Høgmo konfrontert med ekspertkritikk

- Per-Mathias gjorde en tabbe.

FÅR KRITIKK: Per-Mathias Høgmo blir kritisert av fotballeksperter.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Per-Mathias Høgmo blir kritisert av fotballeksperter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Presset øker på landslagssjef Per-Mathias Høgmo (55) før den viktige EM-kvalifiseringskampen mot Bulgaria torsdag kveld. Snaut to år etter at Høgmo startet i jobben, kritiserer Max-ekspert Bengt Eriksen 55-åringen for flere feiltrinn.

- Det har vært fire seirer på 19 forsøk. Det er ikke gnistrende. Hvis vi ser på Høgmos periode er det vel ingen som sier at den har vært kjempebra. Det klarer i alle fall ikke jeg å si, forteller Eriksen til Dagbladet.

- Pompøst Da Høgmo ble ansatt som Egil Olsens etterfølger 27. september 2013, kom han inn som en visjonær trener med klare ideer og målsettinger som i praksis ville revolusjonere den norske måten å spille på.

Eriksen mener på sin side at både retorikken, framgangsmåten og arbeidsmetodene har vært feil.

-  Jeg syntes det ble vanskelig med tiltredelsestalen, hvor laget skulle være en doning som skulle være like god til lands som til vanns. Det syntes jeg på mange måter framsto pompøst, og det ble vanskelig å etterleve, sier Max-eksperten og fortsetter:

-  Det som gjør det problematisk for Høgmo er at han i litt for stor grad betrakter dette som et klubblag. Jeg tror han har gapt over for mye, med et landslag som ses litt for sjeldent til å kunne utvikle alle disse sidene av spillet som han ønsker.

Sjef, ikke trener Eriksen påpeker at rollen til Høgmo er landslagssjef og ikke landslagstrener. Og at en sjef i hans øyne først og fremst er en strateg.

- Jeg syns at hvis du skal være en strateg så må du legge opp en kampplan som gir størst mulig sannsynlighet for at du vinner kamper. En trener som kan påvirke 30 dager i måneden har jo mye større forutsetninger for å lykkes med et liknende prosjekt - enn en landslagssjef som ser spillerne 30 ganger i året.

- Hva kunne Høgmo gjort annerledes?

- Han kunne dratt opp litt færre momenter for hvordan landslaget skulle spille. Jeg tror det hadde vært mye bedre om vi hadde hatt noen enklere spilleprinsipper.

- Handler om resultater Tidligere landslagsspiller og nåværende TV 2-ekspert Jahn Ivar «Mini» Jakobsen stiller seg bak Eriksens synspunkter. Han understreker samtidig at Høgmo ikke kan prioritere å utvikle spillere for framtida, for i hans hode er det bare én ting som gjelder:

- Landslaget handler bare om resultater. Du kan ikke holde på å snakke om at vi skal bygge lag og alt det der. De spillerne som er best torsdag klokka kvart på ni, de skal Høgmo plukke ut. Ikke de som kan bli best i morgen. Det er helt uaktuelt, sier Jakobsen til Dagbladet.

- Per-Mathias gjorde en tabbe med å starte med så store, svulstige ord. Vi lurte på hva som egentlig skjedde. «Husk hvem vi er», tenkte vi. Man må gjerne ha ambisjoner om at Norge skal ta steg og komme seg videre, det er helt riktig, men du kan ikke gå ut og tro at du er Italia eller Nederland. Det går ikke, fortsetter han.

- Hvordan vil de betegne Høgmos prosjekt om han ikke tar Norge til EM?

- Hvis vi ikke klarer å bli nummer tre eller bedre, er det et mislykket prosjekt. Samtidig håper jeg at vi skal få både ett og tre poeng på torsdag. Per dags dato følger vi skjema i gruppa, og sånn sett skal vi ikke hudflette noen, men vi har vunnet fire av 19 kamper under Per-Mathias Høgmo og det er vel ikke noe som tilsier at dette er den rette veien å gå.

Høgmos svar Under dagens pressekonferanse på Ullevaal stadion konfronterte Dagbladet Høgmo med kritikken fra ekspertene. Landslagssjefen har følgende å si på spørsmål om han har gapt over for mye.

- Vi har fulgt våre spilleprinsipper hele veien, vi har valgt en strategi. Det har brakt oss dit vi er nå, som er to poeng bak Italia og to poeng foran Bulgaria. Vi jobber hele tiden med å utvikle laget, og spilleprinsippene, som er uavhengig av formasjonen. De ligger fast. Samtidig har vi spillere som er i utvikling og et relativt ungt lag. Det er status.

- Hva har du lært i perioden etter at du gikk fra å være klubbtrener til landslagssjef?

- Nå har jeg vært landslagssjef i sju år før dette, så jeg vet hva det er. Vi har lagt en kultur som vi ønsker å jobbe etter. Når det gjelder forskjell på klubb og landslag er den dramatisk stor med tanke på at om vi tar årets sesong så har vi bare hatt én treningskamp. De (UEFA) har tatt bort to internasjonale datoer. Det bildet har endret seg enda mer enn tidligere. Der du daglig ser spillere i øynene og jobber med utvikling, blir det mer på lånt tid. Vi prøver å kompensere så godt vi kan og være tett på spillerne også mellom samlinger, men det er en helt annen måte å jobbe på. Det er det.

- Noen eksperter mener Norge bør få en ny ledelse om playoff-plassen ryker, andre mener vi bør være tålmodige. Hva tenker du om din egen posisjon?

- Jeg tenker at du som fotballtrener jobber daglig for å utvikle laget og teamet. Det handler om å forberede seg best mulig til neste kamp. Vi har alltid en langsiktig strategi og jobber også med et kortsiktig fokus. Sånn er det også å være landslagstrener.