BEDRE FOR KLUBBLAGET:  Det er  ingen tvil om at Stefan Johansen er bedre som mellomromspiller, skriver Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen.  Foto: NTB Scanpix
BEDRE FOR KLUBBLAGET: Det er ingen tvil om at Stefan Johansen er bedre som mellomromspiller, skriver Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Høgmo må lære av Deila. Stefan Johansen må brukes der han er best

Morten P kommenterer.

PER-MATHIAS HØGMO, som sterkt vurderer å skrote sitt ambisiøse 4-4-2 prosjekt til fordel for langt mer midtbanetrygge 4-3-3/4-5-1, var med Norges trenerteam på Celtic Park i går kveld. Der så han løsningen som kan gi Norges større offensiv kraft og kreativitet inn i høstens avgjørende EM-kamper.

FOR DET ER ingen tvil om at Stefan Johansen er bedre som mellomromspiller, enn som en av to balanserende midtbanespillere. Det så du da han satt opp Celtic på en enkelt og aldeles briljant berøring til 1- 0 etter bare tre minutter. Det så du igjen da han leste omgivelsene og løp seg til en stor målsjanse dypt inn i Malmös straffefelt, bare for å få ballen på den ikke fullt så gode høyrefoten. Og i den moderne fotballens krav til umiddelbar omstilling fra angrep til forsvar er Stefan Johansen også en viktig ressurs.

Fordi han i tillegg til sine mange kreative og kloke offensive bidrag også er meget pliktoppfyllende som førsteforsvarer når ballen skal gjenvinnes. Og motstanderen nektes kontringer.

ALT DETTE MÅ Stefan Johansen gjøre for Norge også. Høgmos landslag skriker etter en spiller som kan posisjonere seg og finne de nødvendige rommene mellom motstanderens forsvarsfirer og midtbane. For ikke å snakke om orienteringsevnen som gjør at Stefan Johansen veldig ofte vet hva han skal gjøre med ballen før han får den.

Jo oftere også Norge kan bruke en berøring i de siste fasene av et angrep, jo bedre og giftigere blir det.

 CELTIC-SJEF:  Ronny Deila. Foto: NTB Scanpix
CELTIC-SJEF: Ronny Deila. Foto: NTB Scanpix Vis mer

JO INGE BERGET kan bli en del av det om han fortsetter som på Celtic Park. 1-2-målet hans var enormt. 2-3-scoringen gjør returen i Malmö til et drama Ronny Deila ikke ønsket seg. For to mål opp etter 95 minutter var Celtic veldig nær det de ikke klarte i to forsøk forrige sesong.

Nå er det helt åpent.

VINNER CELTIC VIL Deilas trenerkarriere få internasjonalt momentum. Norsk fotball trenger det. Vi trenger at en ung trener synes på den internasjonale arenaen. Og så trenger vi ideene hans.

Fordi det er framtida.

 LANDSLAGSSJEF:   Per-Mathias Høgmo.  Foto: NTB Scanpix
LANDSLAGSSJEF: Per-Mathias Høgmo. Foto: NTB Scanpix Vis mer