VIKTIG MANN: Per-Mathias Høgmo har fått en rekke forfall til EM-kvalikkampene denne uka. Nå kan også nøkkelspiller Stefan Johansen miste de viktige matchene. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
VIKTIG MANN: Per-Mathias Høgmo har fått en rekke forfall til EM-kvalikkampene denne uka. Nå kan også nøkkelspiller Stefan Johansen miste de viktige matchene. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

- Høgmo må låne hår av Jan Åge Fjørtoft hvis Stefan forsvinner

Ekspertene frykter det verste.

OSLO/SANDVIKA (Dagbladet): Da Per-Mathias Høgmo møtte pressen tidligere i dag, fortalte landslagssjefen at midtbanesjef Stefan Johansen sliter med skade før de viktige EM-kvalikkampene mot Bulgaria og Kroatia denne uka.

Det passer mildt sagt svært dårlig for Høgmo.

En rekke andre profiler har nemlig også meldt forfall i løpet av det siste døgnet. Adama Diomande, Joshua King, Pål André Helland og Ole Kristian Selnæs er alle ute med skader.

Føling med en strekk - Stefan fikk en liten føling med en strekk mot Malmö. Han tar MR nå, så får vi få svar på den før vi gjør opp status, sa Høgmo på pressekonferansen.

- Blir du bekymret over at det er så mange såkalte nøkkelspillere ute?

- Sånn er det å være landslagstrener. Vi har kartlagt en bred gruppe spillere, så jeg er komfortabel med den gruppa vi har nå.

HÅRETE: Landslagets Jan Åge Fjørtoft. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
HÅRETE: Landslagets Jan Åge Fjørtoft. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Ekspertene er imidlertid bekymret over det høye antallet forfall, og spesielt det faktum at Stefan Johansen muligens er ute.

- En ting er sikkert: Per-Mathias Høgmo må låne hår av Jan Åge Fjørtoft hvis Stefan Johansen også forsvinner. For han er definitivt den siste Norge kan miste, sier TV 2s landslagsekspert Jahn Ivar «Mini» Jakobsen til Dagbladet.

- Det er en skade vi ikke ønsker. For han er trolig vår viktigste og beste spiller. Mister vi det trykket han har vist de siste kampene, er det ingenting å diskutere, sier Mini videre - før han konkluderer:

- Da er Norge svekket. Det er 100 prosent sikkert.

- Vår beste mann Mini mener de andre skadene som er ramlet inn de siste dagene ikke er like skjebnesvangre som et forfall fra Celtic-stjerna vil være.

- På topp var det jo diskusjon om Norge skulle bruke Joshua King, Adama Diomande eller Alexander Søderlund. Nå er de to førstnevnte borte, men vi har Søderlund igjen. Ole Selnæs og Pål André Helland også - det var ingen som var sikre på at noen av dem skulle starte. Vi kan vi sette inn folk for alle disse fire. Men Stefan Johansen er vår beste mann, sier Mini.

EKSPERT: Mini Jakobsen. Foto: Sondre Steen Holvik
EKSPERT: Mini Jakobsen. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer

- Selv i mål, og på stopperplass, har vi alternativer som vil løse situasjonen hvis det blir flere skader. Men Stefan er udiskutabel i en indreløperrolle hvis han er frisk. Hvem glemmer vel da han taklet Bulgarias trener her i fjor høst? Så det vil bli et tap for laget.

- Tror du alle skadene fører til at Høgmo revurderer planen om 4-5-1, som han virker å ha bestemt seg for?

- Nei, det tror jeg ikke. Han har fortsatt typene til det, mener den tidligere RBK- og landslagsprofilen.

Nærmer seg krise Også Dagbladets fotballekspert og kommentator, Morten Pedersen, mener at et eventuelt savn etter Johansen vil bli stort.

- Det hjelper ikke, for å si det sånn. Han var desidert bestemann sist vi spilte mot Bulgaria. Han har vært god i lang tid, hvis du ser bort fra Celtics bortekamp mot Malmö. Han er i tillegg en av landets lederskikkelser, og er en som nyter stor respekt i gruppa, sier Pedersen.

- Hvis Stefan også blir borte - i tillegg til andre potensielle førstevalg som Diomande, Helland og Møller Dæhli - da begynner Norge å bli veldig redusert, og vi er ikke så gode at vi kan være veldig redusert uten at det plager oss.

EKSPERT: Dagbladets Morten Pedersen. Foto: Hans Arne Vedlog
EKSPERT: Dagbladets Morten Pedersen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Nærmer det seg en liten krise?

- Ja, det begynner å nærme seg. Spørsmålet er hvem som skal inn sentralt på midten hvis Stefan er ute. Du har Per Ciljan Skjelbred, som er sentral i klubblaget, men han kommer ikke med noen garantier. Alexander Tettey har vi sett der før, men det har ikke gått så bra. Den tredje er Håvard Nordtveit, som har spilt 68 minutter med fotball så langt denne sesongen fordi han startet med en karantene fra forrige sesong, sier Pedersen, og legger til:

- Jeg tror ikke det er mange norske fotballtrenere som misunner Per-Mathias jobben hans nå. For hver faste spiller som detter ut av laget blir det stadig litt verre. Det er Per-Mathias' oppgave å si at vi har mange gode spillere, men vi som har fulgt med nøye de siste par åra, vet at vi ikke har så mange veldig gode spillere. Hadde vi hatt det, så hadde vi ikke vært i denne situasjonen. Det som så bra ut tidlig i sommer, ser mørkere ut nå. Det er et faktum.

• Stefan Johansens MR-undersøkelse er klar i morgen. Fra NFF-hold får Dagbladet i kveld bekreftet at planen fortsatt er at han blir med troppen til Bulgaria i morgen ettermiddag.