LANG SAMLING: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo holdt i ettermiddag sin andre pressekonferanse under landslagssamlingen som avsluttes etter kampen mot Aserbajdsjan neste fredag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LANG SAMLING: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo holdt i ettermiddag sin andre pressekonferanse under landslagssamlingen som avsluttes etter kampen mot Aserbajdsjan neste fredag. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Høgmo med overraskende kritikk: - Norsk fotball er blitt for bedagelig

Vil ha endring.

Hva mener du? Kom med din mening i kommentarfeltet.

LILLESTRØM (Dagbladet): Landslagssjef Per-Mathias Høgmo skrøt av Martin Ødegaard da han møtte pressen i forkant av kampene mot Sverige og Aserbajdsjan på Ullevaal stadion i går.

I ettermiddag møtte Norge-sjefen pressen nok en gang, denne gangen på Lillestrøm, og Høgmo kom med overraskende kritikk av norsk fotball.

Uten at noen journalister hadde stilt spørsmål, begynte landslagssjefen å snakke varmt om å endre den norske fotballsesongen fra høst til vår istedenfor det omvendte slik det er nå.

- Jeg diskuterer mye med spillerne, og jeg har gjort meg en refleksjon om at norsk fotball kanskje er blitt for bedagelig, begynner Høgmo.

- Bakgrunnen er at vi konkurrerer to måneder mindre enn de ligaene og de landene vi konkurrerer mot. Når det skjer er man mindre skjerpa, både leder, trenere og spillere, og det spør om vi kan tillate oss det om vi skal nå framtidas mål.

Slitne Landslagssjefen trekker spesielt fram det at Norge sliter i mars, når Tippeligaen ikke har startet.

- Mot Kroatia borte hadde vi tre av fem spillere bakerst som ikke hadde konkurrert på fire måneder. Hva betyr det for landslaget, hva betyr det for spillerne?

- Hva betyr det når man skal ut i Europa og for norske spillere som skal ut på den internasjonale arenaen. Jo, de blir slitne. Even Hovland sier han blir langt mer sliten av en sesong i andre Bundesliga enn i Tippeligaen.

Viktig for landslaget Landslagssjefen er helt klar på at han mener den norske sesongen er for kort.

- Her ligger det store muligheter til å forbedre konkurransegrunnlaget vårt. Jeg mener vi bør spille to måneder mer i norsk fotball. Man kan våge å snu - og starte på høsten og spille til våren. I tillegg er det mange andre argumenter for det også.

- Med teknologien vi har nå, med tanke på gress og bane, er ikke dette noe problem. Jeg opplever at det er stadig flere som ser denne utfordringen. Dette er viktig både for landslaget, klubbene og spillerne det gjelder.

- Vi må ta skylda alle sammen for at vi har havnet der vi er. Til sjuende og sist må et besluttende organ gjøre den endringen. Det er på høy tid å snu den negative utviklingen. Hvis jeg kunne snudd sesongen, så ville jeg gjort det.

- Jeg tar opp dette nå, fordi jeg mener det er viktig, fordi vi kan gjøre noe med det allerede neste år. Det er en debatt som går. Både politikere og daglige ledere er opptatte av det.

Zlatan best Tidligere i dag ble det klart at Norge rykker seks plasser fram på FIFA-rankingen, slik at Høgmos menn nå er på 64. plass. Mandagens motstander Sverige er på 39. plass på rankingen.

Høgmo fikk etter hvert spørsmål om Zlatan Ibrahimovic på dagens pressekonferanse, og 55-åringen mener svensken er den best skandinaviske spilleren gjennom tidene.

Norge møter Sverige på mandag, og sist lagene møttes, i august 2013, fikk Norge bank på Friends Arena i Stockholm. Sverige vant 4-2 etter hat trick av Zlatan Ibrahimovic.

Kampen mot svenskene handler uansett altså bare om heder og ære. Det er EM-kvalikkampen mot Aserbajdsjan neste fredag som virkelig betyr noe.

Med seier tar Norge nemlig nok et solid steg mot tredjeplassen i gruppa. Den gir oss playoff mot en annen gruppetreer.

Om forrige kamp, 1-5-tapet i Kroatia, sier Høgmo til Dagbladet:

- Det er uakseptabelt å slippe inn fem mål. I det 60 minutt, da de scorer 2-0 er det på deres andre sjanse. På 3-1 var det 4-3 i sjanser til dem. Effektiviteten var ikke god nok.  I tillegg er det ting å hente på individuell sharpness defensivt, vi slipper inn for enkle mål.

• Norge møter Sverige (treningskamp) mandag kveld og Aserbajdsjan (EM-kvalik) neste fredag. Begge kampene sendes på Max.