PLAN A: Per-Mathias Høgmo er førstevalget til Vålerenga. Dersom han sier nei, kan Jan Jönsson bli ny trener på Valle. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PLAN A: Per-Mathias Høgmo er førstevalget til Vålerenga. Dersom han sier nei, kan Jan Jönsson bli ny trener på Valle. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Høgmo får tilbud av Vålerenga i dag

Jan Jönsson er plan B.

(Dagbladet): I går kveld snakket Vålerenga med Jan Jönsson. I dag får Per-Mathias Høgmo et konkret tilbud om trenerjobben i klubben.

Feil nordmann, tenkte Vålerengas styreleder Åge Petter Christiansen da Henning Berg fikk sparken i Blackburn torsdag formiddag.

Hadde det vært Wolverhampton som sa opp Ståle Solbakken ville han nemlig vært på plass i England med en framtidsskisse og et jobbtilbud allerede i går morges.

Men så lenge førjulsdrømmen brast på grunn av noen beroligende og oppmuntrende resultater for Wolverhamptons langt mer profesjonelle og tålmodige eier, flyttet han kjapt tankene tilbake til virkeligheten og møtte isteden Jan Jönsson i går kveld.

For å fortelle at Vålerenga i dag vil tilby Per-Mathias Høgmo jobben på Valle.

Tre alternativer
Dermed ikke sagt at Høgmo sier ja. Og derfor samtalen med Jan Jönsson. Vålerenga ønsker nemlig både en Plan B og en Plan C om det viser seg å bli nødvendig. De kan ikke satse alt på en mann som ennå ikke har latt seg overbevise av de innledende samtalene.

Men prioriteringslista - den klubben egentlig ikke ønsket å synliggjøre fordi det utad aldri er greit å bli sittende igjen med et andre eller tredjevalg - er klar etter det siste døgnets manøvrer:

1) Per-Mathias Høgmo
2) Jan Jönsson
3) Morten Wieghorst

Førstevalg Høgmo, som fram til dagens møte ennå ikke skal være overbevist når det gjelder Vålerengas spillergruppe, lagets støtteapparat og klubbens videre satsing, må ikke si ja eller nei i dag. Han kan vente til over nyttår. Og blir det ja er saken grei — da stiller han på Vålerengas første 2013-trening 7. januar.

Blir det nei blir det samme tilbudet gitt til Jan Jönsson.

Hvordan gårsdagens samtale gikk vet jeg ingenting om. Det jeg vet er at Jan Jönsson har to muligheter til han driver å tygger på — ett fra Sverige, det andre fra Aalesund. Men han hadde ikke møtt Vålerenga på årets siste fredagskveld om det bare var for å spise en middag.

Hvilket betyr at han holder døra åpen.

Danske Morten Wieghorst er som de to andre fullt ut informert om Vålerengas ønsker og progresjon på oppløpssida av trenerjakten.

Han er, så langt jeg har forstått, et meget godt og ønsket alternativ. Men - problemet hans er at han ikke kan svare noe mer enn at han kan tenke seg jobben før han får avklart sin situasjon med det danske fotballforbundet (U21-trener for øyeblikket).

Og det møtet skal først finne sted 15. januar. Så lenge ønsker egentlig ikke Vålerenga å vente.

Festen er over
Et annet VIF-problem, som i hvert fall har vært et ankepunkt i de innledende samtalene med Per-Mathias Høgmo, er Vålerengas trange økonomi i lys av fotballens nedgangstider.

Per dato skal ingen spillere kjøpes fram mot seriestart i midten av mars. Det er det ikke midler til. Det blir ikke som da Martin Andresens luftslott ble lansert for fem år siden.

Så den som vil ha jobben på Valle må si ja til å bygge Vålerenga på begrensede midler, tenke prosjekt og jobbe langsiktig.

Fordi pengene er borte, festen er over. Og da er det bare hardt arbeid som gjelder. Over tid.