Høgmo lover sandwichfotball

Per-Mathias Høgmo er langt fra imponert over det RBK har prestert denne sesongen. I høst lanserer han sandwichfotball på Lerkendal.

TRONDHEIM (Dagbladet): Som fotballekspert i NRK har Høgmo flere ganger vært kritisk til Rosenborgs prestasjoner i år. Nå får han sjansen til å gjøre noe med det. Og Høgmos første prioritet: Få skikk på forsvarsspillet - som har vært skremmende dårlig i år.

-  Rosenborg har spilt med manglende ærgjerrighet i forsvar. Mann mot mann har ikke laget vært godt nok. Heretter skal en spiller på Rosenborg klare seg én mot én over hele banen. Det skal bli krystallklart, lover Per-Mathias Høgmo.

Framtidas fotball

Mange har reagert på hvordan Rosenborg har spilt uten innsats og aggressivitet i år - og hvordan det har forplantet seg i alle lagdelene. Det har også Høgmo registrert.

-  Det har vært tendenser til at motstanderne har kommet for enkelt til. Det skal strammes opp, sier Høgmo til Dagbladet.

I høst skal Rosenborg spille forsvar på samme offensive måte som U21-landslaget til Argentina. Høgmo kaller det sandwichfotball.

-  Det går ut på at det hele tida er to og tre spillere rundt motstanderens ballfører. Det er framtidas fotball, sier han.

-  De som skal spille på Rosenborg i høst, skal spille med stor aggressivitet og bevegelse over hele banen. Vi skal vinne ballen høyt på banen og kjøre tempo i overgangsspillet. Det ligger latent i laget. Vi må bare hente det ut.

PÅ BEFARING: Per-Mathias Høgmo var på befaring på Lerkendal i går. I dag tar han med laget til Romania, og tror på seier mot Steua. Foto: Carl-Erik Eriksson/Digitalsport
PÅ BEFARING: Per-Mathias Høgmo var på befaring på Lerkendal i går. I dag tar han med laget til Romania, og tror på seier mot Steua. Foto: Carl-Erik Eriksson/Digitalsport Vis mer

Sportsdirektør Rune Bratseth mener det har sett ut som motstanderen har hatt mest lyst til å vinne i hele år.

Skal holde plassen

-  Vi har vært for passive og avventende. Det tror jeg handler mye om manglende trygghet. Det Per-Mathias legger opp til er krevende - men sånn skal det være, sier han.

Like krevende bør det ikke bli å innfri den ene målsettingen til den nye sjefen: Å ta ni poeng til i Tippeligaen - og 30 poeng totalt. Det er ikke mer enn akkurat nok til å holde plassen.

-  Men ikke misforstå, sier Høgmo:

-  De grepene jeg skisserer kommer til å gi prestasjonsframgang. Jeg har aldri vært i nærheten av å trene et så godt fotballag som jeg skal nå. Det kryr jo av gode spillere.

Administrerende direktør Nils Skutle er innstilt på å gi Høgmo tid - og ikke minst frihet til å ta nødvendige grep for å få et skakkjørt Rosenborg-lag på rett spor.

Derfor har Rosenborg gitt Høgmo kontrakt helt fram til 1.januar 2008.

-  Har stagnert

-  Fotballen vi spilte for noen år siden, er kanskje ikke god nok i dag. Vi har stagnert. Andre har gått forbi oss, det er det ingen tvil om. Treneren må ha et klart bilde av hvordan vi skal spille.

-  Har Per Joar Hansen hatt det?

-  Jeg tror kanskje ikke det. Per Mathias har mer erfaring og jobber mer med detaljer. Det er systematikk i det han driver med. Han har levd noen år lenger enn Per Joar, og kommet litt lenger, mener Skutle.

Både han og styreleder Ove Snuruås insisterer på at Høgmo var deres førstevalg - og ikke Start-trener Tom Nordlie, som var i møte med Rosenborg så seint som mandag.

-  Hva om Per Joar Hansen hadde ventet til sesongen var ferdig med å trekke seg?

-  Per-Mathias Høgmo er mannen jeg aller helst ville ansette, uansett, svarer Snuruås.

Innrømmer feil

Rune Bratseth - som Høgmo beskriver som en nøkkelperson for at han sa ja til jobben - innrømmer gjerne at Rosenborg har mislyktes med de siste treneransettelsene.

-  Det innrømmer jeg åpent og ærlig. Vi legger oss flate for det, men vi gjør det sammen, sier Bratseth, og legger til:

-  Heretter skal den som trener Rosenborg ha vært hovedtrener.

Per-Mathias Høgmo har hatt suksess som trener for damelandslaget, guttas U21-lag og i fjor Tromsø. Nå møter han sin hittil tøffeste utfordring. I går flyttet han inn på det nye kontoret. I dag leder han sin første trening på rumensk jord. I morgen får han ilddåpen i Champions League-kvaliken mot Steaua Bucaresti.

-  Vi har alle muligheter til å gå videre. Det er et lag som står godt til oss, sier Høgmo.