VIL HA ENDRING: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har et ønske om å snu om på fotballsesongen i Norge.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL HA ENDRING: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har et ønske om å snu om på fotballsesongen i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Høgmo har rett - Norge blir ikke bedre av pent vær og tilskuere i korte benklær

Per-Mathias Høgmo toner flagg og sier Norge må legge om fotballsesongen for å bli konkurransedyktige internasjonalt. Både forslaget og tydeligheten applauderes.

TALLIN (Dagbladet): Han er ikke kjent for å stå opp og mene for sterkt i kontroversielle spørsmål, Per-Mathias Høgmo. Ikke fordi han ikke har meninger. Men fordi fotballdebatten i Norge, spesielt når det kommer til ømtålige spørsmål, har en tendens til å handle mer om person og særinteresser enn sak. Så da jeg for et drøyt år siden ba Norges landslagstrener om hans standpunkt i debatten rundt ny ligastruktur og spissing av våre to øverste divisjoner, ville han (helst) ikke si noe om det.

Som om han ikke ville falle ned på feil side av avgjørelsen.

Som om det var et problem om landslagstreneren eventuelt mente noe annet enn majoriteten av toppklubbene.

DEN GANGEN SKREV jeg det var landslagstrenerens jobb å mene noe i et så fundamentalt viktig spørsmål for norsk toppfotball. Og kritiserte ham for ikke å gjøre det. 16 eller 14 lag i våre to øverste divisjoner? Så lenge klubbledere og trenere i Haugesund og Ull/Kisa kunne snakke for sin syke mor, hvorfor kunne ikke landslagstreneren argumentere for sitt syn? Men nå gjør han det — endelig — i et spørsmål minst like viktig for norsk toppfotball.

Og for det skal han ha skryt.

I dette spørsmålet oppfører han seg nemlig som en landslagstrener.

PER-MATHIAS HØGMO vil at Norge skal skrote vår/høst-sesongen og følge den internasjonale kalenderen gjennom å starte sesongen i slutten av juli og runde av med cupfinale den første helga i juni. Alt for å gjøre landslag og klubber mer konkurransedyktige internasjonalt. Og alle som evner å tenke utvikling, tilpasning og forbedring vil ha problemer med å være uenig i dette.

De som kalte v-stilen i hopp og skøyting i langrenn for døgnfluer, og de er det dessverre mange av, skjønner knapt det er mulig.

FOR VI ER jo en vinteridrettsnasjon, må vites. Og det får vi ikke gjort noe med. Som om det står i grunnloven at vi bare skal være opptatt av ski om vinteren.  Og at fotballen får stå i kø som alle andre sommeridretter, og i hvert fall ikke prøve å tenke nytt. For ikke å snakke om klimaet i dette landet, det umulige været som ikke gjør det mulig å spille fotball den første uka i mars og den siste i februar.

NORDMENNS ØNSKE OM  å gå på fotballkamp i pent vær og shorts ble brukt som et argument mot Høgmo da han frontet sitt ønske om forandring. Og ja, det vil alltid være hyggelig å gå på kamp i pluss 20 grader. Men pent vær gjør oss ikke mer konkurransedyktige eller bedre til å spille fotball. Og det er muligheten for å bli litt bedre landslagstreneren ønsker debatt om.

DEN MÅ HAN få uten å bli møtt med dumheter. Saklig argumentasjon, ja, men ikke vær og vind. For i de fleste land spiller man fotball i drittvær. Og spiller man høst/vår i snø, sludd og regn og England, Tyskland og Nord-Europa for øvrig, ja, da kan man spille noen vinterkamper i Norge også.

OM MAN VIRKELIG vil bli bedre, vel å merke. Om man mener noe med tingvedtatte handlingsplaner, at det å bli internasjonalt konkurransedyktige er like viktig som å ha en hyggelig Tippeliga. Hvis det ikke er det, og alle uttalte ambisjoner fra NFFs talerstoler bare er sprøyt, vel, da vet vi det.

Og tar konsekvensen av det.

ARGUMENTET OM AT vi er en vinteridrettsnasjon er greit fordi det er helt sant. Norge er i tillegg verdens beste vinteridrettsnasjon. Men selv om vi er på verdenstoppen fra den andre helga i november til den tredje helga i mars betyr det ikke at vi ikke kan bli bedre til å spille fotball.

Det er ingen motsetninger i det å være gode på ski og i det å ønske å bli bedre i fotball.

DERFOR ER IKKE dette en diskusjon om enten eller. Men om både og. For ja, vi er gode på ski i alle fasonger. Men jeg tror også at de fleste ønsker vi blir bedre til å spille fotball. Og for få til det må fotballen gjøre som vinteridrettsutøverne, drite i shortsen så lenge boblejakka passer, og preparere for alle forhold.

Derfor har Per-Mathias Høgmo helt rett.

Høst/vår er den eneste veien videre.