Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høgmo forvirret spillere i timene før kamp: - Jeg ble overrasket, sier King

- Trodde ikke jeg skulle starte. 

DÅRLIG DAG PÅ JOBB: Per-Mathias Høgmo fortviler etter nok et tap.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DÅRLIG DAG PÅ JOBB: Per-Mathias Høgmo fortviler etter nok et tap. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjekkia - Norge 2-1

PRAHA (Dagbladet): Per-Mathias Høgmo (56) klarer ikke å komme ut av marerittet med fotballandslaget. Fredag ble det et nytt tap i VM-kvalifiseringen, denne gang 1-2 for Tsjekkia.

Spillerne som kom ut av garderoben på Eden Arena i Praha seint i går kveld var tydelig skuffet. Drømmen om et VM-sluttspill er så godt som knust. Men kan opptakten til fiaskokvelden ha startet lenge før kampen?

Da laguttaket ble kjent, erklærte NRK-ekspert Tom Nordlie at han var direkte sjokkert. At midtbanespiller Markus Henriksen skulle utgjøre et spisspar sammen med Joshua King, var det ikke en eneste ekspert som hadde antydet på forhånd.

Også blant flere spillere var det usikkerhet helt til det siste, slik Dagbladet forstår det.

HEADET I EGEN TVERRLIGGER:  Rune Jarstein headet ballen i egen tverrligger etter fem minutter. Tsjekkia tok ledelsen allerede etter 11 minutter, og King reduserte for Norge helt på tampen. Her er høydepunktene. Video: MAX Vis mer Vis mer

Joshua King sier:

- Jeg ble ikke overrasket over at jeg skulle spille sammen med Markus Henriksen på topp. Men jeg ble overrasket over at jeg selv startet. Jeg var ikke drillet i startelleveren. Jeg vet at Per-Mathias pleier å ha overraskelser og bestemmer seg i siste liten. Det gjorde han nå også.

Skuffet

En som derimot forventet at han skulle starte - men som ikke startet - var Tarik Elyounoussi.

- Jeg sa tidlig at jeg var i bra slag og hadde lyst til å bidra. Det så også sånn ut på trening, at jeg skulle starte. Joshua King og jeg spilte mye sammen på topp, forteller han.

- I stedet valgte Høgmo å bruke midtbanespiller Henriksen. Hva tenker du om det?

- Jeg tror ikke han (Henriksen) var komfortabel med det. Men det er sjefen som bestemmer. Hadde det vært opp til meg, hadde laget sett annerledes ut.

- Hvordan hadde det sett ut da?

- Jeg hadde startet med meg selv. Sånn trodde jeg det også skulle bli. Men noen timer før kampstart fikk jeg beskjed om at jeg ikke skulle starte. Da ble jeg ganske skuffet.

Uvant rolle

Markus Henriksen - som til daglig spiller i Hull - vil ikke kommentere det faktum at NRK-ekspert Tom Nordlie ble sjokkert over laguttaket. Men han innrømmer at han først og fremst er en midtbanespiller.

NY ROLLE: Markus Henriksen innrømmer at han er mer midtbanespiller enn spiss. Foto: NTB Scanpix
NY ROLLE: Markus Henriksen innrømmer at han er mer midtbanespiller enn spiss. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har ikke spilt så veldig mye midtspiss, påpeker han.

- Hvor ofte da?

- Det er bare på landslaget jeg har gjort det. De (trenerapparatet) har gitt meg beskjed om hvordan de ønsker at jeg skal spille. Tsjekkia spilte med to vingbacker. Vi mente det kunne bli noen korridorer bak der som vi kunne utnytte. Men det er ingen tvil om at det er en uvant rolle.

Tar ansvaret

Historiene som fortelles er på tvers av andre trenerfilosofier. Blant annet var Nils Arne Eggen i Rosenborg nøye på at spillere skulle bygge relasjoner over tid.

Også Tom Nordlie er tilhenger av at lag og formasjon avklares tidlig, slik at førsteelleveren kan øve sammen de siste dagene før kamp.

Høgmo ville ikke snakke med media på flyplassen i Praha i formiddag. På pressekonferansen etter kampen sa han:

- Det er jeg som er sjef, og jeg har det fulle ansvar når det gjelder kamputfallet. Jeg har stor forståelse for at det kommer kritiske spørsmål når vi taper fotballkamper.

Neste kamp er mot Nord-Irland i mars. I mellomtida skal Norges Fotballforbund ha en grundig evaluering av jobben til Høgmo.

vm-kvalifisering
Tyskland440016-012
Nord-Irland42118-27
Aserbajdsjan42112-47
Tsjekkia41212-45
Norge41035-73
San Marino40041-170

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!