Høgmo må tenke seg godt om før han gjør en 15-åring til Norges redningsmann

Morten P. kommenterer.

BØR DROPPES: Strømsgodsets Martin Ødegaard var en av banens store profiler i seieren mot Viking, men talentet bør ikke med i Norges neste landslagsstropp, skriver Morten P.


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BØR DROPPES: Strømsgodsets Martin Ødegaard var en av banens store profiler i seieren mot Viking, men talentet bør ikke med i Norges neste landslagsstropp, skriver Morten P. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Strømsgodset-Viking 2-1.

DRAMMEN (Dagbladet): Martin Ødegaard er ennå ikke tatt ut til U21-troppen mot Irland og Ungarn. Det betyr at Per-Mathias Høgmo tenker på 15-åringen.

Før pause plaget Martin Ødegaard Viking med sine fjærlette bein, ekstremt gode nærteknikk og sitt helt særegne blikk for kreativt angrepsspill. Da var 15-åringen banens beste. Men etter en like god start på andre omgang ble han etter hvert sliten og overmodig. Og da så du at han fortsatt bare er en guttunge.

DET ER INGEN grunn til å betvile Martin Ødegaards talent, kvaliteter og ferdigheter. De er der for alle å se. Stort sett hver gang han spiller fotball. Men spørsmålet i høst har ikke vært om Martin Ødegaard er god, men om han er god nok for Norge.

Mange mener ja og mener Høgmo er nødt til å ta ham ut.

Jeg mener nei og ber Norges landslagstrener tenke seg meget godt om.

TIL UKA KOMMER Per-Mathias Høgmo med troppen som skal til Malta 10. oktober, og som tre dager senere skal møte Bulgaria hjemme på Ullevaal. Fordi U21-trener Leif Gunnar Smerud holder fire plasser åpne i sin tropp til treningskampene mot Irland og Ungarn betyr det at døra til A-landslaget står på gløtt for Strømsgodsets juvel. Og det er ingen hemmelighet at Høgmo både er sjarmert og imponert over en spiller med et offensivt ferdighetsregister vi knapt har sett maken til i dette landet.

Men fotball på det nivået landslaget konkurrerer handler om mer enn det.

RELASJONELLE FERDIGHETER - DET at man er god sammen med andre, sammen med laget - har ikke vært det man har forbundet med Martin Ødegaard. Vi har blitt forelsket i det han kan gjøre på egenhånd. At han er en av ti andre utespillere er liksom blitt borte på veien. Men gode fotballspillere lærer fort, og mot Viking så du at nå er denne dimensjonen i rivende utvikling. For Martin Ødegaard var ikke bare god som Martin Ødegaard i denne kampen.

Han var god sammen med Lars Christopher Vilsvik også.

MARTIN ØDEGAARD HADDE 58 involveringer (34-24) på de 85 minuttene han spilte. Fem av de 41 plussene jeg noterte var helt briljante og bekrefter kapasiteten og kreativiteten. Ingen av de 18 minusene var hårreisende og satte eget lag i fare. Og det er riktig som det sies - han kan med et par små berøringer skape veldig mye ut av ingenting.

På sitt beste er han Tippeligaens ener på det.

Den lille dytten i forkant av Strømsgodsets 1-0 scoring - den som spilte målscorer Nana helt fri - er beviset på det.

LIONEL MESSI ER guttens store forbilde. Det synes. For akkurat slik mannen med fire gullballer ofte går på tvers og inn i banen for å finne sin yndlingsposisjon seksten til tjue meter fra motstanderens mål sentralt i banen, slik går Martin Ødegaard også. Men problemet, slik jeg ser det, er at han gjør det for ofte.

Og blir forutsigbar og enklere å holde på avstand.

DET JEG SAVNER når Martin Ødegaard har ballkontroll og rom foran seg er at han setter på fart og utfordrer motstanderne en mot en i dybden. Gjør han det vil han oppdage det Mats Møller Dæhli oppdaget da han begynte å ta store steg i voksenfotballen for et drøyt år siden - at motstanderne rygger stort sett over alt. Men istedenfor å gå i synet på motstanderen velger Martin Ødegaard stort sett å gå på tvers.

Og i motsetning til sin store helt i Barcelona så avslutter han nesten ikke.

DET ER INGEN defensiv kraft i Martin Ødegaard. Det er heller ikke å forvente. Alt han ikke har som fotballspiller vil komme naturlig med årene. Men å ta alt han kan og kaste det inn i et skjørt og uferdig landslag som er på tannkjøttet og desperate etter poeng i en EM-kvalifisering, det mener jeg er å gjøre gutten, talentet og ferdighetene hans en bjørnetjeneste.

I et meget godt A-landslag der Martin Ødegaards kvaliteter kunne kommet inn og vært en passasjer med læreguttstatus kunne jeg støttet et uttak.

Å gjøre ham til en slags kreativ redningsmann i et lag som har mer enn nok med å holde seg på beina har jeg derimot ingen sans for.

For det det kan fort slå helt feil ut.

Og den sjansen mener jeg Per-Mathias Høgmo ikke bør ta.