Høgmo har brukt opp tabbekvoten for uttak - derfor må han gjenåpne dørene for Jarstein og Nordtveit

Per-Mathias Høgmo har gjennom Bundesliga-sesongen sett to landslagsspillere reise seg og storspille. Å bruke dem er det første valget han må ta i 2016.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TO AV NORGES reserver da det gjaldt som mest i fjor høst er nå blant våre beste og mest framgangsrike utenlandsproffer. Det sier kanskje ikke så mye, vi har jo ikke for mange av dem i det øverste sjiktet, men nettopp derfor er dette veldig positivt og gledelig og må for all del ikke gjøres til et problem for Per-Mathias Høgmo. Det må ikke engang omtales som et såkalt positivt problem for landslagstreneren. Det kan utelukkende føre til handling. For så lenge Rune Almenning Jarstein spiller fast på det tredje beste laget i Bundesliga (Hertha Berlin), og Håvard Nordtveit storspiller på Borussia Mönchengladbachs midtbane, har Høgmo ingen valg.

Han er nødt til bruke dem.

SELV OM NYLAND kanskje ikke har spilt seg ut av landslaget, og Nordtveits beste egenskaper ikke gir en norsk midtbanen med en selvskreven Alexander Tettey det største mangfoldet, er det ikke mulig å se en norsk startoppstilling uten disse to mot Estland i Tallinn 24. mars.

RUNE ALMENNING JARSTEIN har gjort mye rart i Norges mål siden han debuterte for landslaget i 2007, men nå synes han å være der mange har ment kapasiteten hans hører hjemme, bunnsolid og god i en av verdens beste ligaer. Er ikke det godt nok i 2016, når konkurrenten hans ikke spiller, er det ikke noe poeng at han tas ut i det hele tatt. For godt begrunnede valg er ting, og det var i den kvalifiserende EM-kontinuitetens navn fullt mulig å argumentere for Ingolstadt-reserven Ørjan Håskjold Nyland i fjor høst, men forbigåelse er noe helt annet.

Og får ikke Rune Almenning Jarstein keeperplassen i Tallinn er det en forbigåelse.

En forbigåelse som vil stille enda flere kritiske spørsmål rundt Høgmos valg.

HÅVARD NORDTVEIT, MIDTBANESPILLEREN Per-Mathias Høgmo ønsket å omskolere til midtstopper, ble aldri noen suksess i det norske midtforsvaret fordi landskampene var den eneste tilpasningen han fikk. I Tyskland ville man nemlig ikke høre på det øret. Der er og blir han en spiller som dekker rom, vinner baller og vender spillet med sin gode fot. Og fordi landslaget trengte sentrale midtbanespillere med komplimentere ferdigheter ble han valgt bort i jakten på EM-plassen.

A) Fordi Høgmo følte han ikke kunne bruke Alexander Tettey og Håvard Nordtveit sammen.

B) Fordi han valgte Tettey foran Nordtveit.

MEN NÅ MÅ Høgmo finne en løsning. Norge har ikke råd til å ha en meget ettertraktet Bundesliga-spiller (kaptein!) på benken fordi han ikke passer inn i miksen. Håvard Nordtveit kan ikke lenger benkes fordi Norges 4-2-3-1/4-4-2 er avhengig av Stefan Johansen. Riktignok en helt ålreit Stefan Johansen som på sitt beste gjorde noen meget gode landskamper, men som også var svak, som er ute av det nå, og hvis hverdag er tippeliga pluss i et lag som ikke hadde vunnet Tippeligaen.

Sånn kan vi ikke ha det.

FOR VI ER fortsatt bare Norge. Et lag for dårlig for EM-sluttspillet. Det er faktum ved inngangen til året og VM-kvalifiseringen som starter i september. Og da kan vi ikke ha to av våre beste spillere på benken.

De må spille.

Alt annet blir både urett og feil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer