han er daglig leder og sportssjef. Og velgjører Høili blir med videre som hovedsponsor, uten at noen vil gå ut med sum. Denne sesongen hadde Fredrikstad et budsjett på 28 millioner kroner. Dette må trolig ned til 16-17 millioner kroner når klubben skal spille på nivå tre.

Partivaregründeren og forretningsmannen Høili er fornøyd med at klubben jobber innenfor fornuftige økonomiske rammer.

- Kanskje har det ført noe positivt med seg. Da sikter jeg til at man får ryddet opp i bånn, og at klubben nå ligger på et mer riktig kostnadsnivå. Mer edruelighet, sier han til Fredriksstad Blad.

Han er spent på hva Høgmo kan få til av nysigneringer:

- Jeg er full av optimisme, erklærer han. Joachim Heier er ikke i tvil om Høilis bidrag:

- Han er en sjenerøs mann som er glad i klubben. Han involverer seg og stiller opp. Det er vi veldig glade for.

Store kontraster

For Høgmo er kontrastene enorme. Som landslagstrener kunne han omtrent peke på alt han ville. Rundt seg bygde han opp et stort støtteapparatet. Logistikk i forbindelse med reiser - og kvalitetshoteller - var noe han var opptatt av.

Høgmo ville at det ikke skulle være en nedtur for utenlandsproffene å komme til landslaget. I en periode kunne spillerne bare vandre gjennom ankomsthaller uten å tenke på kofferten. Det skulle støtteapparatet ta seg av.

OVER OG UT: Per-Mathias Høgmo fortviler etter 1-2-tapet for Tsjekkia i november 2016. Ikke lenge etterpå var det slutt som landslagssjef. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OVER OG UT: Per-Mathias Høgmo fortviler etter 1-2-tapet for Tsjekkia i november 2016. Ikke lenge etterpå var det slutt som landslagssjef. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

I Fredrikstad blir det andre boller. Men Høgmo hadde suksess med både Tromsø og Djurgården. Nå er planen å revitalisere både egen karriere og Fredrikstad som fotballklubb.

- Allerede rett etter nedrykket var det gryende optimisme om at vi skal komme tilbake. Da Høgmo kom, ble dette veldig forsterket. Det blir helt sikkert positivt med tanke på sesongkort og sponsorarbeid, sier Heier til Dagbladet.

- Per-Mathias er en veldig dyktig kar. En ting er egenskapene hans som fotballtrener. Men han opptrer også samlende, og det er viktig for en klubb som vår.

Ferie

Spillerne har nå ferie. Men Høgmo har snakket med enkeltspillere. I forbindelse med presentasjonen 1. desember sa han følgende til NTB:

- Dette kjennes veldig riktig og inspirerende. Jeg gleder meg over å være tilbake i klubbfotballen. I FFK skal jeg bidra til å bygge kultur, noe jeg er flink til.

Han blir angivelig ingen dyr mann.

- Lønna mi er tilpasset det nivået Fredrikstad er på. Jeg har ikke kommet hit for å tjene store penger. Hadde det vært motivasjonen, ville jeg heller dratt andre steder, påpeker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer