Høgmo har brukt 54 spillere. Bare fem over middels på Dagbladets børs

Sjekk lista.

BØRSTOPP OG RESERVE: Rune Almenning Jarstein (bildet), Mats Møller Dæhli, Omar Elabdellaoui, Vegard Forren og Jo Inge Berget - sistnevnte spilte én januarkamp - er de eneste som har et snitt høyere enn 5,00 i Per-Mathias Høgmos periode. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
BØRSTOPP OG RESERVE: Rune Almenning Jarstein (bildet), Mats Møller Dæhli, Omar Elabdellaoui, Vegard Forren og Jo Inge Berget - sistnevnte spilte én januarkamp - er de eneste som har et snitt høyere enn 5,00 i Per-Mathias Høgmos periode. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Per-Mathias Høgmo har ledet Norge i 11 kamper. Allerede fra starten var det klart at de 11 bare ville være oppkjøring fram mot kvalifiseringen, og at resultatene burde glemmes.

Vel, de er ikke så lett å glemme, aller minst for Høgmo selv. I går var det en italiensk journalist som påpekte for den norske landslagssjefen at han ville blitt drept om han ledet støvellandets fotballstolthet til bare én seier av 11 mulige.

Resultatene har vært svake og prestasjonene variable. Det gjelder både laget som helhet og spillerne individuelt. Dagbladet har sett på alle Per-Mathias Høgmos uttak, for å finne hvem som har flest kamper, mest spilletid og høyest snitt på vår spillerbørs. For å ta det siste først:

Han starter på benken i kveld.

- Jeg har selvsagt lyst til å spille, men hvis han (Høgmo) velger Ørjan, kan jeg ikke få gjort noe med det, sier Rune Almenning Jarstein.

Meget god mot Russland Hertha-keeperen har spilt fem av kampene under Høgmo. De tre første i fjor høst, mot henholdsvis Slovenia, Island og Danmark, han spilte mot Russland i mai og mot Emiratene i slutten av august. Både mot Russland og mot Danmark fikk han 7 på Dagbladets børs.

- Det startet greit for min del, og det har vel egentlig gått bedre og bedre for hver gang. Mot Russland i mai følte jeg meg veldig bra, sier Jarstein.

- Synes du det er ufortjent dersom du nå er landslagets andrekeeper?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Hyller Høgmo Men Jarstein er ikke i tvil om at det Per-Mathias Høgmo har gjort en meget god jobb i sine 11 første måneder.

- Stemninga i gruppa, og sånn føler jeg det personlig også, er at vi har veldig trua på det som gjøres nå. Vi har ikke vunnet spesielt mange kamper, bare én i Abu Dhabi, vel (mot Moldova). Men vi møter god motstand, og det er en plan bak det også. Så jeg tror vi vil overraske, og levere en god kvalifisering, sier Jarstein.

I klubblaget Hertha Berlin ble det lite spilletid etter at han kom i vinterpausen.

- Det første halve året var en tilvenning. Det sa jeg da jeg kom også. Jeg har spilt mest av alle keeperne i oppkjøringen, og jeg føler alle kampene har gått bra. De hadde tro på meg, jeg har fått tillit, og sist fikk jeg spille i Bundesliga også (tap 2-4 for Bayer Leverkusen). Jeg synes det gikk fint for min del, så jeg håper og tror jeg får sjansen neste gang også. Vi får se framover.

Lærer hver dag Av utespillerne har Mats Møller Dæhli det høyeste snittet av de som har fått karakter i tre eller flere kamper. 19-åringen har ingen problemer med å legge 1-4-6-rekka bak seg når Italia kommer til Ullevaal i kveld.

- Vi prøver å spille på en litt annen måte enn det vi har gjort. Jeg tror det Høgmo prøver på er veldig riktig, sier Dæhli.

- Vi har i alle fall stor tro på det vi driver med. Vi har selvsagt møtt veldig gode lag, og fått varierende resultater. Det føler jeg er naturlig. Men etter mitt skjønn har det vært et helt riktig valg for å gjøre oss klare til kvalifiseringen.

- Vi har utviklet oss veldig mye, slik jeg opplever det. Hver eneste samling løftes et nytt moment fram, som gjør at vi kommer et steg videre, forteller landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred.

- Han (Høgmo) er veldig tøff til å pushe oss, og sette oss i omstendigheter der vi ser at vi trenger å trene mer. Vi høster erfaringer fra samlingas første dag, fra vi står opp, til vi legger oss. Mange av oss som er her, brenner for å utvikle norsk fotball, og nå merker vi at vi er på vei mot noe bra, sier Skjelbred.

Vil bedre effektiviteten Men fortsatt gjenstår en hel del. For eksempel har laget bare scoret seks ganger på de 11 oppgjørene under Høgmo.

- Vi har et brennende ønske om å bli mer effektive. Spesielt med tanke på de sjansene vi har skapt i flere kamper. Uttellingen har ikke stått i stil. Det er veldig marginalt, og dette er et spennende utviklingsområde, sa Høgmo da NTB spurte han om de manglende scoringene.

- Og dette er noe alle må ta ansvar for. Vi har mulighet til å score på dødball, der har vi kompetanse, det vet vi med eksempelvis Vegard Forren. Vi har også midtbanespillere som kan komme til sjanser, og vi har spisser. Det må også huskes at mange av våre spillere er i en utviklingsfase. Vi håper de blomstrer også med tanke på scoringsraten i klubblaget, og at de deretter tar dette med inn i landslaget etter hvert, sier landslagssjefen.

Høgli har spilt mest Morten Gamst Pedersen og Tarik Elyounoussi har flest opptredener totalt under Høgmo - begge står med åtte kamper inkludert innhopp - mens backen Tom Høgli er den mest brukte, hvis vi ser på spilletid.

Sannsynligvis spiller både Elyounoussi og Høgli fra start mot Italia, mens «Gamsten» starter på benken når alvoret endelig starter.

- Hva er du mest fornøyd med i oppkjøringen, Høgmo?

- Jeg er veldig fornøyd med at vi har møtt lag som Tsjekkia borte, Frankrike borte, Russland hjemme og England borte. Vi har fått testet ut spillere mot lag fra nivå 1, for å få vite hvor lista ligger. Det gir en veldig tilfredsstillelse, for det er den typen lag vi forhåpentlig skal spille mot framtida - i sluttspill.

• Norge-Italia vises på Max, og har avspark klokka 20.45 i kveld.