Høgmo må tenke som denne mannen om Norge skal til EM

Morten P kommenterer.

«NORMAL IS ENOUGH»: Det pleide Mika Kojonkoski (innfelt) å si da han trente de norske hoppgutta. Det samme gjelder for Per-Mathias Høgmos disipler mot Ungarn, mener Dagbladets kommentator og fotballekspert Morten Pedersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet og NTB Scanpix
«NORMAL IS ENOUGH»: Det pleide Mika Kojonkoski (innfelt) å si da han trente de norske hoppgutta. Det samme gjelder for Per-Mathias Høgmos disipler mot Ungarn, mener Dagbladets kommentator og fotballekspert Morten Pedersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet og NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Skader, tvil og usikkerhet er vanlig før viktige  landskamper. Men nå må du grave dypt for å finne det.

Ungarn gjorde en variant uten presedens i europeisk fotball og tok ligafri for å forberede seg til kampene mot Norge. Det forteller meg at vi møter et lag som har lagt alle eggene i én kurv, som er usikre på hva som virker, men som samtidig mener og tror at upløyd mark kan være suksessfaktoren når det gjelder som mest.

Mens våre spillere, som tjener til livets opphold i elleve forskjellige europeiske ligaer, har brukt de siste dagene til å hente enda litt mer sjøltillit og optimisme både her og der.

Og det tror jeg er enda bedre.

MIKA KOJONKOSKI, FINNEN som gjenreiste norsk hoppsport og gjorde landslaget vårt til det beste i verden i åra 2005-2007, hadde tre små ord som selve grunnideen i all sin trener-tenkning.

«Normal is enough», sa Kojonkoski da den ene eller andre sleit med sittestillingen, tråkket eller hva det nå heter alt det en skihopper har å tenke på fra han slipper bommen til radien er kjørt og alt helst skal fly av seg selv et sted over kulspissen. Underforstått, ikke prøv å være smartere enn du er, ikke gjør noe annerledes — gjør bare det du har trent på og kan.

Det holder i ni av ti tilfeller. Fordi «normal IS enough».

FOR HØGMOS UTVALGTE har det handlet om å spille kamper helt inn mot landslagssamlinga som begynte i går ettermiddag. Helt normalt, altså. Og akkurat som det skal være. For du gjør ikke plutselig alt annerledes når det gjelder som mest, da følger du vanlige rutiner og prosedyrer.

Det er tross alt de som har tatt deg dit du er.

Og som du vet virker.

NORGE ER I flytsonen og det stemmer godt med det karrierebildet vi gir av Per-Mathias Høgmo i dagens avis. Han er en trener som leverer når det gjelder. Han har en tendens til å lykkes selv om oddsen og eksperter sier noe annet. Og fordi han er blitt klokere og sterkere i hodet for hver framgang han har hatt tror jeg Per-Mathias Høgmo kanskje er den som er minst nervøs før kampene mot Ungarn.

Veldig spent, selvfølgelig.

Men ikke plaget av den smittsomme tilstanden som heter nerver.

FOR EN LANDSLAGSTRENER er det alltid spennende å se i hvilken (mental) tilstand spillerne kommer til samling. Selv om det fysiske er greit, hvilket betyr at man er skadefri og i den forstand klar til kamp, er det ikke gitt at trygghet og selvtillit er som det burde være.

Mangel på spilletid kan ofte skape usikkerhet og tvil rundt form og prestasjonsevne. Dårlige valg, ukloke vurderinger og brente målsjanser ditto. Men i løpet av gårsdagen tror jeg det var mest smil og trygghet som kom Per-Mathias Høgmo i møte.

Fordi de fleste kom til samling på returen av en massiv opptur.

GODE OPPLEVELSER SKAPER ofte flere gode opplevelser i fotball fordi flyt gir mer flyt, derav ordet flysonen. Og våre gutter har hatt store dager ute som hjemme den siste uka. Omar vant igjen i Champions League med Olympiakos og er (nesten) klar for åttedelsfinalene.

Molde-gutta vant på Celtic Park og er allerede videre i Europa League. Mens Markus Henriksen scoret igjen for Alkmaar, Marcus Pedersen scoret to (til) for Godset, Jo Inge Berget gikk fra usikkerhet rundt hodeskade til scoring for Malmö, Stefan Johansens Celtic vant 4—1 etter Molde-fiaskoen, Alex Tettey var kaptein for Norwich og Ole Selnæs er kåret til årets spiller.

Alt sammen opplevelser som gjør den enkelte mer fornøyd med seg selv.

Og laget bedre.