Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Høgmo kommer nok ikke til å se kampen med Norge-drakt og kubjelle

TV 2-ekspert: - Nå handler det om å få noe å tro på.

TIDLIGERE LANDSLAGSTRENER: Per-Mathias Høgmo var ferdig som landslagstrener i fjor høst. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
TIDLIGERE LANDSLAGSTRENER: Per-Mathias Høgmo var ferdig som landslagstrener i fjor høst. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Nord-Irland - Norge, på Eurosport klokka 20.45

BELFAST (Dagbladet): Ynkelige resultater og hån fra det norske folk: TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener Lars Lagerbäcks debutkamp handler om å få troen tilbake på landslaget.

Per-Mathias Høgmo er historie. Når Norge går ut på Windsor Park i Belfast i kveld, trekker svenske Lagerbäck i trådene.

Mot Nord-Irland er det tre poeng som teller. Og bare det. Hvis ikke kan Norge vinke endelig farvel til VM-sluttspillet i Russland neste sommer.

- Jeg ser en helt annen glød hos spillerne. Alle starter med blanke ark, sier Mathisen til Dagbladet.

- Sikkert spent

Han tror det blir spesielt for Høgmo å se laget under en annen trener.

- Han er sikkert spent som alle andre. Han vil garantert se kampen. Han kommer nok ikke til å sitte i Norge-drakt med kubjeller. Men han håper nok på seier og tre poeng.

DUO: Jesper Mathisen har fulgt landslaget tett sammen med Davy Wathne for TV 2 denne uka.  Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
DUO: Jesper Mathisen har fulgt landslaget tett sammen med Davy Wathne for TV 2 denne uka.  Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Mathisen var blant dem som mente Høgmo burde gått av etter playoff-fiaskoen mot Ungarn i 2015. Først i februar i år ble Lagerbäck presentert som ny boss. Og Mathisen ser allerede nå at det har virket inn på spillerne.

- Det har kommet en ny trener fra et annet land som ikke har sett spillerne så mye før. De blir evaluert på feltet, i bussen og på hotellet. Alle som har fått en ny sjef, vet at du hever deg to-tre prosent. Ingen sparker vekk baller før oppvarmingen. Nå gjør alle jobben ett hundre prosent. Spillerne sier de har enorm respekt for Lagerbäck.

Elendig

Mathisen – med ei fortid i Start – mener landslagets resultater har vært elendige over tid. Spillere og publikum tørster etter suksess. Klarer du, som Lagerbäck, å få Island til kvartfinalen i EM – hva kan du da stelle i stand med Norge?

Han sier:

- Lagerbäck tar rommet på en naturlig måte. På Island følte spillerne at de ble hjernevasket. Nå er det samme i ferd med å skje med nordmennene. Det er én ting som teller, og det er hva han sier. De som ikke vil være med på det, har heller ingenting i troppen å gjøre.

Tett program

TV 2-eksperten er ikke i tvil om at vi får se et Norge som er stramt organisert i forsvar.

- Det blir forbudt å miste ballen på egen banehalvdel. To spisser skal være oppspillspunkt. Mye vil likne på det vi så under Drillo, bortsett fra at han opererte med én spiss.

Laget har trent i London hele uka. Fredag kveld ankom spillere og trenere Stormont Hotel i Belfast. Her legges de siste planene før kampen klokka 20.45.

- Det har vært mange gjennomganger. Vi har fått kjøre treningene akkurat som vi har villet, forteller Lagerbäck.

- Hvordan er forberedelsene til laget på kampdagen?

I SOLSKINN: Lars Lagerbäck og Norge hadde siste trening på Windsor Park lørdag ettermiddag. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
I SOLSKINN: Lars Lagerbäck og Norge hadde siste trening på Windsor Park lørdag ettermiddag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Når det er kveldskamp, som nå, blir det relativt sein frokost. Så tar vi en kort gjennomgang med fokus på dødballer. Etterpå får vi litt frisk luft, lunsj og hvile.

90 prosent

Lagerbäck sier at for ham er 90 prosent av jobben gjort før en kamp.

- Du har få muligheter til å kommunisere med spillerne underveis. Jeg vet ikke hvorfor noen trenere rører seg så mye på sidelinja. Skal du gi en beskjed, må du få en av spillerne ut på sidelinja. Så kan han kommunisere videre.

Lagerbäck mener gutta har respondert bra på budskapet hans denne uka. Samtidig understreker han at det tar tid å forme et lag. Som eksempel bruker han Island. I den første kvalifiseringen slapp laget inn 15 mål. I den andre kvalifiseringen – som endte med EM-sluttspill – kom det bare seks baklengs.

- Vi har ikke verdens beste fotballspillere. Da må vi være best på å organisere laget, sier Mathisen.

Én seier

Tyskland leder gruppa og har 12 poeng. På de neste plassene følger Nord-Irland (7 poeng), Aserbajdsjan (7 poeng), Tsjekkia (5 poeng), Norge (3 poeng) og San Marino (0 poeng). Gruppevinneren går til VM-sluttspillet, toeren kan få playoff.

Norge har én seier og tre tap.

Seieren kom 11. oktober i fjor. Da ble det 4-1 over San Marino, verdens dårligste fotballnasjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media