Høgmo innfører videoovervåking

Kan bli mulig å overvåke overtrening, god eller dårlig søvn og legge opp treningsmengde etter dagsform.

KARTLEGGER SPILLERNE. Landslagssjef Per -Mathias Høgmo innfører et avansert videosystem som skal gi landslaget ytterlige framgang.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KARTLEGGER SPILLERNE. Landslagssjef Per -Mathias Høgmo innfører et avansert videosystem som skal gi landslaget ytterlige framgang. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Et avansert videoovervåkingsystem skal kartlegge alt Norges landslagsspillere gjør i trening og kamp.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo tror det vil gjøre laget bedre.

 - Det dreier seg om å vinne 1-2 prosent og skaffe seg et konkurransefortrinn. Dette samarbeidet er veldig interessant, utfordrende og viktig, sa en engasjert Høgmo under et seminar om fotball og teknologi i Oslo fredag.

I disse dager installeres Bagadus-systemet på Ullevaal stadion.

Det er et overvåkingssystem med synkroniserte kameraer som filmer kamper og treningsøkter.

 Spillerne har på seg sensorer, og det gjør det mulig i løpet av noen sekunder å hente ut ferdigredigerte videoklipp av enkelte spillere.

Norsk system Høgmo benyttet en tidligere versjon av Bagadus-systemet allerede da han var Tromsø-trener. Systemet er utviklet ved universitetene i Oslo og Tromsø i samarbeid med Tromsø IL.

Landslagssjefen vil ta det i bruk allerede på neste samling i november, og det gjør at han under trening kan gå bort og trykke på en knapp som gjør at han umiddelbart kan vise videoklipp til Tom Høgli eller Mats Møller Dæhli og si «der skulle du vært lenger fram», «der skulle du ligget lenger mot høyre», og så videre.

Høgmo har samarbeidet med forskere ved iAD forskningssenter som står bak. Det startet i det små, men har utviklet seg til et avansert system.

Spennende - Det er veldig inspirerende å samarbeide med noen av verdens skarpeste hoder, sier Høgmo.

Noe av teknologien er brukt av tre-fire norske eliteserieklubber, men på et litt annet nivå enn det som nå innføres i landslaget.

Teknologi skal hjelpe landslaget også på andre områder.

Blant annet kan det bli mulig å overvåke mulig overtrening, loggføre om spillerne sover godt eller dårlig og eventuelt legge opp treningsmengde etter dagsform.

(NTB)