VIL HA ENDRING: Per-Mathias Høgmo vil ha lengre sesong i Tippeligaen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
VIL HA ENDRING: Per-Mathias Høgmo vil ha lengre sesong i Tippeligaen. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

Høgmo kritiserte Tippeligaen med parallell til Falun-VM: - Da hadde det blitt ramaskrik

Landslagstreneren mener sesongen bør utvides.

OSLO/MARBELLA (Dagbladet): Landslagstrener Per-Mathias Høgmo møtte i ettermiddag det norske pressekorpset i Marbella.

I kjent stil gikk Høgmo rundt grøten på spørsmålene som forsøkte å fremprovosere tydelige meninger hos landslagssjefen. Men til slutt klarte ikke 55-åringen å skjule sine meninger vedrørerende manglende kamptrening hos Tippeliga-spillerne.

- Hadde Norge dratt til Falun uten verdenscuprenn i beina, hadde det vært ramaskrik hos dere. Det er klart det er viktig med kamptrening. Internasjonalt blir perioden hvor man spiller kamper bare lenger og lenger. I Norge har den krympet. Slik kan vi ikke ha det, sier Høgmo.

I de siste sesongene har Tippeligaen startet før kvalifiseringskampene i mars har funnet sted, men slik er det ikke i år. Dermed har Norges Tippeliga-spillere ingen seriekamper i kroppen når alvoret smeller i gang mot Kroatias stjerner på lørdag.

- I Norge kan vi spille fotball hele året. Vi burde sesongen begynne så tidlig så mulig, senest i slutten av mars, mener Høgmo.

Vil pushe risikoen Likevel synes han det er riktig av keeper Ørjan Nyland å vente med en internasjonal overgang.

- Generelt ønsker vi spillere på høyest mulig nivå. Det er et tidsspørsmål før Ørjan drar til utlandet. Akkurat nå har han en god kamp- og treningsarena i Molde, mener Høgmo.

- Det er nok bedre å gå til utlandet i sommervinduet, slik han får være med på oppkjøringen. Ørjan er et fantastisk konkurransemenneske.

Høgmo vet at Kroatia på fremmed gress blir en formidabel oppgave. Likevel har han et ønske om at Norge skal styre kampen.

- Kroatia hadde drøyt 60 prosent ballbesittelse borte mot Italia. Det blir en krevende øvelse å ha ballen der. Men vi ønsker å styre kampen så langt det er mulig. Vi ønsker å pushe risikoen så høyt som mulig for å styrke vår identitet, men samtidig må vi finne en riktig balansegang, forteller landslagstreneren.

- Hele troppen vår speiler fart og teknikk. Vi ønsker å styrke spillernes sterke sider og vise dem frem.

Har funnet svakheter Han mener Kroatia er et tilnærmet komplett lag, men noen svakheter har han funnet.

- Det første jeg leter etter er alltid motstanderens svakhet og hvordan jeg kan utnytte det. Svakheten til Kroatia må være tempoet i midtforsvaret. Det blir også en del rom bak Rakitic og Modric. Men ellers er det et ganske komplett fotballag. Det er en god blanding av fysikk og teknikk, sier Høgmo.

- Kroatia har en lengre fotballtradisjon enn oss. Det er fascinerende å se hva de har fått til. Vi har studert dem i mange år. De har en sterk tradisjon for å styrke gode ballspillere. Luca Modric er et godt eksempel på det.

OPTIMIST: Per-Mathias Høgmo vil at Norge skal styre kampen mot Kroatia. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
OPTIMIST: Per-Mathias Høgmo vil at Norge skal styre kampen mot Kroatia. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer