<strong>I ILDEN IGJEN:</strong> Men til tross for mager statistikk, mener Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen at Per-Mathias Høgmo fortjener mer skryt enn tyn for landslagsprosjektet sitt så langt.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I ILDEN IGJEN: Men til tross for mager statistikk, mener Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen at Per-Mathias Høgmo fortjener mer skryt enn tyn for landslagsprosjektet sitt så langt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Høgmo-kritikk på syltynt grunnlag er ingen real øvelse

Noen har begynt å hviske om Norges dårlige statistikk under Per-Mathias Høgmo. Før de snakker høyt bør de lære seg å sammenlikne epler med epler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): Du hører det innimellom og stadig litt oftere at Norges tall under Per-Mathias Høgmo er svake. Og det er greit det — sju kamper, en seier, to uavgjort, fire tap, sju scoringer og 12 baklengsmål tyder ikke akkurat på framskritt og forbedring. Men bak resultatene skjuler det seg noen helt avgjørende faktum.

Og det handler ikke om ny formasjon, ny spillestil og flere pasninger.

DE TO FØRSTE kampene Norge spilte under Høgmo, VM-kvalifiseringskampene mot Slovenia (0-3 borte) og Island (1-1 hjemme), ble spilt med arven etter Drillo - et slått og desillusjonert fotballag uten selvtillitt, tro, overskudd og humør.

De kan knapt telle med i en resultat-evaluering etter bare sju kamper.

DE TO NESTE — treningskampene mot Danmark (1-2 borte) og Skottland (0-1) sist november — var den offisielle starten på Høgmos prosjekt, med Mats Møller Dæhlis inntreden som den store plussfaktoren.

Det var pionervirksomhet og øving, og må regnes for det.

OG DE TO etter det — seieren mot Moldova (2-1) og tapet for Polen (0-3) med ligalandslaget i januar — kan i et sluttspillkvalifiserende perspektiv, fordi bare et par mann fra Abu Dhabi-turen vil være aktuelle for Italia-troppen når EM-kvalifiseringen tl Frankrike 2016 starter i semptember, ikke regnes for noe som helst.

Da, om du er raus nok til å sammenlikne epler med epler, står vi igjen med 2-2 mot Tsjekkia i mars (Praha).

Og det var ganske bra.

I DAGBLADET SIST fredag sa Ståle Solbakken at "det hjelper ikke med hundre flere pasninger i laget uten resultater". I samme intervju ba han Per-Mathias Høgmo stoppe opp, tenke seg om og vurdere landslagets nye spillestil med effektivt blikk. For når alt kommer til alt, og det har selvfølgelig FCK-treneren helt rett i, vil det bare være resultatene som gjelder.

Men:

Vi er ikke i nærheten av å være der ennå.

PER-MATHIAS HØGMO har startet et prosjekt han har tro på. Progresjonen i spillet, og man må være stor uvenn om man ikke applauderer mye av innholdet i Tsjekkia-kampen, bør gi Norges landslagstrener andre tilbakemeldinger enn at statistikken er dårlig etter sju kamper. Og like viktig som de sju siste resultatene — om ikke viktigere — er den signaleffekten forandringen rundt A-landslaget har gitt til grasrota og folket.

Både på spillestil, spillere, glede og entusiasme.

SE BARE PÅ Mats Møller Dæhli, Per Ciljan Skjelbred, Morten Gamst Pedersen, Omar Elabdellaoui, Tom Høgli, Ruben Kristiansen, to spisser, Håvard Nordtveit som midtstopper — det går an å tro på Norge nå selv om vi har sluppet til et antall målsjanser som ikke akkurat er veien til sluttspill.  Det er nemlig noe offensivt og godt i og rundt dette laget — helt nødvendige faktorer om man skal lykkes til slutt. Så det er ikke resultatet som er overordnet på Stade de France i kveld heller - det er innholdet og lagets samhandling både defensivt og offensivt vi ser etter når Norge møter VM-laget Frankrike.

For nye Norge handler ikke om en mai-kveld i Paris 2014.

Det handler om noen uker i Frankrike i 2016.

<strong>FAKSIMILE:</strong> Dagbladet 23. mai 2014.
FAKSIMILE: Dagbladet 23. mai 2014. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer