MÅ SE REALITETENE: Per-Mathias Høgmo i samtale med Nils Johan Semb (til høyre) og landslagets mediesjef Svein Graff (til venstre) etter 0-3-tapet for Tyskland i går kveld.  Foto: Bjørn Langsem 
MÅ SE REALITETENE: Per-Mathias Høgmo i samtale med Nils Johan Semb (til høyre) og landslagets mediesjef Svein Graff (til venstre) etter 0-3-tapet for Tyskland i går kveld.  Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Høgmo har mistet folket. Og jeg vet at det har murret i garderoben

Sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Norge - Tyskland 0-3 (0-2)

ULLEVAAL (Dagbladet): Norge fikk den verst tenkelige starten på VM-kvalifiseringen da Tyskland vant 3-0 søndag kveld. Norges innsats kan oppsummeres med ett ord:

Sjanseløst.

- Vi tapte fullt fortjent mot verdens beste landslag. Men måten vi tapte på var ikke bra, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen, som var ringside på Ullevaal.

I rettferdighetens navn: Ingen med en smule fotballinnsikt hadde forventet at Norge skulle vinne. Men det var lov å håpe på ett poeng. I det minste et spill å tro på. Eller et minimum: Spillere som var på banen med entusiasme.

KRITISK: TV 2-ekspert Jesper Mathisen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
KRITISK: TV 2-ekspert Jesper Mathisen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

0-3-tapet kommer på toppen av en sjokkerende forestilling mot Hviterussland sist onsdag. Etter den kampen var det lynsjestemning mot Høgmo i avisene og på sosiale medier.

- Høgmo har mistet folket. Å vinne tilbake tilliten er ikke lett når du har mistet den, sier Mathisen til Dagbladet.

- San Marino-nivå, skriver kollega Øyvind Alsaker på Twitter.

Ingen alternativer

Tidligere har Mathisen uttalt at det burde vært tatt grep etter kampene i EM-playoffen mot Ungarn sist høst. Når så ikke skjedde, kan det også være fordi alternativene til Høgmo omtrent ikke finnes.

- Akkurat nå tror jeg Champions League trigger Ståle Solbakken mest i F.C. København. Du har Ronny Deila og Kjetil Rekdal. Men ingen av dem er ledige, påpeker Mathisen.

Han tror Norges Fotballforbund gir seg selv frist fram til november. Norge møter Aserbajdsjan og San Marino i VM-kvaliken i oktober. I november venter Tsjekkia. Seks poeng er et minimum. Helst bør Norge ha sju eller ni poeng.

Intenistet og glød

Selv om tapet sto skrevet i stjernene, hadde Mathisen forventet mer intensitet og glød.

- Jeg hadde håpet at de norske spillerne skulle være forbannet etter kampen mot Hviterussland. Jeg kunne ikke se noe av dette. Og det er det som er skremmende.

Han stusser over Høgmos grep fra sidelinja:

- Ruben Yttergård Jenssen kom innpå en halv time før slutt. Opprinnelig var han ikke i troppen engang. Når kampen allerede var avgjort: Hvorfor satte han ikke innpå for eksempel Martin Samuelsen? Jeg antar at landslaget ikke skal bygges rundt Yttergård Jenssen i framtida, men heller Samuelsen.

Han fortsetter:

FAKSIMILE: Den tyske storavisa Bild feirer Thomas Müller og Tyskland slik i dag.      
FAKSIMILE: Den tyske storavisa Bild feirer Thomas Müller og Tyskland slik i dag.       Vis mer

- Ikke et vondt ord om Yttergaard Jenssen. Men det er merkelig at han kom innpå. De virker som om Høgmo ikke har en klar plan for hvem han skal bruke. Han famler i blinde og klarer ikke å få det beste ut av mannskapet.

Selv sa Høgmo:

- Jeg følte vi traff relativt bra på laguttaket.

Spillere reagerer

Med 20 års erfaring fra fotballgarderober er den tidligere Start-spilleren Mathisen ikke overbevist om at alt er fryd og gammen rundt Høgmo blant spillerne.

- Jeg vet at flere reagerte etter laguttakket som ble gjort i playoffen mot Ungarn. Spillerne snakker med hverandre, selv om de ikke sier det høyt ut mot omgivelsene. Men jeg vet at det har murret i garderoben og at folk har klødd seg i hodet.

Mathisen fortsetter:

- Jeg vet hvordan disse mekanismene fungerer. Jeg tror ikke spillerne har like stor tro på prosjektet som da Høgmo begynte. Han kom inn med høy sigarføring. De hadde en god kamp mot Kroatia på denne tida i fjor. Men nå har Høgmo mistet folket.

Kaptein for kvelden, Stefan Johansen, erkjenner at Norge møtte overmakten.

- Det var tøft. Tyskland er det beste landslaget jeg har møtt. Vi tapte for et bedre lag. Nå fikk vi se hvor lista ligger. Det er bare å gå hjem og trene, sier han.

- Hva må dere ha av poeng på de neste tre kampene denne høsten?

- Ni poeng.

Se høydepunktene fra kampen mellom Norge og Tyskland. Kampen ble spilt på Ullevaal og endte 3-0 til Tyskland. Video: TVNorge Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer