Høgmo forklarer valgene alle kritiserer

- Nå er det et VM-prosjekt.

FORSVARSPOSISJON: Per-Mathias Høgmo forsvarer sine egne valg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
FORSVARSPOSISJON: Per-Mathias Høgmo forsvarer sine egne valg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer

BUDAPEST (Dagbladet): Landslagssjef Per-Mathias Høgmo møtte i formiddag pressen på flyplassen i Budapest.  Etter to skuffende tap mot Ungarn, ble det i går kveld klart at drømmen om EM brast for Norge.

Etter fadesen fikk halvparten av de norske spillerne en toer på terningen, Drillo gikk til angrep på det norske spillet og kalte det «ynkelig», samt at Per-Mathias Høgmos spillerbytter i forkant av kampen ble totalslaktet.

Landslagssjefen valgte å gamble med å sette innpå Martin Ødegaard og Markus Henriksen på topp, uten en ren spiss. I tillegg var Mohamed Elyounoussi og Haitam Aleesami nye i startelleveren fra torsdagens kamp på Ullevaal.

Norge var i angrepsposisjon før returkampen i Ungarn. Etter kampen er Høgmo i forsvarsposisjon. Han tar ikke selvkritikk for å ha spilt uten spiss i en kamp Norge måtte vinne.

- Vi tok ut det laget vi hadde tro på. Og hadde en plan B og C, som vi alltid har. Vi hadde spillere som vi visste kunne spille deler av kampen, men da vi ble liggende under 1-0 så valgte vi å gjøre endringer, sier Høgmo til det oppmøtte pressekorpset på flyplassen i Budapest.

- Vi viste før denne kampen at det enten kom til å fortsette som et EM-prosjekt, eller et VM-prosjekt. Nå er det et VM-prosjekt, sier Høgmo

• Les også: NFF i 2013: EM et absolutt mål og krav. NFF i natt: Freder Høgmo

Trente på 4-3-3 55-åringen har blitt kritisert av så godt som samtlige fotballeksperter. Likevel er det lite ydmykhet å spore for valget som majoriteten mener var et taktisk feilvalg.

Høgmo forsvarer også beslutningen om å skifte formasjon til 4-3-3 midt i 1. omgangen mot Ungarn.

- Vi trente på 4-3-3-formasjon faktisk før første kampen. Det var for å få med indreløperne. Vi tenkte tidlig at det kunne passe mot Ungarn.

- Vi har mest å gå på effektiviteten. Vi scoret kun ett mål på ti store sjanser. Det må vi jobbe med, tydeliggjør Høgmo.

Han legger ikke skjul på at skuffelsen er stor i den norske gruppa.

- Vi må få lov til å være skuffet. Vi hadde så lyst. Det var viktig for oss i går. Nå må vi snakke sammen og sette kursen videre.

- Det er viktig å snakke om skuffelsen. Vi kan dessverre ikke gå på ny trening i dag og vaske ut minnene. Men en fotballkamp blir veldig fort historie. Nå må vi se fremover. Motivasjonen for å fortsette er stor, sier 25-åringen.

Vil gjøre som Island Han håper at Norge kan gjøre som Island. Etter deres gode U21-mesterskap i 2011, havnet A-landslaget i playoff i 2013, før de gikk rett til EM i år.

Norge ligger to år etter i denne prosessen med et godt U21-mesterskap i 2013 og med A-landslaget i playoff i år.

- Jeg vil trekke paralleller til Island, som har vært i samme situasjon. I forrige kvalik tapte de i playoff med en stamme som er to år eldre enn det som er vår kjernegruppe nå. Nå vil vi utvikle laget videre mot VM-kvaliken, som starter mot Tyskland. Jeg synes fremtiden ser spennende ut, mener landslagssjefen.