Høgmo med Bondevik-diagnose

Utbrent og deprimert RBK-trener.

(Dagbladet.no): Rosenborg må klare seg uten Per-Mathias Høgmo de to neste månedene. Ifølge RBKs hjemmeside er treneren sykmeldt i to måneder.

Rosenborg-lege Torbjørn Grøntvedt sykmeldte Høgmo fra og med i dag, og forteller at trenerens diagnose er identisk med Kjell Magne Bondeviks «depressive reaksjon» i 1998.

- Per-Mathias har akkurat de samme symptomene og problemene som vår forrige statsminister. Han har jobbet for hardt i lang tid og fått for lite ferie. Det med Bondevik er offisielt det, han fikk også diagnosen utbrenthet. Det er akkurat det samme, ikke arbeidsoppgavene, men følelsen, sier Grøntvedt til Dagbladet.no.

Han mener Høgmos sykemelding er klassisk, ikke noe utenom det vanlige.

Sliten og smådeprimert

- Det er en psykisk diagnose, men det er noe mange kan få. Du kjenner deg sliten og smådeprimert, fordi du ikke føler du takler oppgavene så bra selv om andre synes det, sier RBK-legen.

Tidligere Moss FK-trener og Høgmo-assistent Knut Tørum blir hovedtrener i Høgmos sykefravær.

RBK-legen mener hvile er akkurat det Høgmo trenger, og regner med at det ikke skal ta altfor lang tid før treneren er tilbake.

SKAL TILBAKE: Per-Mathias Høgmo er sykmeldt i to måneder.
SKAL TILBAKE: Per-Mathias Høgmo er sykmeldt i to måneder. Vis mer

- Det eneste å gjøre er å gi han fri en periode. To måneder bør være nok, men jeg og Per-Mathias kommer til å ha en løpende dialog, sier legen.

Rosenborg-legen tar selvkritikk på vegne av klubben.

Voldsom aktivitet

- Rosenborg-systemet har latt Per-Mathias stå i med litt for mange oppgaver. Har hatt en voldsom aktivitet siden han begynte, oppbygging av apparat med testlab og nye personer i nye arbeidsoppgaver. Vi har alle en grense, sier Grøntvedt. 

Rosenborg-direktør Nils Skutle sier til Dagbladet.no at det er et stadig økende press på tippeligatrenere.

- Det er ingen tvil om at det er forventninger og press, mer enn i andre bransjer. Men jeg vet ikke om det er dette som som utløste Per-Mathias sykemelding, sier Skutle.

Enorme forventninger

Han tror oppmerksomheten rundt topplagene i Tippeligaen må ta skylda for belastningen.

Høgmo med Bondevik-diagnose

Høgmo overtok etter Per Joar Hansen i fjor høst, og snudde resultatene fort. I år har laget slitt med å holde følge med tetlagene, det er blitt seirer bare i fem av 14 seriekamper. Laget ligger på fjerdeplass på tabellen, sju poeng bak serieleder Brann.

-  Det er klart det er enormt forventningspress i Rosenborg som klubb. Det er mer TV-kamper, mer oppstyr og mer press. Seinest i går var det en trener som sluttet i Tromsø, sier Skutle.

REAKSJON: RBK-legen sammenlikner Høgmos utbrenthet med Kjell Magne Bondeviks i 1998.
MIDLERTIDIG SJEF: Rosenborg lar Knut Tørum styre laget i Høgmos sykeperiode, med Trond Henriksen som assistent.