Høgmo lo av Søderlunds sjansesløseri da Norge spilte uavgjort mot «Söta bror»

Målløst foran fullsatt Ullevaal-publikum.

• Norge - Sverige 0-0 (0-0)

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Alexander Søderlund hadde store muligheter til å sikre norsk seier i nabooppgjøret mot Sverige, men brant to gigantiske sjanser mot slutten av 2. omgang.

Samtidig var svenske Marcus Berg uhyre nær scoring helt på tampen, da angriperens skudd smalt i stolpen bak en utspilt Ørjan Håskjold Nyland i Molde-buret.

Det skjedde etter at Martin Ødegaard (16) briljerte på den internasjonale fotballscenen, og viste prov på ekstreme kvaliteter etter sidebytte.

Per-Mathias Høgmo er fornøyd med dagens kamp.

- Vi gjorde en bra gjennomført kamp, men det er mer å gå på. Vi skapte seks-sju sjanser — fire, fem av dem er store - og vi holdt nullen, sier han til Max.

Høgmo er spesielt fornøyd med 2. omgang.

- Vi fikk et bedre balltempo og løp mer i lengderetningen. Vi kom med gode løp inn bak dem, og da kom også sjansene.

Svensk dominans Norge mot Sverige. Rødt, hvitt og blått mot gult og hvitt. Real Madrid-talentet Ødegaard mot PSG-stjerna Ibrahimovic. Det var nabooppgjøret begge landene ville vinne og for alt i verden ikke tape.

Da lagene møttes på Friends Arena i 2013, herjet Zlatan. Superspissen scoret tre mål og sikret Sverige en komfortabel 4-2-seier. Samtidig videreførte han den blågule dominansen som startet med den første innbyrdes kampen i 1908. Siden den gang har lagene møttes 105 ganger med kveldens oppgjør.

59 av kampene har endt med norsk tap og kun 24 med seier.

Uredd Ødegaard I kveld var imidlertid Ødegaard på banen for Norge. Og selv om drammenseren bare er 16 år, er forventingene til ham enorme. Noen mener de ikke er realistiske, andre at de er helt på sin plass.

Uansett hvem som har rett, har Ullevaal-publikummet fått seg en ny helt. Og da Ødegaards navn ble lest opp av speaker i kveld, fikk han det høyeste jubelropet av samtlige spillere.
 
Etter seks minutter viste også Ødegaard hvor uredd han er. Med mann i rygg, så han backen Omar Elabdelloui starte på et fint løp langs høyresiden. Og med et frekt hælspark sendte han lagkameraten gjennom.

Etter oppgjøret var landslagssjef Høgmo godt fornøyd med 16-åringens bidrag.

- Han er 16 år, da tåler du mye, sier han til Max om at Ødegaard spilte hele kampen.

- Martin kom godt fra det i dag. Han kunne fått assist. Han burde hatt det. Det var godt å se at han kom bra fra kampen i dag, legger Høgmo til.

Selv om angrepet ikke resulterte i scoring, responderte publikum med stor begeistring.

Nyland stoppet Zlatan Lenge var Ødegaards hælspark også det eneste høydepunktet i kampen. For tempoet var lavt og sjansene få. Før pause var det kun én til hver av lagene.

Ødegaard

Den første var det Sverige som produserte og Zlatan som avsluttet.

19 minutter var passert da en av verdens beste spillere de siste 15 årene kom alene med Norges sisteskanse - Ørjan Håskjold Nyland. Fra skrått hold forsøkte Zlatan å plassere ballen i det lengste hjørnet, men Molde-keeperen viste hvorfor han er på landslaget og avverget med en sterk beinparade.

Ti minutter seinere fikk Norge sin første og eneste mulighet før hvilen. Sveriges venstre kant Erkan Zengin slo en grov feilpasning på egen banehalvdel, noe Joshua King utnyttet. Den ferske Bournmouth-spissen tok kontroll over ballen, avanserte ti meter og spilte gjennom spisskollega Håvard Nielsen.

Oslo-gutten kunne avsluttet raskt, men slet med å stokke beina. Til slutt fikk Nielsen likevel sendt av gårde et skudd med utsiden av høyrefoten. Dessverre gikk forsøket utenfor mål.

Ødegaard viste seg Etter sidebytte åpnet kampen seg mer opp. Tempoet var fremdeles ikke spesielt høyt, men rommene ble større og sjansene kom langt hyppigere.

Utover i omgangen begynte også Ødegaard å få mer og mer ballkontakt. Og da ble det umiddelbart langt farligere for svenskene. Fra sin høyre kant-posisjon trakk unggutten seg flere ganger innover i banen og regisserte angrep for Norge.

Med en kombinasjon av stoisk ro, et herlig overblikk og finesse, var Ødegaard først uhyre nær ved å sende Tom Høgli alene gjennom med Sveriges keeper Andreas Isaksson i det 51. spilleminuttet. Det skulle imidlertid bare gå 120 sekunder før Real Madrid-spilleren fant innbytter Søderlund på nesten identisk vis.

Etter en lur Ødegaard-stikker inn bak Sveriges forsvarsfirer, skulle Søderlund bare trille ballen forbi Isaksson. Dessverre mistet Norges nummer ni fotfeste, og sjansen var dermed spolert.

Da Ødegaard ble intervjuet av Max etter kampen, innrømte han at han burde ha fått minst én målgivende pasning.

- Jeg kunne fått hatt en eller to assist i dag, sier han.

På tampen var det Pål André Helland som fikk en stor sjanse takket være Ødegaard. Om den muligheten, sier unggutten:

- Jeg hadde mer trua på noen av sjansene før det. Det var vanskelig å sette den.

Det siste kvarteret byttet unggutten fra høyre kant til en rolle som hengende spiss. Han hevder at han ikke bryr seg om hvor han spiller.

- Jeg trives godt begge steder, så det har ikke så mye å si, sier han til Max.

Søderlunds kjempesjanser Det viste seg ikke lenge etterpå at det var Søderlund, som erstattet King i pausen, som skulle få Norges soleklart største sjanser i kampen.

Først fant en annen innbytter, RBK-kameraten Pål André Helland, spissen med et kreminnlegg på bakre stolpe som Søderlund headet rett på Isaksson.

Så, tre minutter seinere, kom Søderlund alene med keeper etter en nydelig pasning fra Stefan Johansen. Kraftpluggen fra Tysvær var imidlertid i ubalanse i avslutningsøyeblikket og skjøt himmelhøyt over.

På skjermen på Ullevaal stadion kunne man se landslagssjef Per-Mathias Høgmo le av det som ble en smått komisk situasjon.

Nærmere kom aldri Norge. I stedet var det Sverige som nesten stakk av med seieren. Angriper Marcus Berg var relativt kampen sett under ett relativt anonym, men fire minutter før full tid smalt han et skudde på akrobatisk vis i stolpen.

Heldigvis for Norge gikk ballen ut igjen på banen og ikke i mål. Derfor endte også oppgjøret 0-0, noe ingen av lagene kan være spesielt misfornøyde med.